R. Karbauskis įvertino prezidento ir premjerės santykius: visiška arogancija iš Vyriausybės pusės

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad nutrūkę Prezidentūros ir Vyriausybės santykiai kenkia valstybės gerovei. Tačiau politikas tikina, kad dėl to yra kalti valdančiosios daugumos lyderiai – premjerė Ingrida Šimonytė ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Ramūnas Karbauskis. <br>ELTA / Andrius Ufartas
Ramūnas Karbauskis. <br>ELTA / Andrius Ufartas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2023, 9:12 AM, atnaujinta Jun 16, 2023, 9:24 AM

„Situacija yra apgailėtina. Iš tikrųjų, kažkokių nenorų iš prezidento pusės bendrauti su valdančiąja dauguma aš nemačiau ir negirdėjau. Bet yra visiška arogancija iš Vyriausybės pusės prezidento atžvilgiu“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis. „Tai kenkia valstybei. Šioje situacijoje aš neteisinu nė vieno iš jų, bet matau, kad tas nešnekėjimas yra pačios Vyriausybės iniciatyva“, – konstatavo jis.

Buvęs Seimo narys akcentavo, kad darbiniai ryšiai tarp prezidento Gitano Nausėdos ir premjerės I. Šimonytės yra itin svarbūs, mat, pasak jo, taip aptariamos ne tik vidaus politikos aktualijos, bet ir derinamos tarptautinės Lietuvos pozicijos.

„Prezidentas atstovauja Lietuvą Europos Vadovų Taryboje. Ir įsivaizduokite – jis važiuoja į tuos posėdžius, o jie net su Vyriausybe nėra šnekėjęsi apie problemas, kurias reikia atstovauti, kurias reikia spręsti“, – stebėjosi R. Karbauskis.

„Premjerė turėtų pastoviai susitikinėti su prezidentu, derintis tam tikras pozicijas“, – pabrėžė jis.

Valstiečių lyderis dėl aižėjančių Daukanto aikštės ir valdančiųjų santykių kaltina ir Lietuvos diplomatijos vadovą. R. Karbauskio įsitikinimu, G. Landsbergis jaučiasi esąs prezidentas, todėl, jo nuomone, vykdo užsienio politiką individualiai.

„Aš suprantu, kad Gabrielius Landsbergis mano, kad jis yra de facto prezidentas. Bet de jure, deja, jis toks nėra. Užsienio politikos veiksmai rodo, kad jis daro sprendimus net nesitardamas su prezidentu“, – pažymėjo LVŽS pirmininkas.

Visgi, R. Karbauskis nepuoselėja vilčių, kad G. Nausėdos ir Vyriausybės vadovės santykiai gali atšilti.

„Šioje vietoje manau, kad tai – ne prezidento problema. Aš matau, kaip prezidentas būtent siekia kontakto, bendravimo, siekia darbo Lietuvos naudai“, – G. Nausėdos pastangas gyrė buvęs parlamentaras.

„Žmonės, kurie yra pakankamai suaugę – turiu omenyje premjerę ir užsienio reikalų ministrą – iš jų tos arogancijos, kuri juose gyvena, išimti tokiame amžiuje jau nebeįmanoma. Tiesiog jų nebepakeisi“, – apgailestavo jis.

Tarp Vyriausybės ir Prezidentūros jau kurį laiką tvyro įtampos ir reguliarūs premjerės I. Šimonytės bei šalies vadovo darbiniai susitikimai nevyksta. Politikai intensyviau bendradarbiavo šio Seimo kadencijos pradžioje, tačiau vėliau susitikimai ėmė retėti.

Prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas sako, kad šalies vadovas jau kurį laiką neturėjo oficialaus darbinio susitikimo su premjere, mat, pasak jo, Vyriausybės vadovė neišreiškia noro susitikti ir aptarti politikos aktualijų su Daukanto aikštės lyderiu.

Pati premjerė nurodo, kad jos ir prezidento santykiai yra konstruktyvūs, o tarpusavio susitikimų pakanka, kad būtų sklandžiai išsprendžiami svarbiausi valstybės klausimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.