Po D. Grybauskaitės žodžių – A. Anušausko reakcija: viešas pesimizmas nepadeda

Tęsiantis deryboms dėl NATO viršūnių susitikimo deklaracijos teksto formuluočių, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ragina politikus susilaikyti nuo viešai reiškiamo pesimizmo transatlantinės Ukrainos perspektyvos klausimu.

Kra<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Kra<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Augustė Lyberytė, ELTA

Jul 5, 2023, 8:06 AM

Pasak jo, progų „demonstruoti ekspertines įžvalgas“ bus ir vėliau. Todėl dabar, tęsė politikas, svarbiau „apsieiti be politinių triukų“ ir taip prisidėti prie vykstančių debatų sėkmės.

„Kai kalbame apie Ukrainos narystės NATO perspektyvą šiuo sudėtingu laikotarpiu, geriausia apsieiti be politinių triukų – vykstant deryboms dėl teksto formulės viešas pesimizmas nepadeda“, – trečiadienio rytą savo „Facebook“ paskyroje rašė A. Anušauskas.

„Suprantu norą demonstruoti ekspertines įžvalgas, tačiau tam bus laiko ir per/po NATO viršūnių susitikimo. Teisiųjų pjedestale – „o ką aš sakiau“, – dar yra laisvų vietų, bet gal bent politikai gali susilaikyti savaitę ir galbūt, bent taip, prisidėti prie sėkmingesnių derybų?“ – kėlė klausimą politikas.

Kaip skelbta anksčiau, dvi kadencijas Lietuvai vadovavusi Dalia Grybauskaitė teigė, kad sprendimai, dėl kurių ketinama susitarti ateinančią savaitę Vilniuje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime, jau dabar yra nepakankami. Pasak politikės, Ukraina sulauks „gražių žodžių“, o ne realaus kvietimo prisijungti į karinio Aljanso gretas.

„Tai bus didelė klaida ir mes vėl nesugebėsime atgrasyti Rusijos“, – sakė D. Grybauskaitė.

Pesimistiškai į vyksiantį aukščiausio rango pareigūnų susitikimą žvelgia ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Pasak jo, NATO lyderių laukia karštos diskusijos, tačiau kol kas išlieka neaiškumai ir dėl Ukrainos, ir dėl Švedijos narystės Aljanse.

„Neatmesčiau, kad paskutinis derybų etapas vyks Vilniuje. Nebūtinai taip bus, bet neatmesčiau tokios galimybės. Kitaip tariant, dėl teksto bus tiesiog nesutarta ir derybos persikels į patį samitą, kur vadovai turės galutinai sutarti“, – žurnalistams Seime sakė ministras.

Pasak jo, kol kas nėra aišku ir dėl narystės Aljanse siekiančios Švedijos likimo. Jo teigimu, kol kas šiuo klausimu didelio optimizmo nėra.

„Galimybės išlieka, langas labai siaurėja, bet didelio optimizmo nėra“, – teigė jis.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis. Tarp svarbiausių ir vis dar neišspręstų klausimų – Švedijos bei Rusijos karine agresiją patiriančios Ukrainos narystė Aljanse.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.