Siūlymas tobulinti moterų pavardžių darybą Seime bus svarstomas rudens sesijoje

Antradienį Seime pritarta Laisvės frakcijos narės Ievos Pakarklytės pateiktoms Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymo pataisoms, kurios numato sudaryti galimybę rašyti moterų pavardes su galūne -a.

Ieva Pakarklytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ieva Pakarklytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ieva Pakarklytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ieva Pakarklytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 4, 2023, 12:27 PM

Kaip rašoma pranešime, Seimas svarstys siūlymą sudaryti galimybę moterims suteikti pavardę su galūne -a ar -ia, jeigu pavardė yra daroma iš vyriškos pavardės, turinčios tokią pačią galūnę, t. y. leisti moterims vadintis tokia pačia pavarde kaip ir vyriškos giminės asmuo, iš kurio perimama pavardė, jeigu ši pavardė yra moteriškos giminės.

Įstatymo pataisų iniciatorės „laisvietės“ I. Pakarklytės teigimu, asmenvardžių rašyba yra kiekvieno žmogaus pasirinkimo klausimas, tad gyventojams turėtų būti suteikiama galimybė rinktis.

„Žmogaus vardas ir pavardė yra ne gramatikos klausimas, o žmogaus privataus gyvenimo ir jo pasirinkimo klausimas. Pavardžių daryba Lietuvoje yra pakankamai konservatyvi. Šiandien kaip tik yra švenčiamas dvidešimtmetis, kai nepriesaginė galūnė -ė buvo leista Lietuvoje. Matome, kad per dvidešimt metų niekas nesugriuvo, nei gramatika, nei lietuvių kalba ir populiariausia išlieka tradicinė pavardė. Atsirastų papildoma galimybė pasirinkti žmonėms, kuriems tai aktualu, o tradicija, kaip rodo patirtis, išlieka“, – teigė Seimo narė.

Pasak jos, dabartiniame reglamentavime galima įžvelgti diskriminacijos apraiškų – moterys, kurių vyrų pavardės baigiasi -ė (pvz., Dirsė, Lapė) turi teisę turėti tokią pačią pavardę, kaip ir jų vyrai, tačiau tokia teisė nėra suteikiama moterims, kurių vyrų pavardės baigiasi -a ar –ia (pvz., Šalna, Stundžia), nepaisant to, kad ir vienu, ir kitu atveju, vyro pavardė yra moteriškos giminės.

Siūloma, kad nauja moterų pavardžių daryba įsigaliotų kitų metų sausio 1 d.

Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymo pataisų po pateikimo pritarė 55, prieš balsavo 31, susilaikė 19 Seimo narių. Projektą Seimo posėdyje numatoma svarstyti rudens sesijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.