Teismas: teisės dirbti valstybės tarnyboje atėmimas Anykščių merui K. Tubiui apima ir mero pareigas

Trečiadienį Panevėžio apygardos teismas priėmė nutartį, kuria patikslino, kad Anykščių rajono savivaldybės merui Kęstučiui Tubiui nuosprendžiu paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – teisės dirbti valstybės tarnyboje atėmimas 4 metams – apima ir mero pareigas.

Kęstutis Tubis<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Kęstutis Tubis<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK)<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK)<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Kęstutis Tubis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kęstutis Tubis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kęstutis Tubis<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Kęstutis Tubis<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Kęstutis Tubis<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Tubis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-06-21 14:02

Tokį paaiškinimą Panevėžio apygardos teismas pateikė gavęs Lietuvos probacijos tarnybos Panevėžio regiono skyriaus prašymą išaiškinti, ar nuteistasis K. Tubis, nepažeisdamas jam skirtos baudžiamojo poveikio priemonės, gali eiti Anykščių rajono savivaldybės mero pareigas.

Apkaltinamajame nuosprendyje įrodyta, kad K. Tubis nusikalstamą veiką padarė darbinės veiklos srityje, pasinaudodamas savo kaip mero tarnybine padėtimi, vykdydamas tarnybines funkcijas.

K. Tubis, atlikdamas jam inkriminuotus veiksmus, savo tarnybinę padėtį, įstatymais ir kitais teisės aktais suteiktas teises bei įgaliojimus naudojo priešingais tarnybai interesams, dėl to jam buvo atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje, rašoma teismo pranešime.

Nutartyje teisėjų kolegija atkreipė dėmesį, kad pagal Baudžiamąjį kodeksą meras yra valstybės tarnautojas, einantis pareigas valstybės tarnyboje.

Teisėjų kolegija taip pat akcentavo, kad pagal Rinkimų kodekso nuostatas K. Tubį registruoti kandidatu kliūčių nebuvo. Tačiau aplinkybė, kad jis yra išrinktas Anykščių rajono savivaldybės meru nepanaikina įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu jam skirtos baudžiamojo poveikio priemonės – draudimo dirbti valstybės tarnyboje.

Panevėžio apygardos teismo nutartis per 7 dienas nuo jos nuorašo gavimo dienos gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

ELTA primena, kad kovo 5 d. vykusiame pirmajame savivaldybių merų ir tarybų rinkimų ture Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Kęstutis Tubis surinko 29,39 proc. rinkėjų balsų, o antroje vietoje likęs socialdemokratas Dainius Žiogelis – 19,45 proc. balsų.

Visgi, po pirmojo turo Anykščių rajono savivaldybėje kilo teisinis chaosas – Panevėžio apygardos teismui nusprendus, kad politikas yra kaltas dėl prekybos poveikiu, jam uždrausta ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje. Kovo 7 d. VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, pašalino K. Tubį iš Anykščių rajono mero rinkimų – antrajame ture turėjo varžytis D. Žiogelis ir dabartinis meras, konservatorius Sigutis Obelevičius.

Pastarąjį VRK sprendimą K. Tubis apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT). Teismas tenkino politiko skundą ir panaikino VRK sprendimą, todėl kovo 14 d. komisija politiką sugrąžino į kovą dėl Anykščių rajono mero pozicijos.

Visgi, pastarieji pokyčiai įvyko jau prasidėjus išankstiniam balsavimui antrame savivaldos rinkimų ture – savo balsus jau buvo atidavę 100 anykštėnų. VRK šiuos rinkėjus kvietė grįžti prie balsadėžių – tokia teise pasinaudojo 64 rajono gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.