Lietuvos kariuomenė fiksuoja dezinformacijos augimą: taikinyje – NATO Viršūnių susitikimas ir LITPOLUKRBRIG

Priešiškoje informacinėje aplinkoje fiksuojamas dezinformacijos augimas. Karas Ukrainoje, NATO Viršūnių susitikimas bei Rusijos ir NATO santykiai – pagrindiniai taikiniai, kurie birželį sulaukė didžiausio dezinformacijos srauto.

Pratybos.<br>Lietuvos kariuomenės (I.Budzeikaitės) nuotr.
Pratybos.<br>Lietuvos kariuomenės (I.Budzeikaitės) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos kariuomenė

Jul 8, 2023, 2:43 PM

Per praėjusį mėnesį Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikai identifikavo 190 unikalių dezinformacijos atvejų gynybos tema. Top 3 birželio mėnesio temos – Karas Ukrainoje, NATO Viršūnių susitikimas ir NATO-Rusijos santykiai. Kaip ir anksčiau, formuota neigiama nuomonė apie NATO valstybių, taip pat ir Lietuvos pagalbą Ukrainai, kaltinant Vakarus siekiu skatinti karą Ukrainoje.

Nauju dezinformacijos taikiniu tapo trišalė Didžiojo etmono Konstantino Ostrogiškio brigada – LITPOLUKRBRIG. Jos diskreditavimas, prasidėjęs dar pavasarį, tęsiamas iki šiol. Pavyzdžiui, Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados vadovybei atvykus vizito į Lietuvą melagingai teigta, kad planuojama šį padalinį įtraukti į karo veiksmus Ukrainoje, provokacijas Baltarusijoje. Taip pat ši tema siejosi ir su artėjančiu NATO viršūnių susitikimu Vilniuje – manipuliuota, kad jame ruošiami sprendimai dėl Lietuvos ir Lenkijos karinių pajėgumų įvedimo į Ukrainą ir potencialų šios brigados įsitraukimą į karą Ukrainoje oficialiai neįsitraukiant NATO.

Iš tikrųjų, derybos dėl bendros trišalės brigados kūrimo vyko nuo 2007 metų, o 2014 metais, pasirašius steigimo dokumentus Varšuvoje, vienetas pradėjo egzistuoti. Vienas iš prioritetinių brigados uždavinių – Ukrainos karių gebėjimų stiprinimas, NATO procedūrų įsisavinimas.

Šių metų balandį Krašto apsaugos ministerija ir Lietuvos kariuomenė jau buvo įspėjusios, kad internetiniai nusikaltėliai elektroninėje erdvėje platino tikrovės neatitinkančią informaciją apie tariamą Lietuvos piliečių verbavimą į LITPOLUKRBRIG. Panašūs laiškai tuo metu buvo platinti ir Lenkijoje.

Priešiški ir tiesos neatitinkantys naratyvai buvo platinami ir apie NATO pratybas „Air Defender 2023“, neva, jos yra skirtos pasiruošimui pulti Rusiją. Didžiausią aktyvumą dezinformaciją skleidžiantys priešiški kanalai buvo pasiekę po Ukrainoje esančios Kachovkos užtvankos susprogdinimo. NATO buvo kaltinama prisidėjusi prie teroristinio akto.

Neabejojama, kad Rusijai svarbios temos yra eskaluojamos naudojantis Kremliui palankių informacinių kanalų tinklu siekiant sudaryti Rusijai naudingą informacinį foną. Todėl kitą savaitę vyksiantis NATO viršūnių susitikimas sulauks ne tik didelio dėmesio žiniasklaidoje, bet ir dezinformaciją skleidžiančiuose kanaluose.

Todėl primename, kad būtumėte budrūs ir vadovautumėtės oficialia informacija, nepasitikėtumėte gandais. Oficiali ir pagrindinė NATO viršūnių susitikimo informacija yra skelbiama šiose svetainėse:

NATO HQ – https://www.nato.int/

LR Prezidentūra – https://www.lrp.lt/lt/nato-summit-in-vilnius/40537

Vilniaus miesto savivaldybė – https://nato.vilnius.lt/

URM – https://urm.lt/default/lt/nato_lt

Vadovas žiniasklaidai – https://vilniussummit.lt/

Krašto apsaugos ministerija: https://kam.lt/

Lietuvos kariuomenė: https://kariuomene.lt/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.