Atmintinų dienų sąraše gali atsirasti Respublikos diena

Seimas po pateikimo pritarė Atmintinų dienų įstatymo pataisai, siūlančiai į atmintinų dienų sąrašą įtraukti dar vieną naują dieną – Respublikos dieną. Ji būtų minima gegužės 15 d.

Kalendorius.<br>R.Neverbicko nuotr.
Kalendorius.<br>R.Neverbicko nuotr.
Kalendorius.<br>D. Umbraso nuotr.
Kalendorius.<br>D. Umbraso nuotr.
Kalendorius.<br>R.Neverbicko nuotr.
Kalendorius.<br>R.Neverbicko nuotr.
Kalendorius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kalendorius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 4, 2023, 3:28 PM

Antradienį už tokią Seimo Ateities komiteto pirmininko Raimundo Lopatos pateiktą projektą balsavo 86 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, susilaikė 15 parlamentarų. Įstatymo pataisą svarstys Seimo Švietimo ir mokslo komitetas, o rudenį ji vėl pateks į Seimo salę.

Pasak R. Lopatos, nauja atmintina diena siekiama pabrėžti Lietuvos valdymo formos – respublikos – tradiciją ir reikšmę.

Parlamentaras primena, kad pirmajame Steigiamojo Seimo posėdyje – 1920 m. gegužės 15 d. – buvo priimta rezoliucija, numatanti, kad Steigiamas Seimas „<...> proklamuoja esant atstatytą Nepriklausomą Lietuvos Valstybę, kaipo demokratinę respubliką“. Ši nuostata buvo pakartota visose vėlesnėse nepriklausomos Lietuvos konstitucijose. Tai savo pamatiniuose dokumentuose 1949 m. skelbė ir Lietuvos partizanai.

„Ši konstitucinė tradicija buvo patvirtinta 1991 m. vasario 9 d. vykusio plebiscito metu – už jos išsaugojimą pasisakė 76 proc. Lietuvos gyventojų – bei įtvirtinta 1992 m. spalio 25 d. priimtos Lietuvos Respublikos Konstitucijos 1 straipsnyje, kuris numato, kad Lietuvos valstybė yra nepriklausoma demokratinė respublika.

Lietuvai gegužės 15 d. yra svarbi ne tik todėl, kad šią dieną į pirmąjį posėdį susirinko pirmoji moderniųjų laikų Tautos atstovybė, bet ir dėl to, kad šią dieną Steigiamas Seimas apsisprendė dėl Lietuvos valstybei ir Tautai itin reikšmingo klausimo, t. y. klausimo, kokia bus Lietuva. „Vienu balsu“ buvo pasirinkta respublikos kryptis“,– sako projekto iniciatorius ir rengėjas Seimo narys Raimundas Lopata.

Jeigu Seimas pritartų, gegužės 15-oji būtų ne tik atmintina Steigiamojo Seimo susirinkimo diena, Tarptautinė šeimos diena, bet ir Respublikos diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.