V. Bakas: jeigu smarkiai nekelsime garantuotą pagalbą teikiančių advokatų algų, teisingumas daugeliui liks nepasiekiamas

Seime svarstant Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymo pakeitimo projektą, kuriame numatomas Valstybės garantuotą teisinę pagalbą teikiančių advokatų užmokesčio didinamas ne mažiau kaip trečdaliu, Seimo narys Vytautas Bakas tvirtina, kad toks sprendimas reikš, kad daugeliui piliečių toliau liks neįmanoma gauti kvalifikuoto teisininko pagalbos. Tad, anot jo, būtina advokatų algas Lietuvoje kelti bent iki Latvijoje esančio 40 eurų už valandą lygio.

Vytautas Bakas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Bakas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Teismas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 9:08 AM, atnaujinta Jun 29, 2023, 9:12 AM

„Teismai, Ministerijos ir Vyriausybė žiūri labai siaurai į problemą. Kalba eina ne apie advokatų darbo užmokestį, o apie tai, kiek Lietuvoje žmogus, kurio teisės yra pažeistos ir nėra apskritai kam ginti, kaip pavyzdžiui vaikai patyrę prievartą ar prekybos žmonėmis aukos, turi galimybės tinkamai apginti savo pažeistas teises? Kvalifikuoti advokatai vengia dalyvauti tokiose bylose. Tą sritį renkasi pradedantys teisininkai, kuriems reikia susikurti vardą arba tie, kurie turi menkesnę kvalifikaciją. Rezultatas – žmonėms tampa nepasiekiamas teisingumas“,– ketvirtadienį LRT teigė V. Bakas.

„Aš siūlau, kad mes bent jau pasižiūrėtume į kaimynines šalis ir kad tas bazinis atlygis bent jau prilygtų Latvijos atvejui, kur 40 eurų už valandą ir atlyginamos atvykimo išlaidos, Estijoje – 80 eurų už valandą. O Lietuvoje tai tik 20 eurų“,– pridūrė jis.

Tuo metu Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos direktorė Živile Poželiene teigia, kad teikiamas projektas yra daugelio diskusijų pasiektas kompromisinis variantas, kuris patenkina ir advokatų lūkesčius.

„Vyko tikrai labai daug diskusijų tarp suinteresuotų grupių ir buvo ieškoma kompromisų. Jie tikėtina buvo ir pasiekti, kad atlieptų ir paslaugų tiekėjų – advokatų lūkesčius. Na ir pateiktame įstatymo projekte yra koreguojamas atlygio advokatams sistema numatant jiems daugiau už paslaugas“,– LRT teigė ji.

„Tikimės, kad tie pasiūlyti pokyčiai pritrauks advokatų“,– pridūrė ji.

Ž. Poželiene taip pat paminėjo, kad įstatymo pakeitimais būtų aiškiau balansuojamas advokatų krūvis, bei sukurta galimybę gauti reikalingų žinių ypatingoms byloms.

„Reikėtų vertinti visapusiškai pačią sistemą. Vėlgi yra numatomas algos didėjimas, bei tolimesnė advokatų specializacija, kad jie galėtų tobulinti savo žinias ir gauti specifinius mokymus, kur bus suteiktos žinios, reikalingos dirbant ypatingai jautriose bylose. Ir neliečiant apmokėjimo klausimo taip pat yra numatyta, kad advokatų darbo krūvis bus aiškiau balansuojamas ir procesai bus optimizuojami“,– aiškino ji.

Seime svarstomos Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymo pakeitimo projektas numato, kad advokatams, kurie specializuojasi teikdami antrinę teisinę pagalbą konkrečiose srityse, užmokestis didinamas ne mažiau kaip trečdaliu Vyriausybės nustatyta tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.