N. Grunskienė: laukiama ekspertizės, ar R. Žemaitaičio pasisakymai yra kurstantys neapykantą

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė teigia, kad atliekant ikiteisminius tyrimus dėl Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio galimai antisemitinių pareiškimų, paprašyta specialistų išvadų, siekiant nustatyti, ar parlamentaro pasisakymai apie žydus yra kurstantys neapykantą.

Remigijus Žemaitaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-28 11:17, atnaujinta 2023-06-28 11:18

„Yra du pradėti ikiteisminiai tyrimai, šiuo metu dar jie nėra sujungti į vieną tyrimą, yra skirtos užduotys specialistams, taip pat vienoje byloje paskirta ekspertizė teismo ekspertizių centrui tam, kad nustatyti, ar tie Seimo nario pasisakymai yra kurstantys neapykantą tam tikrai žmonių grupei“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė N. Grunskienė.

„Tik gavus specialistų išvadą, ekspertizės aktą, prokuroras galės priimti sprendimą“, – pridūrė prokuratūros vadovė.

ELTA primena, kad teisėsauga dėl R. Žemaitaičio pareiškimų socialiniame tinkle „Facebook“ apie žydus, Izraelį, holokaustą pradėjo du ikiteisminius tyrimus. Tyrimai atliekami dėl galimo viešo neapykantos skatinimo bei kurstymo prieš žmonių grupę dėl jų tautybės.

Vienas ikiteisminis tyrimas pradėtas gegužę, o kitas – birželį.

Birželį R. Žemaitaitis savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo įrašu, kuriame kritikavo tuo metu Izraelyje darbo vizitu viešėjusią premjerę Ingridą Šimonytę. Tai papiktino Seimo narį, kurio nuomone, tokie vizitai ir dvišalių santykių vystymas yra nepriimtini. Be to, politikas nurodė, kad Antrojo pasaulinio karo metais šalyje esą vyko lietuvių holokaustas. Todėl ne pirmą kartą Izraelio laikyseną kritikuojantis parlamentaras kėlė klausimą, kada Vilnius sulauks Jeruzalės atsiprašymo.

„Buvo Holokaustas žydų, bet dar didesnis holokaustas lietuvių buvo Lietuvoje! Jei mūsų juokdariai politikai Izraelyje atsiprašinėja žydų, tai kada žydai atsiprašys mūsų?“ – piktinosi R. Žemaitaitis.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Gegužę politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas, pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.