Savivaldybių asociacija sveikina Seimą priėmus sprendimą dėl fiksuotų tarybų narių atlyginimų

Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) sveikina antradienį Seime priimtą sprendimą nustatyti fiksuotus tarybos narių atlyginimus, atsisakant kanceliarinėms reikmėms skirtų išmokų. Anot LSA direktorės Romos Žakaitienės, tai padės skaidriai apmokėti savivaldybių tarybų narių darbą.

Roma Žakaitienė<br>T.Bauro nuotr.
Roma Žakaitienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-13 14:21

„Vertiname ir sveikiname šiandien Lietuvos Respublikos Seimas priimtą sprendimą nuo šiol savivaldybių tarybų nariams mokėti fiksuotą atlygį, kuris sieks penktadalį mero darbo užmokesčio“, – rašoma LSA „Facebook“ paskyroje.

„Tikimės, kad šis sprendimas ne tik padės skaidriai ir aiškiai apmokėti savivaldybių tarybų narių darbą, bet ir paskatins daugiau žmonių imtis vietos politikų veiklos savo bendruomenių labui,“ – pažymi LSA direktorė R. Žakaitienė feisbuko įraše.

Kilus skandalui dėl galimo piktnaudžiavimo savivaldybių tarybų narių veiklai skirtomis lėšomis, Seimas nutarė nustatyti fiksuotus tarybos narių atlyginimus.

Už pastaruosius pokyčius numatančias Vietos savivaldos įstatymo pataisas balsavo 116 Seimo narių, 2 buvo prieš, 9 balsuojant susilaikė.

Tarp parlamentinių frakcijų derintu projektu nustatytos fiksuotos tarybos narių algos, siekiančios penktadalį savivaldybės mero algos. Kiek daugiau uždirbs tarybos opozicijos lyderis bei savivaldybės komitetų pirmininkai. Jų atlyginimas bus penktadaliu, o komitetų pirmininkų pavaduotojų – 10 proc. didesnis nei papildomų pareigų neinančių savivaldos politikų atlygis.

Įstatyme išbraukta nuostata, kuria tarybos nariams yra skiriamos kanceliarinės lėšos pašto, telefono ir interneto ryšio, transporto išlaidoms padengti. Tačiau paliekama teisė savivaldybės tarybos nariui gauti iš savivaldybės administracijos darbo vietą posėdžiui, technines priemones ir pagalbą savivaldybės tarybos nario funkcijoms vykdyti.

Įvedus atlyginimus, savivaldos politikai galės pasinaudoti tikslinėmis nėštumo ir gimdymo, tėvystės atostogomis, gauti lengvatas, susijusias su vaikų auginimu, negalia.

Už praleistus posėdžius tarybos nariai sulauks piniginės nuobaudos – jiems bus mažinamas atlyginamas.

Galiausiai, Vietos savivaldos įstatymo pakeitimo projekte numatoma prievolė savivaldybėms viešinti informaciją apie tarybų narių atlyginimus savivaldybių internetinėse svetainėse.

Vietos savivaldos įstatymo pataisos įsigalios jau nuo šių metų liepos 1 d., o savivalda yra įpareigota iki tol sutvarkyti visus įstatymo įgyvendinimui reikalingus vietos teisės aktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?