KAM perka Ukrainai NASAMS raketų paleidimo sistemas, perduos šarvuotus transporterius ir amuniciją

Reaguodama į besitęsiančias brutalias Rusijos raketų atakas prieš karinius ir civilinius objektus Ukrainoje ir atsiliepdama į skubų Ukrainos prašymą padėti stiprinti oro gynybą, Krašto apsaugos ministerija perka Ukrainos kariuomenei du vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos NASAMS raketų paleidimo įrenginius. Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugos ministerijos birželio 27 d. pasirašė sutartį dėl šio įsigijimo su Norvegijos kompanija „Kongsberg“.

 NASAMS.<br> Lietuvos kariuomenės nuotr.
 NASAMS.<br> Lietuvos kariuomenės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-28 10:18

„Perkamos atnaujintos NASAMS raketų paleidimo sistemos, kurios bus visiškai paruoštos tam, kad Ukrainos kariuomenė galėtų jas integruoti į jau turimus ugnies valdymo vienetus, taip papildant ir išplečiant šiuo metu Ukrainoje naudojamų Norvegijos ir JAV padovanotų NASAMS sistemų operacinį pajėgumą“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Sutarties vertė – apie 9,8 mln. eurų. Lietuva taip pat pasirūpins šios paramos pristatymu ir perdavimu Ukrainos kariuomenei, jis numatomas per tris artimiausius mėnesius. Norvegijos gynybos ministerija papildomai prisidės dovanodama NASAMS raketų paleidimo sistemų palaikymo įrangą.

Vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos NASAMS yra naudojamos ir Lietuvos kariuomenėje.

Planuojamą Lietuvos karinės paramos Ukrainai paketą sudarys ne tik NASAMS raketų paleidimo sistemos, bet ir 10 šarvuotųjų transporterių M113. Bendras Lietuvos perduotas šių šarvuotųjų transporterių skaičius pasieks 72.

2023 metams Lietuva užsakė pagaminti Ukrainai 12,5 mln. šovinių, iš kurių 2,5 mln. bus perduoti artimiausiu metu. Netrukus bus perduota ir tūkstančiai vienetų prieštankinės amunicijos granatsvaidžiams. Su šiuo naujuoju paramos paketu bendra karinės paramos Ukrainai vertė viršys pusę milijardo eurų.

Krašto apsaugos ministerija taip pat įsipareigojo tęsti paramą Ukrainai ilguoju laikotarpiu – parengtas karinės paramos planas numato mažiausiai 200 mln. eurų vertės paramą 2024–2026 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.