Izraelio atstovų klausimų dėl R. Žemaitaičio sulaukusi I. Šimonytė neatmeta apkaltos galimybės

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė pati svarčiusi kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio antisemitinių pasisakymų. Prokurorams tyrimą jau pradėjus, premjerė neatmeta ir apkaltos R.Žemaitaičiui galimybės.

Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen dėl R. Žemaitaičio antisemitinių pasisakymų kreipėsi į Seimo etikos sargus: neatmeta apkaltos.<br>V.Skaraičio nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen dėl R. Žemaitaičio antisemitinių pasisakymų kreipėsi į Seimo etikos sargus: neatmeta apkaltos.<br>V.Skaraičio nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen dėl R. Žemaitaičio antisemitinių pasisakymų kreipėsi į Seimo etikos sargus: neatmeta apkaltos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen dėl R. Žemaitaičio antisemitinių pasisakymų kreipėsi į Seimo etikos sargus: neatmeta apkaltos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-06-15 10:29, atnaujinta 2023-06-15 12:15

Premjerė ketvirtadienį nurodė sulaukusi Izraelio valstybės atstovų klausimų dėl R.Žemaitaičio pareiškimų.

„Natūralu, kad ne visi žmonės yra įsigilinę į Lietuvos vidaus politiką ir gali įvertinti, kad kai kurie kolegos Seime gali sau leisti tokių dalykų, ko absoliuti dauguma kolegų niekada sau neleistų.

Išgirdusi tą paskutinį epizodą, kurį išgirdau antradienį, dar viešėdama Izraelyje, ketinau pati kreiptis į Prokuratūrą, bet kadangi žinau, jog Prokuratūra pradėjo tyrimą, tai dabar jau tiesiog laukčiau Prokuratūros sprendimų ir tuomet gal tai padiktuos kokius nors tolesnius sprendimus“, – kalbėjo I.Šimonytė.

„Mano vertinimu situacija yra labai paprasta – antisemitizmas yra netoleruotinas absoliučiai jokioje formoje, absoliučiai jokiais žodžiais, veiksmais ar kitais būdais, ir visi, įskaitant ir renkamus politikus, už tokius dalykus turi atsakyti“, – pabrėžė ji.

Paklausta, ar tie tolesni žingsniai galėtų reikšti apkaltos procedūrą R.Žemaitaičiui, I.Šimonytė sutiko, kad klausimų dėl galimai sulaužytos priesaikos Konstitucijai yra.

„Nenoriu užbėgti už akių, kadangi jau ikiteisminis tyrimas yra pradėtas, Prokuratūra yra nepriklausoma institucija, tai leiskime prokurorams dirbti savo darbą.

Bet manau, kad jau tie dalykai, kurie buvo anksčiau pasakyti, tikrai kelia daug klausimų, kaip yra su ta priesaika Konstitucijai. O dabar tų dalykų yra tik dar daugiau“, – nurodė premjerė.

V.Čmilytė-Nielsen kreipėsi į etikos sargus

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį pranešė, kad kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl R.Žemaitaičio antisemitinių pasisakymų. Parlamento vadovė pripažįsta, kad komisija, įvertinus politiko pareiškimus ir matydama tam pagrindą, gali priimti sprendimą ir dėl apkaltos R.Žemaitaičiui organizavimo.

„Šiandieną kreipiuosi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kad apsvarstytų jo šios savaitės pasisakymus, kurie, mano asmeniniu vertinimu, išeina už visų įmanomų ribų to, ką galėtų sakyti ne tik Seimo narys, bet apskritai bet kuris save gerbiantis žmogus“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovės teigimu, R.Žemaitaičio pasisakymai yra skirti įtampų ir neapykantos didinimui visuomenėje.

„Remigijaus Žemaitaičio kalbėjimas yra visuomenės kiršinimas, jo pasisakymai yra antisemitiniai ir čia galima tik svarstyti, ar ruošiantis NATO samitui, suaktyvėjus priešiškų šalių dezinformacijos kampanijoms R. Žemaitaitis yra šiaip tik naudingas žmogus, ar jis tai daro sąmoningai. Abu variantai yra įmanomi“, – sakė Seimo pirmininkė.

„Tai Etikos komisija tikiuosi, kad apsvarstys, be to ėmėsi ir teisėsauga jau veiksmų. Ką dar galima padaryti? Matyt, galima viešą pasmerkimą ir nuomonę išreikšti“, – taip pat pažymėjo ji.

V. Čmilytė-Nielsen taip pat pažymi, kad Etikos ir procedūrų komisija turi teisę priimti sprendimą dėl apkaltos procedūros R. Žemaitaičiui inicijavimo.

„Etikos procedūra gali priimti tokį sprendimą, apsvarsčiusi žalą, kuri yra daroma“, – pabrėžė Seimo pirmininkė.

Kas įvyko?

Kritikos dėl antisemitinių pasisakymų sulaukęs Seimo narys R. Žemaitaitis toliau dalijasi tarptautinę bendruomenę piktinančiais pareiškimais ir apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Antradienį politikas savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo įrašu, kuriame kritikavo šiuo metu Izraelyje darbo vizitu viešinčią premjerė Ingridą Šimonytę. Tai papiktino Seimo narį, kurio nuomone tokie vizitai ir dvišalių santykių vystymas yra nepriimtini. Be to, politikas nurodė, kad Antrojo pasaulinio karo metais šalyje esą vyko lietuvių holokaustas. Todėl ne pirmą kartą Izraelio laikyseną kritikuojantis parlamentaras kėlė klausimą, kada Vilnius sulauks Jeruzalės atsiprašymo.

„Buvo Holokaustas žydų, bet dar didesnis holokaustas lietuvių buvo Lietuvoje! Jei mūsų juokdariai politikai Izraelyje atsiprašinėja žydų, tai kada žydai atsiprašys mūsų?“ – piktinosi R. Žemaitaitis.

Trečiadienį Generalinė prokuratūra pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl pastarųjų parlamentaro įrašų socialiniame tinkle.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.