Įtariamam Baltarusijos KGB šnipui – devintas teismo nuosprendis: naudojosi įprasta schema

Dėl šnipinėjimo Baltarusijos KGB sulaikytas Mantas Danielius išgirdo devintą teismo nuosprendį – pripažintas kaltu dėl dokumentų klastojimo ir jų panaudojimo, nuteistas 2 metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant tokiam pat laikotarpiui.

Teisininku prisistatantis Vilniaus rajono gyventojas M.Danielius yra jau daug kartų mynęs įvairių teismų slenkstį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisininku prisistatantis Vilniaus rajono gyventojas M.Danielius yra jau daug kartų mynęs įvairių teismų slenkstį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisininku prisistatantis Vilniaus rajono gyventojas M.Danielius yra jau daug kartų mynęs įvairių teismų slenkstį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisininku prisistatantis Vilniaus rajono gyventojas M.Danielius yra jau daug kartų mynęs įvairių teismų slenkstį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 12, 2023, 5:47 AM

„Tai buvo nuostolingos įmonės, kurias siekiant išvengti kreditorių bandyta formaliai perleisti asocialiems asmenims. Įmonių savininkams padėjau atsikratyti šių bendrovių, tačiau pastarieji už tokias mano paslaugas atsilygino kreipdamiesi į policiją“, – Vilniaus miesto apylinkės teisme nagrinėjant bylą teisinosi 39 metų M.Danielius.

Vilniaus rajone, Zujūnuose, gyvenęs vyras buvo teisiamas dėl dokumentų klastojimo ir jų panaudojimo 2014–2015 metais.

Tąkart įgijęs bendrovių vadovų pasitikėjimą M.Danielius netrukus jose pradėjo šeimininkauti kaip savo namuose – atleidinėjo direktorius, keitė įstatus, klastojo dokumentus, padirbinėjo sąskaitas faktūras ir netgi kreipėsi į Kauno apygardos teismą prašydamas vieną įmonę paskelbti nemokia ir inicijuoti jai bankroto procedūrą.

Teisinosi sunkiai gyvenęs

Ikiteisminio tyrimo metu kaltu neprisipažinęs ir įvairiausių priekabių dėl bylos ieškojęs M.Danielius teisme savo parodymus pakeitė ir prisipažino kaltas dėl visų 13 jam inkriminuotų nusikalstamos veikos epizodų.

„Taip elgiausi, nes 2014 metais turėjau asmeninių problemų, neturėjau pakankamai pinigų ir buvo pašlijusi sveikata“, – teisme aiškino Vilniaus rajono gyventojas.

Jis nurodė, kad nors kaltę pripažįsta, yra įsitikinęs, jog kai kurios jam inkriminuotos veikos turėtų būti kvalifikuojamos ne atskirai, o vertinamos kaip tęstinės, nes jas „sieja vieningas sumanymas ir vienas tikslas“.

„Sutinku su byloje esančiomis specialistų išvadomis, kuriose užfiksuota, kokius dokumentus suklastojau ir panaudojau, jų neginčiju, tačiau praėjo jau aštuoneri metai, todėl man sunku atsiminti visas tuo metu buvusių įvykių aplinkybes“, – kalbėjo M.Danielius.

Vadovą paskyrė paslapčia

Aplinkybių, kurių prisiminti nesugebėjo aštuonis kartus už panašius nusikaltimus anksčiau teistas vyras, išties buvo daug ir įvairių.

Kaip išsiaiškino prokuratūra, pirmą savo nusikaltimą M.Danielius galėjo įvykdyti 2014 metų rugsėjo 17 dieną, kai pradėjo klastoti bendrovės „Sauvita“ dokumentus.

Jis panaikino bendrovės valdybą ir nustatė, kad nuo šiol jai vadovaus vienintelis asmuo – nieko apie tai nenutuokiantis Darius Gužauskas. Šį sprendimą M.Danielius patvirtino suklastotu naujojo vadovo parašu.

Paskyręs direktoriumi D.Gužauską M.Danielius ėmėsi su „Sauvita“ susijusių bendrovių. Pirmoji jo taikiklyje atsidūrė įmonė „Kebab Fix“.

Jis atleido „Kebab Fix“ direktorių, pakeitė būstinės adresą, bendrovės įstatus, o pačią įmonę pervadino „Dentuva“.

Naudojosi įprasta schema

Tų pačių metų spalį M.Danielius ėmėsi dar vienos įmonės – „PSA Transport“.

Ir čia M.Danielius veikė pagal tą pačią schemą – paskyrė D.Gužauską vieninteliu už visą įmonę atsakingu asmeniu, pakeitė bendrovės registracijos adresą, perkeldamas ją į Panevėžį, pakeitė jos pavadinimą į „Vilentika“, surašė naujus įstatus, o suklastojęs direktoriaus parašą apsirūpino įgaliojimu veikti bendrovės vardu ir pakeitė jos akcininkus.

Beveik tuo pat metu visiems prisistatydamas teisininku Vilniaus rajono gyventojas panašiai pasielgė ir su trečiąja bendrove – „Miraklas“. Buvo atleista direktorė, į jos vietą paskirtas D.Gužauskas, pasirašytas įsakymas dėl dokumentų, turto ir antspaudo perėmimo, pakeistas pavadinimas į „Dentuva LT“ ir sumažintas bendrovės įstatinis kapitalas.

Bandė apgauti ir teismą

Įmones užgrobęs M.Danielius sustoti neketino. 2015 metų kovą jis į savo aferas įtraukė ir dabar jau bankrutavusią savo viešąją įstaigą „Verslo energija“.

M.Danielius suklastojo sąskaitą faktūrą – esą „Verslo energija“ „Dentuvai LT“ pardavė rašiklių, kurių vertė – 3169 eurai, o netrukus kreipėsi į Kauno apygardos teismą tvirtindamas, kad bendrovė rašiklius gavo, bet pinigų jam nepervedė, nes yra nemoki.

M.Danielius teismui pateikė suklastotą sąskaitą ir paprašė iškelti „Dentuvai LT“ bankroto bylą. O kai teismas paprašė „Dentuvos LT“ pateikti atsiliepimą, suklastojo ir šį – teismui išsiuntė raštą, kuriame teigta, kad bendrovė esą visiškai sutinka su M.Danieliaus ir „Verslo energijos“ pretenzijomis ir neprieštarauja dėl bankroto bylos iškėlimo.

Laisvėje neužsibuvo

Šis teistumas M.Danieliui nebus paskutinis. Jo atžvilgiu vis dar atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl šnipinėjimo Baltarusijos tarnyboms.

Teisėsauga įtaria, kad M.Danielius įsiskverbė į baltarusiškas ir ukrainietiškas organizacijas Lietuvoje ir perdavinėjo informaciją apie jas Baltarusijos žvalgybai.

Dėl to pernai rugsėjo 28 dieną M.Danielius buvo sulaikytas ir už grotų praleido daugiau kaip 4 mėnesius.

Šių metų balandžio 5 dieną teismas pakeitė įtariamajam kardomąsias priemones, tačiau laisvėje jis neišbuvo ir 20 dienų, nes nesilaikė draudimo bendrauti su Baltarusijos KGB dirbančia žurnaliste Ksenija Lebedeva.

Vos tik atsidūręs laisvėje M.Danielius pradėjo su K.Lebedeva susirašinėti, o netrukus nuotoliniu būdu davė jai interviu, kuriame papasakojo ir apie savo bylą, ir apie tariamai nupirktą Lietuvos teisėsaugą.

Dėl šio bendravimo M.Danielius ir buvo grąžintas už grotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.