Dėl „čekiukų skandalo“ baudžia 4 konservatorius: vieną išmetė iš partijos, trims skirti įspėjimai

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Priežiūros komitetas, reaguodamas į vadinamąjį „čekiukų skandalą“, antradienį priėmė sprendimą dėl nepagrįsto tarybos nario veiklai skirtų lėšų naudojimo vieną partietį pašalinti iš partijos, o trims suspenduoti narystę. Taip pat porai konservatorių partijos narių buvo skirti įspėjimai.

 Konservatoriai.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Konservatoriai.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Konservatoriai.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Konservatoriai.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Konservatoriai.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Konservatoriai.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Konservatoriai.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Konservatoriai.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Jun 20, 2023, 3:04 PM, atnaujinta Jun 20, 2023, 4:03 PM

„Mes turėjome 7 žmones, kuriuos svarstėme. Ir turime priėmę sprendimą šiandieną pašalinti vieną asmenį iš partijos“, – Seime žurnalistus informavo Aistė Gedvilienė.

Pasak jos, šis atvejis buvo išskirtinis, nes Mažeikių rajono tarybos narė nebendradarbiavo su partijos Priežiūros komitetu ir nepateikė jokių paaiškinimų.

„Mūsų kolegė Mažeikių rajone – Lina Rimkienė – nebendradarbiavo su Priežiūros komitetu, nepriėmė sprendimo grąžinti lėšas, nesusistabdė narystės. Jos atvejis yra tikrai išskirtinis ta prasme, kad ji buvo išvykusi pusei metų į Kiprą, iš ten pateikė sąskaitas už internetą, jos tikrai labai didelės, sunkiai paaiškinamos“, – sakė A. Gedvilienė.

„Taip pat buvo ir sąskaitos dėl automobilio techninės priežiūros, valymo iš su jos pačios gimine susijusios įmonės. Tai mums atrodo tikrai sunkiai paaiškinama, dėl to priėmėme sunkiausią ir griežčiausią sprendimą“, – pridūrė ji.

Konservatorė pranešė, kad taip pat posėdžio metu buvo priimti sprendimai sustabdyti narystę trims partijos nariams.

„Vienas yra Druskininkų savivaldybės narys Konstantinas Rečkovas ir du yra Alytaus rajono nariai – Danielius Jakubavičius ir jo sutuoktinė Jūratė Overaitytė-Jakubavičienė. Šie tarybos nariai taip pat buvo įvardinti kaip gausiai transportui naudoję tarybos nario veiklai skirtas lėšas“ , – sakė parlamentarė.

Politikė atkreipė dėmesį K. Rečkovas paaiškino, kur jis leido tarybos nario veiklai skirtas lėšas, atsiuntė panaudos sutartis. Tačiau, pasak jos, kadangi pats neturi teisės vairuoti, o visi veiklai panaudoti pinigai buvo skirti transporto išlaidoms, Priežiūros komiteto jo pateikti argumentai neįtikino.

„O Alytaus rajono narių atveju mes matome, kad kuro pylimai buvo kelis kartus per dieną ir tai mūsų neįtikino, kad tai buvo naudojama sąžiningai ir skaidriai“, – sakė ji.

Taip pat, politikės teigimu, buvo skirti du įspėjimai – Mažeikių rajono savivaldybės nariui Pranui Trakiniui ir Utenos rajono tarybos nariui Kęstučiui Udrui.

„Buvo skirti du įspėjimai, kad su biudžeto lėšomis arba viešaisiais pinigais reikėtų elgtis labai atsakingai ir skaidriai“, – sakė A. Gedvilienė.

„Jų atveju mes gavome visus paaiškinimus ir visus įrodymus, kad nors ir ženklios sumos panaudotos transportui, remontui ar kuro čekiams, bet tos lėšos panaudotos teisėtai iš vienos ar dviejų kortelių“, – pridūrė ji.

A. Gedvilienė taip pat praneša, kad Utenos tarybos narys patvirtino, kad dalį pinigų, kurios negali paaiškinti, grąžino į savivaldybės biudžetą.

Politikė tikina, jei išaiškės dar atvejų dėl galimų piktnaudžiavimų tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis, šie partijos nariai taip pat bus svarstomi TS-LKD Priežiūros komitete.

Birželio pradžioje posėdžiavęs konservatorių priežiūros komitetas įpareigojo galimai savivaldybių tarybų narių veiklai skirtomis lėšomis piktnaudžiavusius partiečius pateikti savo paaiškinimus dėl susiklosčiusio „čekiukų“ skandalo. Tokiai informacijai pateikti skirta savaitė laiko.

Kaip Eltai anksčiau teigė TS-LKD vykdantysis sekretorius Martynas Prievelis, didžioji dalis TS-LKD regioninių skyrių – net ir tų, kurie dar nebuvo apžvelgti visuomenininko Andriaus Tapino tyrime – jau pateikė partijos vadovybei reikiamą medžiagą.

Priežiūros komitetas, įpareigodamas pateikti situaciją paaiškinančius dokumentus, nurodė ir galimas sankcijas nusižengusiems partiečiams. Tais atvejais, kai yra pareikšti įtarimai piktnaudžiavus tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis, numatoma nedelsiant stabdyti TS-LKD politiko narystę partijoje. Taip pat, Prezidiumui palaikius iniciatyvą, numatoma drausti tokiems partiečiams būti kandidatais artimiausiuose Seimo, savivaldos, Europos Parlamento ir Prezidento rinkimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo