Nepilnamečiams nuo 16 metų siūloma leisti vadovauti jaunimo nevyriausybinėms organizacijoms

Seimo Laisvės frakcijos narys Marius Matijošaitis siūlo nepilnamečiams nuo 16 metų leisti vadovauti jaunimo nevyriausybinėms organizacijoms (JNVO), tačiau tai būtų galima tik turint tėvų sutikimą.

Marius Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marius Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marius Matijošaitis.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Marius Matijošaitis.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Marius Matijošaitis.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Marius Matijošaitis.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Marius Matijošaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Marius Matijošaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jadvyga Bieliavska

2023-06-26 16:12

Tokias nuostatas parlamentaras siūlo įteisinti Civiliniame kodekse.

„Toks sprendimas leistų užbaigti ydinga praktika tapusią tendenciją, kada JNVO faktiškai ir juridiškai vadovauja skirtingi žmonės, atvertų daugiau galimybių jauniems žmonėms. Tai paskatintų jaunimą aktyviau veikti savo regiono bendruomenėje ir prisidėtų prie rajonų jaunimo politikos situacijos gerinimo“,– sako Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijoje dirbantis Seimo narys M. Matijošaitis.

Jo teigimu, gimnazijos amžiaus jaunuoliai mažesniuose rajonuose turi puikias galimybes augti, rodyti iniciatyvumą, ieškoti projektinio ar kitokio finansavimo, tačiau yra ribojami būtent dėl to, kad neturi aiškios galimybės vadovauti JNVO ir taip prisidėti prie savanoriškos, pilietiškos veiklos savo bendruomenėje.

„Problema yra aktuali jau daugelį metų ir tampa ydinga praktika bei kone taisykle stebint jaunimo politikos įgyvendinimą regionuose. JNVO, kurios yra įsteigtos kaip juridiniai asmenys, dažnai faktiškai vadovauja nepilnametis asmuo, o Juridinių asmenų registre (JAR) išviešintas kitas asmuo, sulaukęs pilnametystės. Tokia situacija susidaro tada, kai JNVO pakeitus vadovą, naujuoju organizacijos lyderiu tampa žmogus, kuris dar nėra sulaukęs pilnametystės“,– sako projekto autorius.

Stebint tendencijas JNVO Lietuvoje absoliuti dauguma organizacijų struktūrinių padalinių, anot parlamentaro, nėra įsteigti kaip juridiniai asmenys, o jeigu įsteigti, JAR išviešintas asmuo ir faktinis organizacijos vadovas skiriasi.

„Tai sukuria papildomų problemų pareigas einančiam vadovui, kadangi dažnai faktinis vadovas turi ieškoti juridiniam asmeniui oficialiai vadovaujančio asmens ir gauti reikiamą informaciją ar parašus. Problemų kyla ir iš kitos pusės, kada juridinio asmens vadovas neša visą atsakomybę už organizaciją, nors pats joje faktiškai nebeveikia ir negali turėti įtakos kito juridinio asmens vadovo paskyrimui“,– sako projektą parengęs Seimo narys M. Matijošaitis.

Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos atlikta vidinė apklausa, anot jo, parodė, kad tik maždaug 5 proc. JNVO yra užregistruotos JAR bei jų faktinis ir JAR išviešintas vadovas sutampa.

„JNVO, kurios nėra įsteigtos kaip juridinis asmuo, kyla problemų dėl galimybės gauti projektinį finansavimą savivaldybėje ar nacionaliniu lygiu – jos priverstos kreiptis į kitas jaunimo organizacijas, kurios sutiktų savo vardu teikti projektinę paraišką ir nešti visą atsakomybę už projekto įgyvendinimą, tačiau faktiškai projekte numatytas veiklas įgyvendintų kiti asmenys“,– sako Seimo narys M. Matijošaitis.

Pagal galiojantį teisinį reglamentavimą tik pilnametystės sulaukę asmenys gali būti JNVO vadovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.