Laisvės lygos 45-mečiui skirtoje rezoliucijoje – siūlymas įamžinti jos įkūrėjo A.Terlecko atminimą

Seimas vieningai, už balsavus 88 parlamentarams, antradienį priėmė rezoliuciją „Dėl Laisvės lygos 45-mečio“.

Antanas Terleckas<br>R.Jurgaičio nuotr.
Antanas Terleckas<br>R.Jurgaičio nuotr.
Seimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Antanas Terleckas<br>M.Patašiaus nuotr.
Antanas Terleckas<br>M.Patašiaus nuotr.
Antanas Terleckas<br>M.Patašiaus nuotr.
Antanas Terleckas<br>M.Patašiaus nuotr.
Antanas Terleckas<br>M.Patašiaus nuotr.
Antanas Terleckas<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Jadvyga Bieliavska

Jun 20, 2023, 5:42 PM

Šiuo dokumentu parlamentarai prašo Vilniaus miesto savivaldybės tinkamu būdu Vilniaus mieste įamžinti jos įkūrėjo, disidento, politinio kalinio, Helsinkio grupės nario Antano Terlecko atminimą.

„Iš šio žmogaus ir šiandien galima mokytis ištikimybės savo idėjoms ir pasiryžimo bet kokiomis aplinkybėmis ginti žmogaus teises“,– pažymima priimtoje rezoliucijoje.

Šiuo dokumentu siekiama įvertinti A.Terlecko svarų indėlį į Lietuvos valstybingumo istorijos tąsą. Anot rezoliucijos, Lietuvos laisvės lygos pagrindinis tikslas pogrindyje buvo kova dėl nepriklausomos Lietuvos atkūrimo; Lietuvos laisvės lyga, vedina laisvės ir teisingumo troškimo, nutiesė kelius į Sąjūdį ir Kovo 11-ąją.

„Vienas ryškiausių kovotojų už Tėvynės laisvę A. Terleckas visada buvo ir bus geležinės dvasios ir drąsos pavyzdys – kol kiti dar tik dairėsi ar nedrąsiai galvojo apie Lietuvos nepriklausomybę, A. Terleckas su bendražygiais drąsiai ėjo tuo keliu, kuris vedė į nepriklausomą Lietuvą“,– sakoma dokumente.

Jame pažymima, kad drąsi ir išskirtinė A. Terlecko disidentinė veikla sovietinės okupacijos metais pelnė jam ne vieną Lietuvos ir užsienio valstybių apdovanojimą.

„Manau, kad tiesos sakymas, neatsižvelgiant į nieką, nepaisant pavojų, tai ryškus sektinas pavyzdys šiais ne mažiau pavojingais Lietuvai laikais“– sakė Seimo narė Vilija Aleknaitė– Abramikienė.

Tam pritarė ir Seimo narys Robertas Šarknickas. „Rezoliucija svarbi ypač šiuo metu, kai kalbame apie laisvę ne tik Lietuvoje, bet ir Ukrainoje“,– sakė jis.

2020 metais, minint Lietuvos sovietinės okupacijos 80-metį, Vilniaus miesto skverui Senamiesčio seniūnijoje suteiktas Lietuvos laisvės lygos vardas, taip įamžinant nuopelnus tų žmonių, kurie ryžtingai kvietė visuomenę nuosekliai laikytis laisvės ir nepriklausomybės idealų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.