Opozicija jau parengė apkaltos A. Bilotaitei juodraštį: bandys dar kartą kviesti ministrę į frakcijų posėdį

Praėjusią savaitę vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės atsakymai dėl migracijos politikos neįtikino Seimo opozicijos – parlamento mažuma dar kartą bando išsikviesti politikę į bendrą opozicinių frakcijų posėdį.

Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Agnė Širinskienė<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Augustė Lyberytė

Jun 19, 2023, 11:47 AM

Visgi, konservatorei nesutikus to padaryti, politikai kurpia alternatyvų planą – opozicija tikina jau paruošusi apkaltos A. Bilotaitei dokumentą.

Apie tai Eltai patvirtino Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Algirdas Butkevičius bei Mišrios Seimo narių grupės vadovė Agnė Širinskienė.

„Yra paruošti du dokumentai. Atrodo, vienas netgi išsiųstas. Mes pasiūlėme vidaus reikalų ministrei jai palankiu laiku susitikti su opozicinėmis frakcijomis – kad ji galėtų susiplanuoti savo darbotvarkę ir toje darbotvarkėje numatytų klausimą dėl susitikimo su opozicinių frakcijų atstovais. Jeigu ji tikrai vengs to susitikimo, yra paruošta medžiaga dėl apkaltos“, – Eltai situaciją komentavo A. Butkevičius.

Pasak A. Širinskienės, paruošti apkaltos dokumentai yra išsiųsti visų opozicinių frakcijų seniūnams ir šiuo metu yra tobulinami pagal teikiamas pastabas.

„Šiuo momentu yra parengtas Bilotaitės apkaltos dokumentų juodraštis. Jie buvo išsiuntinėti frakcijų seniūnams“, – sakė A. Širinskienė.

„Iš esmės, yra laikas pateikti pasiūlymams, pastaboms dėl paties apkaltos dokumento. O paskui jau bus kalbamasi, kaip toliau elgtis ir kokias priemones rinktis“, – Eltą informavo politikė.

A. Butkevičiaus teigimu, opozicija yra nusiteikusi susitikti su A. Bilotaite dar šią savaitę. Tačiau, parlamentarų nuomone, ministrei neradus laiko susitikimui, apkalta liks vienintele alternatyva spręsti susiklosčiusią situaciją.

„Atsakymą opozicijai paruošti nėra sudėtinga. Manau, kad ministrai pirmadienį planuoja savaitės ir mėnesio darbotvarkes. Kiek žinau, vidaus reikalų ministrė per daug dažnai neskraido į užsienį, tai dviejų, trijų dienų laikotarpyje tikrai galima susiplanuoti susitikimą su opozicinėmis frakcijomis“, – aiškino jis.

„Aš bijau, kad lieka šis kelias. Juo labiau, kad yra tokia situacija, kai Konstitucijos pažeidimas jau yra pripažintas. Tai labai palengvina apkaltos situaciją. Vertinant ministrės indėlį, kuris buvo tikrai svarus priimant šį įstatymą, akivaizdu, kad turėtų kilti tam tikra politinė ir teisinė atsakomybė. O apkalta ir yra ta forma – ir politinės, ir teisinės atsakomybės“, – svarstė Mišrios Seimo narių grupės vadovė A. Širinskienė.

Abu politikai nurodė, kad opozicija dėl konkrečių žingsnių, kaip elgtis su apkaltos juodraščiu, tarsis antradienio rytą vyksiančiame frakcijų seniūnų posėdyje. Visgi, A. Širinskienės manymu, nutarus imtis apkaltos, parašų iniciatyvai turėtų pakakti.

„Mes dar nesikalbėjome, nes, kaip ir sakau, tik išsiuntinėjau kolegoms patį juodraštį. Bet iš tų nuotaikų, kaip kolegos vertina Bilotaitės elgesį, ir to, kad paties įstatymo priėmimo metu kai kurie mūsų kolegos reiškė nerimą, kad gali būti problemų, manau, kad tikrai būtų žmonių, kurie pasirašytų“, – aiškino parlamentarė.

Seimo statutas numato, kad teisę pasiūlyti parlamentui pradėti apkaltos procesą turi ne mažesnė nei 1/4 parlamentarų grupė – parašus po teikimo tekstu turi padėti bent 36 Seimo nariai. Seimo opozicijoje šiuo metu veikia 66 Seimo nariai.

Surinkus reikiamą kiekį parašų, vėliau Seimas turėtų spręsti dėl specialiosios tyrimo komisijos sudarymo, kuri vertintų, ar pateikta iniciatyva dėl apkaltos yra pagrįsta. Pagal šios komisijos išvadą, parlamentas paruoštų atitinkamą nutarimą – pradėti apkaltą ar ne.

ELTA primena, kad praėjusį ketvirtadienį vykusios Vyriausybės valandos metu vidaus reikalų ministrei teikiant paaiškinimus dėl priimtų sprendimų neteisėtų migrantų krizės metu didžioji dalis opozicijos paliko plenarinių posėdžių salę.

„Dėl to, kad tyčiojasi nekompetentinga ministrė. Ji skaito iš paruoštuko. Jai klausimas buvo užduotas vienas“, – žurnalistams Seime piktinosi Saulius Skvernelis, aiškindamas opozicijos sprendimą.

Opozicijos atstovai ministrę atsakyti į klausimus kvietė ir anksčiau – mažumos atstovai siekė pasikviesti A. Bilotaitę į bendrą frakcijų posėdį. Taip pat pateikti atsakymus į klausimus ir antradienį vykusios Vyriausybės valandos metu. Tačiau A. Bilotaitė atsisakė atvykti ir į frakcijų susitikimą, ir kalbėti iš Seimo tribūnos.

A. Bilotaitė opozicinių frakcijų dėmesio centre atsirado po to, kai Konstitucinis Teismas pripažino, kad neteisėtai šalies sieną kirtusių migrantų sulaikymas ir priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose prieštarauja Konstitucijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.