G. Nausėda: kruvinas Rusijos karas bumerangu atsisuko į pačią Rusiją

Kremliaus režimas susiduria su tuo, ką pats sukūrė, sako prezidentas Gitanas Nausėda. Taip šalies vadovas įvertino pastarosios paros įvykius Rusijoje, kai karinės grupuotės „Wagner“ lyderis Jevgenijus Prigožinas pareiškė ketinąs nuversti Kremliaus karinę vadovybę.

Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-24 14:14, atnaujinta 2023-06-24 14:15

„Tai, ką prognozavau agresijos prieš Ukrainą pradžioje, šiandien tampa realybe. Kruvinas Rusijos karas bumerangu atsisuko į pačią Rusiją. Tenka apgailestauti, kad sukilo ne pilietinė visuomenė, o privatūs, iš kalėjimų surinkti kareivos, bet – ką pasėjai, tas ir pjauna. Kremliaus režimas susiduria su tuo, ką pats sukūrė“, – šeštadienį savo „Facebook“ paskyroje rašė G. Nausėda.

Šalies vadovo teigimu, besikeičiančioms geopolitinėms įtampoms bus skiriamas dėmesys ir liepos 11–12 d. Vilniuje vyksiančiame aukščiausio lygio NATO vadovų susitikime. Prezidentas viliasi, kas kylantys nauji iššūkiai paskatins Aljansą sustiprinti savo pajėgas rytiniame flange.

„Neabejoju, kad NATO viršūnių susitikime Vilniuje privalėsime įvertinti naujas aplinkybes. Tos išvados, kurias kolegoms kartojau jau ne sykį – kad saugumo situacija rytiniame NATO flange negerėja, kad ji toliau lieka komplikuota ir tai susiję su pačios Rusijos gilėjančiomis vidaus problemomis, – paskatins dar labiau sustiprinti Aljanso atgrasymo ir priešakinės gynybos pajėgumus. Mūsų sprendimai turi būti ryžtingi ir adekvatūs“, – tvirtino G. Nausėda.

Tuo metu Ukrainai, Daukanto aikštės lyderio nuomone, „šiandienos įvykiai Rusijoje gali reikšti atokvėpio minutę“.

„Mums – būtinybę pasirengti ir netikėčiausiems scenarijams. Atsakingos valstybės institucijos atidžiai seka įvykius Rusijoje, gauname pakankamai informacijos ir esame pasirengę bet kokiai įvykių eigai“, – užtikrino G. Nausėda.

ELTA primena, kad šeštadienį Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas pareiškė ketinąs nuversti Rusijos karinę vadovybę.

J. Prigožinas, jau kelis mėnesius kritikavęs Rusijos gynybos ministeriją, penktadienį apkaltino Kremlių paleidus raketas į jo pajėgas ir pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų. „Wagner“ lyderis paragino rusus prisidėti prie jo pajėgų ir nubausti Maskvos karinę vadovybę.

Skelbiama, kad J. Prigožino pajėgos jau kontroliuoja Rostovo prie Dono karinius objektus.

Reaguodamas į šalyje kilusius neramumus, šeštadienio rytą į gyventojus kreipėsi ir pats Vladimiras Putinas. Jis nurodė, kad „Wagner“ veikslai yra „dūris Rusijai į nugarą“. Maskvos lyderis nurodė, kad bus imtasi visų „ryžtingų veiksmų“, kad situacija pietinėje šalies dalyje būtų suvaldyta.

Tuo metu Maskvoje šeštadienį paskelbtas „antiteroristinių operacijų režimas“.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) paragino „Wagner“ samdinius suimti J. Prigožiną ir pradėjo tyrimą dėl ketinimų surengti „ginkluotą maištą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.