Nepritarta siūlymui dvigubai padidinti valandinį įkainį valstybės garantuojamą teisinę pagalbą teikiantiems advokatams

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas nepritarė Seimo nario Vytauto Bako siūlymui ne mažiau kaip dvigubai tai yra iki 40 eurų padidinti valandinį įkainį advokatams, kurie teikia valstybės garantuojamą teisinę pagalbą (VGTP) tais atvejais, kuriais reikalinga specializacija, pvz.vaikų seksualinio išnaudojimo, prekybos žmonėmis bylose.

Advokatų kontora.<br>V.Skaraičio nuotr.
Advokatų kontora.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 12:28 PM

Už tokį parlamentaro pasiūlymą balsavo 3 komiteto nariai, 5 susilaikė.

V. Bakas advokatams, kurie specializuojasi teikdami antrinę teisinę pagalbą konkrečiose srityse, siūlė nustatyti ne mažesnį kaip dvigubą valandinį įkainį, numatant Vyriausybei teisę nustatyti bazinį valandinį atlygį. Nors formaliai Lietuvoje egzistuoja valstybės garantuojamos teisinės pagalbos sistema (VGTP), tačiau dėl nepakankamo finansavimo, anot V. Bako, ši pagalba iš esmės neprieinama.

„Ypatingą susirūpinimą kelia teisinės pagalbos prieinamumas bylose, kur reikalingos papildomos specialiosios žinios, pvz.: vaikų seksualinio išnaudojimo bylos, prekybos žmonėmis ir kt. Esama sistema yra ne tik nepatraukli, bet ir neskatina advokatų specializuotis, kelti kvalifikaciją tokių aukų gynybai svarbiose srityse. Iš nevyriausybinių organizacijų, veikiančių žmogaus teisių apsaugos srityje, girdime apie nekokybišką ir neprofesionalų vaiko teisių bei teisėtų interesų, prekybos žmonėmis aukų atstovavimo baudžiamajame procese, kuomet yra paskiriama VGTP“,– savo pasiūlymą argumentuoja V. Bakas.

Seimo komiteto posėdyje parlamentaras sakė, kad advokatams, kurie teikia antrinę teisinę pagalbą, Lietuvoje mokamas užmokestis yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje.

„Siūlymas didinti užmokestį advokatams, kurie specializuojasi teikdami antrinę teisinę pagalbą konkrečiose srityse, ne mažiau kaip trečdaliu, nesukurs pakankamo advokatams patrauklumo didinti savo kompetencijas konkrečioje specializacijoje, todėl kils grėsmė kokybiškam ir profesionaliam vaikų teisių bei teisėtų interesų atstovavimui“,– tvirtina Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys V. Bakas.

Jo duomenimis, įkainis, kurį vyriausybė nustato už VGTP teikimą Lietuvoje yra mažiausias tarp Baltijos šalių, skirtumai siekia kelis kartus.

„Jeigu būtų pritarta mano pasiūlymui, specializaciją turintis advokatas gautų ne 20, o apie 40 eurų už valandą. Nustatydami tokį atlygį pasiektume Latviją, bet nepasiektume Estijos, Skandinavijos šalių, Lenkijos, Vokietijos“,– sakė jis.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje teisingumo viceministrė Gabija Grigaitė-Daugirdė sakė, kad ministerija nepalaiko tokio advokatų algų padidinimo, siūlydama kompromisinį variantą, kuris numato jų algas didinti trečdaliu.

Seime svarstomos Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymo pakeitimo projektas numato, kad advokatams, kurie specializuojasi teikdami antrinę teisinę pagalbą konkrečiose srityse, užmokestis didinamas ne mažiau kaip trečdaliu Vyriausybės nustatyta tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.