T. V. Raskevičius paaiškino, kodėl „Vilnius Pride“ metu nusprendė pabučiuoti A. Kandrotą-Celofaną

Šeštadienį sostinėje vykusias LGBTQ+ bendruomenės ir ją palaikančiųjų eitynes netikėtai vainikavo Seimo nario, Žmogaus teisių komiteto pirmininko Tomo Vytauto Raskevičiaus bučinys riaušių prie Seimo byloje figūruojančiam aktyviam protestuotojui Antanui Kandrotui-Celofanui.

 T.V.Raskevičiaus bučinys A.Kandrotui-Celofanui.<br>Lrytas.lt koliažas
 T.V.Raskevičiaus bučinys A.Kandrotui-Celofanui.<br>Lrytas.lt koliažas
Antanas Kandrotas-Celofanas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Kandrotas-Celofanas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>ELTA / Marius Morkevičius
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>ELTA / Marius Morkevičius
Antanas Kandrotas-Celofanas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Antanas Kandrotas-Celofanas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 4, 2023, 6:32 PM

Tiesa, nors iš A.Kandroto reakcijos buvo matyti, kad toks parlamentaro gestas jį net pralinksmino, vyras tikino jau kreipęsis į policiją dėl seksualinio priekabiavimo.

Savo ruožtu pats T.V.Raskevičius aiškina, kad bučinys itin neigiamai prieš LGBTQ+ žmones nusiteikusiam A.Kandrotui buvo spontaniškas, tačiau juo Seimo narys tenorėjo, jog taikaus renginio metu Celofanas „pasijustų geriau“.

Savo atsaką T.V.Raskevičius pateikė ir tokį jo poelgį kritikuojantiems žmogaus teisių aktyvistams.

Bučinio neplanavo

Po šeštadienį vykusios eisenos „Vilnius Pride“ Katedros aikštėje jos dalyvių laukė aršiai nusiteikusi protestuotojų minia su plakatais bei Lietuvos vėliavomis. T.V.Raskevičių ten pasitiko ir A.Kandrotas, pravarde Celofanas, dar renginio išvakarėse raginęs savo bendražygius rinktis ir protestuoti.

A.Kandrotas netrukus po eitynių pribėgo prie Seimo nario, norėdamas jam papriekaištauti, tačiau T.V.Raskevičiaus, panašu, tai neišgąsdino. A.Kandrotui panorėjus su politiku nusifotografuoti, šis aktyviam protestuotojui pakštelėjo į skruostą.

T.V.Raskevičiaus gestas neliko nepastebėtas – aplink susirinkusi minia ėmė ploti ir šaukti, juoko neslėpė ir pats Celofanas, tiesa, dėl tokio gesto visgi jau kreipęsis į pareigūnus.

„Skundas yra perduotas Vilniaus miesto 3-iajam policijos komisariatui. Pareigūnai dabar aiškinasi, tikslinasi įvykio aplinkybes ir priims sprendimą“, – pirmadienį Eltai sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja.

Antradienį kalbintas T.V.Raskevičius teigė, kad apie tai sužinojo iš žiniasklaidos, tačiau iš policijos jokių žinių dėl A.Kandroto kreipimosi iki šiol negavo.

„Mačiau spaudoje dėl Baudžiamojo kodekso 152 straipsnio, bet kol kas jokios informacijos nesu gavęs“, – portalui lrytas.lt tvirtino Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas.

T.V.Raskevičius pasakojo, kad tokio gesto neplanavo, tačiau viskas įvyko spontaniškai – mat Celofanas LGBTQ+ bendruomenės gretose atrodė kiek sutrikęs.

„Tai buvo visiškai spontaniškas veiksmas. Vilniuje tą dieną vyko LGBT bendruomenės eitynės, kurios dažniausiai pasižymi meilės, tolerancijos, draugiškumo, atvirumo atmosfera.

