S. Skvernelis įvertino poreikį surengti apkaltą R. Žemaitaičiui: visų pirma, pasisakymus turėtų įvertinti prokuratūra

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis teigia, kad visų pirma antisemitinius parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio pasisakymus turi įvertinti Generalinė prokuratūra, o tik po to, Seimas galėtų svarstyti apie apkaltos reikiamybę.

Saulius Skvernelis, Asta Skaisgirytė, Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Asta Skaisgirytė, Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Remigijus Žemaitaitis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Remigijus Žemaitaitis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 7, 2023, 9:16 AM

„Bet, aš manau, kad, pirmiausiai, tai tikrai yra prokuratūros (eilė – ELTA) dabar esminius klausimus atsakyti, kaip vertinti tuos pasisakymus. Ir jeigu jie bus prieštaraujantys teisei, tada galima kalbėti jau apie politines procedūras Seime, tame tarpe ir apie apkaltą“, – „Žinių radijo“ laidoje teigė S. Skvernelis.

Parlamentaras pabrėžia, kad šiuos R. Žemaitaičio pasisakymus neišvengiamai įvertins ir Kelmės-Šilalės vienmandatės apygardos rinkėjai, kurioje politikas jau ne kartą balotiravosi.

„Jo rinkėjui, matyt, patinka, jis renkamas vienmandatėje yra. Bet šitie jo paskutiniai pareiškimai prasilenkia, mano manymu, ir su teise. Tai šį tiesinį aspektą įvertins prokurorai“, – akcentavo jis.

Politikas paaiškino ir tai, kodėl Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ nepasirašė valdančiųjų parengto pareiškimo, kuriuo smerkiamas R. Žemaitaičio elgesys.

„Valdančiosios daugumos frakcijos, net nepakvietė dalyvauti tokio dokumento (rengime – ELTA), ten buvo viešas pareiškimas, tiesiog aprengė tekstą ir sako – pasirašykite. Tai taip tokie dalykai nedaromi yra“, – sakė S. Skvernelis.

Valdančiajai koalicijai priklausančių frakcijų seniūnai antradienį pasirašė pareiškimą, smerkiantį viešojoje erdvėje reiškiamus antisemitinius R. Žemaitaičio pasisakymus. Nors opozicijai priklausančios frakcijos buvo kviečiamos taip pat pasirašyti pareiškimą, tačiau jos valdančiųjų parengto dokumento nepalaikė.

ELTA primena, kad kritikos dėl antisemitinių pasisakymų jau anksčiau sulaukęs Seimo narys R. Žemaitaitis toliau dalijasi tarptautinę bendruomenę piktinančiais pareiškimais. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.