G. Landsbergis apie visišką sienos su Baltarusija uždarymą: tai būtų „raudonasis mygtukas“

Lietuvai sustiprinus sienos apsauga su Baltarusija ir Kaliningrado sritimi užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad pagrindo visiškam sienos uždarymui nacionaliniu lygiu kol kas nėra. Pasak jo, tokie veiksmai būtų svarstomi tik tiesioginę grėsmę nacionaliniam saugumui keliančios krizės atveju.

Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 10:40 PM

„Sienos uždarymas, jeigu mes kalbame apie visišką sienos uždarymą, turi toli siekiančių pasekmių. Mūsų siena, jungianti mus tiesiogiai su Baltarusija, lygiai taip pat jungia Lietuvą ir su visu pasauliu į rytus, sakykime, tokiomis valstybėmis kaip Kazachstanu, Uzbekistanu ir daugeliu kitų – Sakartvelu, Armėnija. Turime įvertinti ir tai“, – ketvirtadienį LRT televizijai akcentavo užsienio reikalų ministras.

Pasak G. Landsbergio, visiškas sienos uždarymas yra „raudonasis mygtukas“.

„Krizės atveju, matydami, kad kitoje sienos pusėje vyksta provokacijos, nesaugūs veiksmai, kurie dar nereikalauja ketvirto, penkto straipsnio įvedimo, galbūt galėtume tokius nacionalinius veiksmus svarstyti, tačiau kol kas tam pagrindo nėra“, – patikino Lietuvos diplomatijos vadovas.

Užsienio reikalų ministro teigimu, „Wagner“ kovotojas galimybių patekti į Lietuvos teritoriją neturi, nebent bandytų ją kirsti nelegaliai, pavyzdžiui, anot jo, pateikdamas suklastotus dokumentus.

„Turime jau turbūt prieš metus priimtą sprendimą, pagal kurį Rusijos piliečiai, atvykstantys turizmo arba ne humanitariniais tikslais, į Lietuvą yra neįleidžiami“, – priminė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad savaitgalį Rusiją sudrebinusį karinių kolonų žygį į Maskvą surengęs „Wagner“ savininkas Jevgenijus Prigožinas galimai atvyko į Baltarusiją.

J. Prigožinas atšaukė vieną dieną trukusį maištą šeštadienį po derybų, kurioms, kaip pranešama, tarpininkavo Baltarusijos vadovas Aleksandras Lukašenka.

Samdinių vadas pats teigė priėmęs sprendimą pasukti atgal likus 200 kilometrų iki Rusijos sostinės, kad būtų išvengta kraujo praliejimo tarp Rusijos karių.

Ketvirtadienį Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) sustiprino iš Baltarusijos ir Rusijos (Kaliningrado srities) atvykstančių asmenų patikrą. Nuo šiol pasienio pareigūnai atidžiau tikrins ir per Lietuvos teritoriją tranzitu keliaujančių asmenų turimus dokumentus ir vizas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.