A. Skaisgirytė ir G. Landsbergis nenustebtų, jeigu J. Stoltenbergas liktų NATO generaliniu sekretoriumi dar metus

Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai, kad Jensas Stoltenbergas liks vadovauti NATO Aljansui, prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė neabejoja, kad dabartinis generalinis sekretorius bus prašomas užimti šią poziciją ir toliau. Anot jos, Rusijai vykdant agresyvius veiksmus rytiniame NATO pasienyje, Aljansas gali nuspręsti siekti stabilumo, kurį užtikrintų toks kadencijos pratęsimas.

G. Landsbergis ir J. Stoltenbergas.<br>NATO nuotr.
G. Landsbergis ir J. Stoltenbergas.<br>NATO nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2023, 9:29 AM

„Iš tikrųjų, po daugelio diskusijų, kurios vyko visus paskutinius metus, po to, kai Jens Stotenbergas pasakė, kad norėtų atsisveikinti su aljansu, buvo minimos įvairios pavardės galimų kandidatų, tarp jų ir iš Lietuvos. Ir mums yra labai smagu, kad ir Lietuva šiame kontekste buvo minima ne vieną kartą, ir ypač politikės moterys. Tačiau turint mintyje geopolitinę situaciją, kai vyksta karas aljanso pašonėje, matyti, kad bus sutarta, jog stabilumas ir čia yra vertybė“, – antradienį LRT radijui teigė A. Skaisgirtytė.

„Ir nenustebčiau, jeigu būtų paprašyta Stotenbergo eiti generalinio sekretoriaus pajėgas dar vienus metus“, – akcentavo ji.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis taip pat nenustebtų, jeigu J. Stoltenbergo kadencija būtų pratęsta. Anot jo, šiuo metu diskusijos dėl naujo kandidato yra sudėtingos, nei vienas iš siūlomų kandidatų dar nėra sulaukęs reikalingo palaikymo.

„Nebūčiau nustebintas, jeigu būtų pratęsta. Mano žiniomis, diskusijos dėl naujo kandidato iš tikrųjų yra labai sunkios ir kad konsensusas būtų susiformavęs aplink vieną ar kitą kandidatą ar netgi daugiau valstybių būtų remiančios vieną ar kitą kandidatą, tokio bent jau aš negirdėjau“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė G. Landsbergis.

J. Stoltenbergo kadencija turi pasibaigti rudenį, Aljansui jis vadovauja nuo 2014-ųjų. Dabartinio generalinio sekretoriaus kadencija buvo pratęsta jau du kartus.

64-erių J. Stoltenbergas NATO generalinio sekretoriaus postą užima jau beveik devynerius metus.

Pratęsus mandatą, jis kaip Aljanso vadovas dalyvautų jubiliejiniame NATO viršūnių susitikime Vašingtone 2024 m. liepą, kai bus minimos 75-osios transatlantinio karinio aljanso gyvavimo metinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.