G. Landsbergis apie Ukrainos lūkesčių neišpildžiusią pakvietimo į NATO deklaraciją: Vilnius – tik tiltas į Vašingtoną

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad nors Vilniuje priimtas nutarimas dėl Ukrainos pakvietimo į NATO pilnai neatliepė šalies ir daugumos narių lūkesčių, ši deklaracija – tik tarpinė stotelė. Anot ministro, dabar verta pradėti ruoštis kitąmet Vašingtone vyksiančiam Aljanso susitikimui, kad Ukraina galėtų tikėtis daug geresnių sprendimų.

Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Viktorija Smirnovaitė

Jul 12, 2023, 2:09 PM

„Žiūrime į Vilniaus viršūnių susitikimą taip, lyg jis suteiktų strateginę galimybę.(...) Kažkas, galbūt, tikėjosi daugiau iš šio susitikimo, bet manau, kad strategiškai mes laimėjome. Mes įsipareigojome, kad Ukraina galiausiai taps NATO nare. Tai, strateginiu atžvilgiu, yra didžiausias įsipareigojimas ir pasiekimas“, – Vilniaus NATO viršūnių susitikimo viešajame forume teigė G. Landsbergis.

Jis pabrėžė nesutinkantis su viešojoje erdvėje sklandančiomis nuomonėmis, kad Vilniaus NATO viršūnių susitikimo deklaruotas komunikatas yra neva silpnesnis nei Bukarešto deklaracija.

„2008-aisiais sutarimas buvo silpnesnis nei yra dabar. Dabar šis sutarimas ir konsensusas yra gerokai stipresnis ir platesnis – mes nesusiduriame su salėje sėdinčių narių prieštaravimais, kad ne, negalime priimti Ukrainos. Tokių žmonių nėra. Taigi, tai jau yra žingsnis pirmyn“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras pabrėžė esąs tikras, kad Aljansas įsipareigos savo duotam žodžiui ir darys viską, Vilniaus viršūnių susitikimo deklaracija dėl Ukrainos priartinimo prie NATO, būtų įgyvendinta.

„Vilniaus viršūnių susitikimas nėra paskutinė stotelė – matome tai kaip tiltą. O kita stotelė yra Vašingtonas. Taigi, turime metus, daug ką padaryti, pasitikime kiekvienu iš jūsų, kad jūs atliksite savo vaidmenį gerai, kad Vašingtono susitikimas būtų dar labiau istoriškas nei Vilniaus“, – sakė G. Landsbergis.

Po ilgų derybų dėl Kyjivo transatlantinės perspektyvos formuluotės susitikimo komunikate, Aljansas patvirtino, kad „Ukrainos ateitis yra NATO“. Taip pat sutarta atsisakyti narystės veiksmų plano (MAP), patvirtina ilgalaikė karinė parama. Taip pat nutarta oficialiai įsteigti NATO-Ukrainos tarybą ir suglaudinti dvišalius politinius ryšius.

Tačiau lūkesčiai dėl pakvietimo į NATO liko neišpildyti – komunikate nurodoma, kad tam kelias bus atviras tik tada, „kai sąjungininkai pritars ir kai bus įvykdytos sąlygos“. Visgi, kokie yra pastarieji reikalavimai, komunikate nenurodoma.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pareiškė, kad „absurdiška“ nenustatyti Ukrainos narystės NATO termino. Taip jis teigė dar prieš paviešinant komunikate nugulusias kompromisines formuluotes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.