Bandymas išsukti stambų narkotikų prekeivį baigėsi STT pastate: kyšio pasiūlyti net neišdrįso

Apsukrūs veikėjai nuo ilgų metų kalėjime galėjo bandyti išsukti stambų narkotikų prekeivį. Tačiau byla atiteko tokiems griežtiems teisėjams, kad niekas esą nedrįso jiems netgi užsiminti apie neteisėtą atlygį. Ar tikrai?

Specialiųjų tyrimų tarnyba.<br>T.Bauro nuotr.
Specialiųjų tyrimų tarnyba.<br>T.Bauro nuotr.
Kauno apygardos teisme nagrinėjamoje vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje dažnai minima verslininkės O.Sakalauskienės pavardė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno apygardos teisme nagrinėjamoje vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje dažnai minima verslininkės O.Sakalauskienės pavardė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 11, 2023, 10:18 AM, atnaujinta Jun 11, 2023, 10:22 AM

Apie bandymą nuo griežtos bausmės išgelbėti narkotikais prekiavusį 56 metų radviliškietį Vytautą Najų, beje, laimėjusį ne vienas automobilių lenktynes, teisėsaugos pareigūnams yra papasakojęs buvęs advokatas Drąsutis Zagreckas.

Už bendradarbiavimą su teisėsauga nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas ir valstybės saugomu liudytoju tapęs D.Zagreckas ketvirtadienį šią istoriją turėjo prisiminti Kauno apygardos teisme.

Buvęs advokatas pasakojo, jog 2018 metų lapkričio mėnesį į jo kontorą atėjo verslininkė Oksana Sakalauskienė ir domėjosi, ar būtų galima padėti į narkotikų bylą įklimpusiam radviliškiečiui – ji nurodžiusi, kad esą už tai pažadėta 30 tūkst. eurų.

Šiaulių apygardos teismas V.Najui, įkliuvusiam su beveik 300 kilogramų kanapių dervos, buvo skyręs 6 metų laisvės atėmimo bausmę, o Apeliacinis teismas ją sugriežtino iki dešimties su puse metų nelaisvės.

Kai O.Sakalauskienė kreipėsi į D.Zagrecką, nuteistojo skundą jau buvo gavęs Aukščiausiasis teismas – siekta, kad, peržiūrėjus bylą, jam būtų palikta 6 metų laisvės atėmimo bausmė.

Teisėjas – nepaveikiamas

Šią bylą turėjo nagrinėti Aukščiausiojo teismo trijų teisėjų kolegija, kuriai pirmininkavo Tomas Šeškauskas.

Ne kartą apie šią istoriją apklaustas D.Zagreckas teigė, kad išgirdęs šio teisėjo pavardę jau norėjęs numoti ranka: „Bandyti tartis su T.Šeškausku – tas pats, kaip eiti į A.Jakšto gatvę (joje įsikūrusi Specialiųjų tyrimų tarnyba) prisiduoti.“

D.Zagreckas teigė T.Šeškauską pažįstantis nuo studijų laikų, jie – buvę kurso draugai, bet, nepaisant to, jis esą niekada nebandęs teisėjui daryti jokios įtakos ar kaip nors jo paveikti.

Anot buvusio advokato, O.Sakalauskienė jį atkakliai spaudusi, todėl jis ir pažadėjęs patikrinti situaciją ir pagalvoti, su kuo būtų galima pakalbėti.

Nerado su kuo kalbėtis

D.Zagreckas teisme tikino už galimas paslaugas iš O.Sakalauskienės pinigų negavęs, o V.Najaus nepažįstantis.

Vis dėlto buvęs advokatas pasakojo, kad Aukščiausiajame teisme teisėjo padėjėju dirbusio Aringo Kartano esą draugiškai paklausęs, ar įmanoma ką nors padaryti dėl V.Najaus bylos.

Pats D.Zagreckas sakė V.Najaus bylos neskaitęs, o O.Sakalauskienė jam galėjusi palikti tik pirmą ar paskutinį nutarties lapą, kad jis žinotų teisiamojo pavardę.

Per vieną apklausų D.Zagreckas buvo nurodęs, jog A.Kartanas jam atsakęs, kad su niekuo pakalbėti nepavyko, o rezultatas bus blogas.

Iš tiesų Aukščiausiasis teismas atmetė V.Najaus skundą, jis laisvės atėmimo bausmę atlieka iki šiol.

Buvo apsispręsta greitai

Kauno apygardos teisme apklaustas Aukščiausiojo teismo teisėjas T.Šeškauskas prisiminė, kad dėl šios bylos nebuvę jokių abejonių, o trys teisėjai vienodą sprendimą priėmė po vieno posėdžio.

Teisėjas tikino netgi negirdėjęs, kad šia byla kas nors būtų domėjęsis, todėl nustebo, kai dėl jos buvo iškviestas į apklausą STT.

„A.Kartanas tikrai niekur neprisilietė ir tikrai negalėjo prilįsti prie šios bylos“, – apie Aukščiausiajame teisme dirbusį šio teismo teisėjos Audronės Kartanienės sūnų kalbėjo T.Šeškauskas.

Su D.Zagrecku dažnai bendravęs A.Kartanas teisėjų korupcijos byloje tapo vienu teisiamųjų ir yra pateikęs prašymą atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Slapstėsi trejus metus

2014 metų gegužės 26-osios vėlų vakarą muitininkai patikrinti sustabdė keliu Šiauliai–Ryga į Latviją vykusį šios šalies piliečio S.Filonovo vairuojamą vilkiką „Iveco“.

Per patikrinimą vilkiko kabinoje buvo rasta trylika dėžių kanapių dervos – iš viso 289 kilogramai kvaišalų. Pareigūnai nustatė, kad kvaišalus į latvio vairuojamą vilkiką Radviliškyje sukrovė šio miesto gyventojas V.Najus.

Į užsienį pasprukęs V.Najus buvo įtrauktas į labiausiai Lietuvos pareigūnų ieškomų asmenų sąrašą. Kurį laiką slapstęsis V.Najus į Lietuvą grįžo pats ir pasidavė pareigūnams. Šiaulių teismas jo prisipažinimą ir atgailą palaikė lengvinančiąja aplinkybe ir skyrė švelnesnę bausmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.