Krašto apsaugos viceministrė Paryžiuje pabrėžė oro ir priešraketinės gynybos svarbą Baltijos šalims

Pirmadienį–trečiadienį krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė dalyvavo Prancūzijos Prezidento Emanuelio Macrono inicijuotoje konferencijoje oro ir priešraketinės gynybos Europoje tema.

Greta Tučkutė.<br>D.Umbraso nuotr.
Greta Tučkutė.<br>D.Umbraso nuotr.
E.Macronas.<br>EPA/ELTA nuotr.
E.Macronas.<br>EPA/ELTA nuotr.
Greta Tučkutė.<br>D.Umbraso nuotr.
Greta Tučkutė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 22, 2023, 10:07 AM, atnaujinta Jun 22, 2023, 10:10 AM

Viceministrė savo kalboje pabrėžė oro ir priešraketinės gynybos svarbą užtikrinant Baltijos šalių gynybą, praneša Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„NATO šalių vienybė ir solidarumas yra svarbiausi siekiant tvirtos kolektyvinės gynybos regione“, – teigė viceministrė, pabrėždama rotacinio NATO oro gynybos modelio įgyvendinimo poreikį, kuris užtikrintų sklandų perėjimą iš oro policijos į oro gynybą krizės atveju.

Viceministrė vizito metu taip pat susitiko su E. Macrono patarėju Xavier Chatel aptarė Ukrainos narystės NATO perspektyvą, strateginio stabilumo Europoje iššūkius ir kolektyvinės gynybos klausimus artėjant NATO viršūnių susitikimui Vilniuje.

Taip pat buvo aptarti bendradarbiavimo su gynybos pramone prioritetai ir galimybės.

Viceministrė lankėsi ir šią savaitę Prancūzijoje vykstančioje „Salon du Bourget 2023“ parodoje. Jos metu viceministrės vadovaujama delegacija susitiko su kitų šalių gynybos institucijų atstovais.

Su Prancūzijos Gynybos ministerijos Ginkluotės ir įsigijimų agentūros (DGA) generaliniu direktoriumi Emmanuel Chiva aptartas dvišalis bendradarbiavimas inovacijų skatinimo srityje, taip pat dvišaliai įsigijimų projektai („CAESAR“, 155 mm amunicija ir kt.). DGA vadovas pristatė naujai įsteigtą gynybos inovacijų agentūrą.

KAM nurodo, kad susitikime su JAV sausumos pajėgų sekretoriaus pavaduotojais Dough Bush ir Patrick Mason aptarti didžiausi iš JAV vykdomi projektai (HIMARS, „Black Hawk“, „JLTV“, „Switchblades“ ir kt.), akcentuojant kuo ankstesnį pristatymas, taip pat kalbėta apie paramos Ukrainai didinimą ir tai, kad Ukrainai reikalinga ginkluotė ir įranga pasiektų ją kuo greičiau.

Susitikimuose su JAV ir Europos gynybos pramonės kompanijų „Thales“, „Nexter“, „Kongsberg“, „Lockheed Martin“ ir „Raytheon“ vadovais kalbėta apie Lietuvai svarbių ginkluotės įsigijimų projektų įgyvendinimą bei Lietuvos gynybos pramonės įmonių įtraukimą į gamybos linijas, taip stiprinant įmonių bendradarbiavimą bei tiekimo Lietuvos kariuomenei užtikrinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.