VU įdarbintas referendumą dėl Krymo aneksijos palaikęs Rusijos mokslininkas

Vilniaus universitete (VU) šiuo metu rusų literatūrą studentams dėsto referendumą dėl Krymo aneksijos palaikęs rusų mokslininkas Andrejus Desnickis. Pats dėstytojas neneigia, kad platino idėją apie referendumą 2014-aisiais, tačiau dabar tikina karo Ukrainoje nepalaikantis. VU kancleris Raimundas Balčiūnaitis sako, kad A. Desnickio įdarbinimas bus peržiūrėtas iš naujo.

VU įdarbintas referendumą dėl Krymo aneksijos palaikęs Rusijos mokslininkas: universitetas dėstytojo praeitimi nesidomėjo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VU įdarbintas referendumą dėl Krymo aneksijos palaikęs Rusijos mokslininkas: universitetas dėstytojo praeitimi nesidomėjo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2023, 8:08 AM, atnaujinta Jun 15, 2023, 8:09 AM

„Išsiuntinėjau savo gyvenimo aprašymą ir atsiliepė Vilniaus universitetas. Iš Rusijos išvažiavau, nes nenoriu būti Putino agresijos dalis, nes aš kategoriškai nusiteikęs prieš karą“, – LRT radijui teigė A. Desnickis.

Dar iki Krymo aneksijos mokslininkas laikėsi nuomonės, kad Krymas turi atitekti Rusijai. A. Desnickis neneigia skleidęs idėją, kad Kryme turi būti surengtas referendumas dėl teritorijos atskyrimo nuo Ukrainos ir prisijungimo prie Rusijos.

„Kalbėjau, kad teoriškai įmanoma situacija, kad viena valstybė atiduoda kitai teritoriją, ir svarstant Krymo klausimą, kalbėdavau, kad teoriškai toks variantas buvo, sakiau, kad galima situacija, kai referendumu viena šalis perduoda kitai teritoriją, ir tokių atvejų istorijoje yra buvę, tai pripažįsta tarptautinė teisė“, – teigė jis.

„Žinoma, to įvykdyto farso niekada nelaikiau sąžiningu, apie tai paskelbiau dar 2014-ųjų kovo 13 dieną. Sakiau, kad iki 2014-ųjų kovo viena valstybė gali susitarti su kita ir perduoti teritoriją“, – sakė A. Desnickis, šiuo metu dirbantis VU kaip mokslinis bendradarbis ir dėstantis rusų literatūrą.

Referendumą dėl Krymo propagavęs mokslų daktaras iš Rusijos A. Desnickis vis primena, kad jis nepalaikė Krymo aneksijos ir yra prieš karą. Tačiau praėjus dvejiems metams po aneksijos jam Rusijoje suteiktas profesoriaus vardas, o dar po dviejų metų Rusijoje suteikta premija „Liberali misija“.

Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto dekanė, profesorė Inesa Šeškauskienė LRT radijui sakė, kad A. Desnickis, prieš darbindamasis Vilniaus universitete, deklaravo, kad yra prieš karą, o anksčiau jo skleistomis idėjomis universitetas nesidomėjo.

„Kai gavome iš studentų, pasižiūrėjome paskutinę kuri ėjo informacija. Aš nemačiau ten nieko, kas leistų galvoti, kad jis kažkokią kitą poziciją palaiko“, – sakė I. Šeškauskienė.

Dekanė tikino, kad įdarbinti mokslininką iš Rusijos jai rekomendavo universiteto istorikai. Istorijos fakulteto dekanė Loreta Skurvydaitė sakė, kad buvo ieškota būdų, kaip įdarbinti A. Desnickį.

„Buvo kreiptasi, buvo tam tikros referencijos, kurios buvo patikimos, ir buvo ieškoma žmogui darbo vietos. Tai tik tiek ir tegaliu pasakyti“, – teigė ji.

Universiteto kancleris R. Balčiūnaitis tvirtino, kad šį įdarbinimo atvejį reikės peržiūrėti iš naujo.

„Atskirai vertinsime su visa pateikta informacija. Tai yra ir procedūros ir panašiai. Iš to, ką jūs sakote, skamba, švelniai tariant, keistai, tačiau reikia turbūt gauti tikslias žmogaus citatas ir vertinti visą visumą“, – pažymėjo R. Balčiūnaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.