G. Landsbergis: „Wagner“ karių atsiradimas Baltarusijoje vienareikšmiškai keistų Lietuvos saugumo situaciją

Jei Baltarusijoje įsikurtų samdinių grupuotės „Wagner“ kariai – tai būtų iššūkis Lietuvos nacionaliniam saugumui, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-28 13:50

„Vieno asmens – Prigožino – atsiradimas Baltarusijoje saugumo situacijos neįtakoja. Situaciją veiktų jo kariuomenės atsiradimas. Tai vienareikšmiškai keistų mūsų saugumo situaciją“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Kol kas, teigė ministras, nėra patikimų šaltinių, kad Jevgenijaus Prigožino vadovaujama grupuotė būtų persikėlusi į Baltarusiją. Tačiau, tęsė jis, tokios tikimybės atmesti nereikėtų.

„Yra tokia tikimybė, kad šalia Lietuvos, šalia NATO sienos atsidurs „Wagner“ kariai ir „Wagner“ bazė, kuri ten treniruosis ir gal rengs operacijas. Tai keistų mūsų saugumo situaciją“ – akcentavo G. Landsbergis.

Bet kuriuo atveju, pažymėjo jis, Lietuvai pavojų kelia pats situacijos neapibrėžtumas Rusijoje.

„Manau, kad didžiausias pavojus kyla dėl to, kad Rusija akivaizdžiai parodė, jog yra neprognozuojama ir savo ginkluotųjų pajėgų nevaldanti valstybė. Daugiausiai pavojų, po šio savaitgalio, mums kyla dėl nenuspėjamumo faktoriaus“, – sakė ministras.

J. Prigožino sukelta sumaištis galėjo lemti Vokietijos sprendimą dėl brigados Lietuvoje

G. Landsbergis neatmetė tikimybės, kad kilusi sumaištis Rusijoje buvo viena iš paskatų Vokietijai aiškiau prabilti apie brigados Lietuvoje dislokavimą.

„Kaip matėme iš viešųjų šaltinių, galbūt tai lėmė ir Vokietijos apsisprendimą (dėl brigados dislokavimo – ELTA), kurį girdėjome paskelbtą Lietuvoje. Neabejoju, kad tai gali įtakoti diskusijas per NATO vadovų susitikimą“, – sakė ministras.

Pirmadienį Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas, viešėdamas Lietuvoje, pareiškė, kad Berlynas yra pasirengęs visam laikui šalyje dislokuoti vokiečių karių brigadą.

Pastaroji žinia Lietuvoje sutikta naujomis diskusijomis dėl Lietuvos diplomatinės laikysenos. Valdantieji negaili pagyrų užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui, nevengusiam aštrios retorikos ir spaudimo Berlyno atžvilgiu. Visgi, opozicija sako, kad šalies diplomatijos vadovui reikėtų įsivertinti savo elgesį ir išmokti politinio solidumo pamokas.

ELTA primena, kad savaitgalį Rusiją sudrebinusį karinių kolonų žygį į Maskvą surengęs „Wagner“ savininkas J. Prigožinas galimai atvyko į Baltarusiją. Taip antradienį nurodė autoritarinis ir Vakarų valstybių prezidentu nepripažįstamas A. Lukašenka.

J. Prigožinas atšaukė vieną dieną trukusį maištą šeštadienį po derybų, kurioms, kaip pranešama, tarpininkavo Baltarusijos vadovas A. Lukašenka. Samdinių vadas pats teigė priėmęs sprendimą pasukti atgal likus 200 kilometrų iki Rusijos sostinės, kad būtų išvengta kraujo praliejimo tarp Rusijos karių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.