A. G. Astrauskaitė prašo teismo grąžinti ją į mokytojos pareigas: siekia prisiteisti 4,8 tūkst. eurų

Pernai iš mokytojos pareigų Vilniaus „Juventos“ gimnazijoje atleista, riaušių prie Seimo organizavimu kaltinama Astra Genovaitė Astrauskaitė prašo teismo ją sugrąžinti į mokytojos pareigas bei priteisti 4,8 tūkst. eurų.

Astra Genovaitė Astrauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Astra Genovaitė Astrauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2023, 4:27 PM

Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį išnagrinėjo A. G. Astrauskaitės civilinį ieškinį „Juventos“ gimnazijai. Sprendimą teismas ketina skelbti birželio pabaigoje.

Kaip Eltai pirmadienį sakė byloje A. G. Astrauskaitei atstovaujantis advokato padėjėjas Erikas Pavlovičius, jo ginamoji siekia būti grąžinta į lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos pareigas gimnazijoje, remdamasi jai palankia Darbo ginčų komisijos išvada, kuria nustatyta, jog pedagogė iš pareigų atleista neteisėtai.

Anot E. Pavlovičiaus, A. G. Astrauskaitė prašo teismo ją grąžinti į pareigas ir priteisti kompensaciją už priverstinę pravaikštą – 4870 eurų. Advokato padėjėjas pažymėjo, kad ši suma gali būti didesnė, mat ji bus skaičiuojama nuo atleidimo iš darbo dienos iki teismo nutarties įsiteisėjimo dienos.

„Ta suma gali skirtis, gali dar didesnė būti, nes tai yra suma iki teismo nutarties įsiteisėjimo dienos. Teismas skaičiuos sumą už visą laikotarpį“, – patikino E. Pavlovičius.

ELTA primena, kad 2022 m. pabaigoje tuometinė „Juventos“ gimnazijos direktorė Irina Ignatavičienė gavo Vilniaus miesto savivaldybės raštą su raginimu atleisti A. G. Astrauskaitę iš lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos pareigų, nes, kaip nustatė savivaldybės sudaryta komisija, A. G. Astrauskaitė anksčiau į minėtas pareigas priimta, pažeidžiant tvarką, tai yra nebuvo tinkamai paskelbta atranka.

A. G. Astrauskaitė pati iš mokytojos pareigų „Juventos“ gimnazijoje buvo pasitraukusi 2021 m., tačiau neįvykus konkursui, 2022 m. lapkritį ji vėl buvo priimta į darbą. Tuomet šį sprendimą kritiškai įvertino tiek Vilniaus miesto savivaldybė, tiek ir tuometinė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Darbo ginčų komisija lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos A. G. Astrauskaitės prašymą pripažinti jos atleidimą neteisėtu vasario mėnesį iš dalies patenkino – pripažino atleidimą iš darbo neteisėtu, priteisė kompensaciją už priverstinės pravaikštos laiką iki sprendimo priėmimo dienos.

Kaip anksčiau pranešė portalas lrt.lt, A. G. Astrauskaitę 2022 m. gruodį atleidus iš mokytojos pareigų „Juventos“ gimnazijoje, pedagogė kreipėsi į Darbo ginčų komisiją, kuri kovą paskelbė, kad mokytojos atleidimas iš darbo buvo neteisėtas, tačiau pačios A. G. Astrauskaitės į mokytojos pareigas negrąžino. Komisija priteisė A. G. Astrauskaitei kompensaciją už priverstinės pravaikštos laiką iki sprendimo priėmimo dienos, tačiau suma nebuvo atskleista.

A. G. Astrauskaitė yra kaltinama 2021 m. rugpjūčio riaušių prie Seimo organizavimu. Šiuo metu ši byla nagrinėjama teisme.

2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti Viešojo saugumo tarnybos ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.