Ponas A.Kandrotas į tą renginį atvyko savo iniciatyva, ten visur vaikščiojo aplink, o atėjus į Katedros aikštę, jis pats prie manęs prisiartino, atrodė labai pasimetęs, sutrikęs, o aš tiesiog reaguodamas į tą situaciją jam daviau bučkį, kad jis tame renginyje tiesiog jaustųsi geriau“, – aiškino Seimo narys.

„Visokios replikos liejosi to renginio atžvilgiu, tai maniau, kad jis nelabai suprato to renginio esmės ir jam nelabai buvo aišku, ką jis veikia šiame renginyje. Tai aš tuo bučiniu jam norėjau parodyti, apie ką yra šis renginys – apie meilę, atvirumą, įtraukimą ir toleranciją“, – pridūrė T.V.Raskevičius.

Turi atsaką kritikuojantiems

Tiesa, politiko bučinys aktyviam protestuotojui sulaukė nevienareikšmiškų reakcijų. Režisierius Romas Zabarauskas stebėjosi, kodėl toks parlamentaro elgesys neiššaukė daugiau kritikos.

„Tai yra visiškai nederamas elgesys niekam, o ypač Seimo nariui. Kodėl toks bučinys yra nederamas veiksmas: 1) Nesiryžčiau spręsti, kaip vertintų teisininkai, tačiau akivaizdu, jog bendražmogiška prasme bučiuoti žmogų be jo leidimo yra seksualinio priekabiavimo forma; 2) Toks elgesys tampa įvaizdžiu homofobiškam stereotipui, neva homoseksualūs vyrai linkę priekabiauti prie heteroseksualių;

3) Bučinio logika vėlgi yra homofobiška – juoką tarsi turi sukelti faktas, jog Celofaną pažemins bučinys su vyru, kurio jis taip „bijo“. Kitaip tariant, dviejų vyrų bučinys paverčiamas pajuokų objektu. 4) Kita vertus, tokiu bučiniu tarsi trivializuojama Celofano nusikalstama veikla, jis ir jo santykis su LGBT+ bendruomene sužmoginamas.

5) Galiausiai, be abejo, nukreipiamas dėmesys nuo realių problemų – nes ne Celofanas Lietuvoje saugo LGBT+ lygiateisiškumą varžančius įstatymus, o Seimas ir valdančioji koalicija, kuriai Raskevičius ir priklauso.

Tad daug logiškiau būtų kritikuoti premjerę Ingridą Šimonytę – bet juk tai kažkodėl daug kam atrodytų radikaliau, nei priekabiauti prie nusikaltėlio“, – rašė R.Zabarauskas.

Žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė feisbuke teigė, jog T.V.Raskevičiaus bučinys A.Kandrotui problematiškiausias yra dėl to, kad „Vilnius Pride“ bus atsimenamas būtent kaip tas, kai „Raskevičius pabučiavo Celofaną“.

„Ne praido organizatorių pastangos, jų suformuoti reikalavimai bei keliamos problemos (ypač trans teisių apsaugoje). Dėl to labai gaila – esu be galo dėkinga organizatoriams už jų milžinišką darbą ir bendruomenės subūrimą, įkvėpimą jaunajai kartai, kad gali ir turi būti kitaip. Ir bus“, – rašė J.Juškaitė.

Savo ruožtu T.V.Raskevičius kritikus ragino dar daugiau ir garsiau kalbėti apie iškeltus „Vilnius Pride“ reikalavimus, o ne interpretuoti Seimo nario veiksmus taip, kaip nereikėtų.

„Aš manau, kad tai buvo labai sėkmingas renginys tiek savo atmosfera, tiek nuotaika, bet tai, kad jis sukelia papildomas diskusijas visuomenėje įvairiais pjūviais, tai yra pagrindinė šio renginio pridėtinė vertė, nes juo siekiama parodyti LGBT bendruomenės problemas, didinti jų matomumą.

Tai, kad mes šiandien apie tai kalbame, yra puikus to renginio rezultatas“, – akcentavo politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.