Dėl baltarusių veiksmų Medininkų pasienio punktas lieka uždarytas: įstrigęs pakistanietis sėdi ant kelio, teko kviesti greitąją

Baltarusijos pasieniečiams ir toliau atsisakant atgal įsileisti su suklastotais dokumentais į Lietuvą maršrutiniu autobusu vykusio Pakistano piliečio, šis naktį praleido ant sienos linijos šalia kelio. Lietuvos pasieniečiai davė jam vandens, maisto. Medininkų pasienio kontrolės punktas ir toliau lieka uždarytas.

Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 9, 2023, 10:58 AM, atnaujinta Jul 9, 2023, 11:04 AM

„Situacija nėra pasikeitusi. Pakistanietis sėdi šalia kelio, praktiškai ant pačios sienos linijos. Jam buvo suteikta vandens, pasiūlyta maisto.

Eismas per punktą nevyksta, išskyrus maršrutinius autobusus lietuviškais valstybiniais numeriais ir diplomatinį transportą“, – portalui lrytas.lt sekmadienį nurodė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis.

Jo teigimu, šalia Medininkų pasienio kontrolės punkto stovi pasieniečiai, kurie informuoja, kad jis neveikia ir keliaujančius nukreipia į kitus pasienio punktus, tad eilės nesiformuoja.

„Eilių prieš punktą nėra. Nėra laukiančių lengvųjų automobilių. O laukiančių krovininių automobilių skaičius praktiškai yra toks pats, koks buvo vakar iki pietų, kai punktas dar veikė“, – pastebėjo G.Mišutis.

Anot VSAT atstovo, baltarusiai ir toliau nesutinka įsileisti pakistaniečio. Lietuvos pasieniečiai jam duoda ne tik vandens ir maisto, bet ir lydi į netoliese esantį pravažiuojantiems keleiviams skirtą tualetą.

„Jis bendrauja normaliai. Tiesa, vakar buvo toks epizodas, kad jis pasiskundė sveikata. Pasieniečiai staigiai iškvietė greitąją, atvažiavo medikai, vietoje jį apžiūrėjo, padarė kardiogramą. Visi rodikliai buvo puikūs, jokių požymių, kad kažkas būtų sutrikę.

Gal bandė pagudrauti, nežinia. Jam pačiam pavojaus, kai transportas nevažiuoja, dabar nėra“, – aiškino G.Mišutis.

Pasienyje „pakibęs“ pakistanietis šeštadienį gulinėjo ant asfalto, vaikščiojo tarp automobilių, todėl, kad nesukeltų sau pačiam pavojaus, ir buvo nuspręsta stabdyti eismą pasienio punkte.

Kas bus toliau, jei baltarusiai jo neįsileis? VSAT atstovas atkreipė dėmesį, kad tai – jau trečias toks kartas, kai baltarusiai atsisako atgal priimti pilietį, tačiau, bent jau pirmuosius du kartus, po kurio laiko poziciją pakeitė.

„Viskas priklauso nuo jų sprendimo, nes jie privalo tą asmenį su suklastotais dokumentais pasiimti. Lietuva jo niekaip negali įsileisti, pagal teisės aktus. Kol kas tam žmogui jokių pavojų nėra, jis normaliai jaučiasi. Dar nė para nepraėjus, kai jis ten įstrigęs, tai nėra čia kažkas tokio baisiai tragiško.

Čia yra baltarusių veiksmų rezultatas. Jie privalo tokį asmenį pasiimti pas save, kaip daugeliu atvejų ir būdavo“, – akcentavo G.Mišutis.

Primename, kad šeštadienį šiek tiek po vidurdienio Medininkų pasienio kontrolės punkte buvo sustabdytas sienos kirtimas iš abiejų pusių – ir iš Lietuvos, ir iš Baltarusijos. Įleidžiami ir išleidžiami tik maršrutiniai autobusai lietuviškais valstybiniais numeriais bei diplomatinis transportas.

Laikinai stabdyti sienos kirtimą per Medininkų kontrolės punktą nuspręsta, Baltarusijos pareigūnams atsisakant priimti į Lietuvą su suklastotais dokumentais bandžiusį patekti Pakistano pilietį.

VSAT duomenimis, šis asmuo į Lietuvą bandė įvažiuoti penktadienį, važiuodamas maršrutiniame autobuse „Minskas-Vilnius“.

„Pasieniečiams Pakistano pilietis pateikė suklastotą rumunišką vairuotojo pažymėjimą ir suklastotą rumunišką asmens tapatybės kortelę. Paprastai taip elgiamasi, norinti patekti į Europos Sąjungos šalis be vizų“, – Eltai tuomet pasakojo VSAT atstovas G.Mišutis.

Pasak jo, šis Pakistano pilietis buvo išlaipintas iš autobuso, neįleistas į šalį. Tokiais atvejais asmuo su suklastotais dokumentais į grąžinamas į šalį, iš kurios jis važiavo, tačiau Baltarusijos pareigūnai atsisakė priimti minimą Pakistano pilietį.

Baltarusijos pareigūnams nepriėmus Pakistano piliečio, dėl saugumo, nes šis tiesiog stovi ant sienos linijos, nutarta sustabdyti Lietuvos ir Baltarusijos sienos kirtimą per Medininkų kontrolės punktą iš abiejų pusių.

Esant tokiai neapibrėžtai situacijai VSAT rekomenduoja keliaujantiesiems iš Baltarusijos ir į Baltarusiją rinktis kitus pasienio punktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.