Seimo pirmininkė apie planus rengti apkaltą R. Žemaitaičiui: vien atsiprašymo nepakanka

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen mano, kad parlamento valdantieji veikiausiai neatsitrauks nuo apkaltos Remigijui Žemaitaičiui iniciatyvos – net jei šis ir atsiprašys už savo antisemitinius pareiškimus.

R.Žemaitaičiui gresia apkalta.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Žemaitaičiui gresia apkalta.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė, ELTA

Jul 5, 2023, 8:58 AM

„(...) Vien atsiprašymo, matyt, nepakanka, nes tokios frazės ir tokie pakartotiniai pasisakymai nėra atsitiktinumas. Tai visiškai sąmoninga Seimo nario pozicija. Apmaudu, kad jis pasirinkęs tokią retoriką. Galbūt, spėčiau, kad tai rinkiminė strategija“, – trečiadienį LRT radijui sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Žiūrėsime, kaip vystysis ši tema toliau, tačiau aš tikrai manau, kad rudenį, grįžus į eilinę Seimo sesiją, tikėtina, kad bus imtasi ir konkrečių priemonių dėl apkaltos iniciavimo“, – aiškino Seimo vadovė.

Antradienį Seimo daugumos frakcijų seniūnai pasirašė pareiškimą, kuriuo pasmerkė R. Žemaitaičio viešoje erdvėje reiškiamus antisemitinius pasisakymus. Politikai pabrėžė, kad parlamentarui neatsiprašius, šie svarstys pradėti apkaltos procedūrą.

Pats R. Žemaitaitis anksčiau Eltai tikino nematąs, kodėl turėtų atsiprašyti už savo žodžius.

„Nematau dėl ko turėčiau atsiprašyti“, – Eltai antradienį sakė R. Žemaitaitis.

„Gali man drąsiai inicijuoti apkaltą, pažiūrėsime, kaip į tai reaguos Europos žmogaus teisių teismas, kaip reaguos teismai ir visuomenė“, – teigė parlamentaras.

V. Čmilytė-Nielsen pabrėžė, kad jau po pirmųjų R. Žemaitaičio pareiškimų ji kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama įvertinti parlamentaro elgesį ir žydų tautą žeidžiančius bei žeminančius pasisakymus.

Visgi, ji pasigedo ir aiškios visų parlamentinių frakcijų pozicijos. Pasak politikės, ne visi Seimo nariai pasmerkė tokį R. Žemaitaičio elgesį ir retoriką.

„Kalbant apie šį pareiškimą, norėtųsi, kad visos frakcijos – nepriklausomai nuo to, ar jos yra pozicijoje, ar opozicijoje – principingai pasmerktų Remigijaus Žemaitaičio pareiškimus. To kol kas neįvyko. Todėl tam tikra politinė skirtis išlieka. Šiuo atveju, jos neturėtų būti“, – apgailestavo ji.

ELTA primena, kad kritikos dėl antisemitinių pasisakymų jau anksčiau sulaukęs Seimo narys R. Žemaitaitis toliau dalijasi tarptautinę bendruomenę piktinančiais pareiškimais. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.