K. Budrys: per NATO viršūnių susitikimą užkardyta nemažai incidentų

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys teigia, kad NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu buvo užkardytas ne vienas incidentas, susijęs tiek su galimomis provokacijomis, tiek su informacinėmis ar kibernetinėmis atakomis. Anot jo, dėl dalies tokių incidentų tyrimai tebėra vykdomi.

Kęstutis Budrys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Budrys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Budrys.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Kęstutis Budrys.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Kęstutis Budrys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Budrys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Budrys.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Kęstutis Budrys.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 13, 2023, 8:59 AM

Kaip ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė K. Budrys, įvairiems galimiems trukdžiams NATO viršūnių susitikimo metu tiek Lietuvos, tiek ir NATO struktūros ruošėsi.

„Taip, įvairių veiklų buvo užkardyta, tyrimų buvo įvairioms kryptimis. Tai ne vien tik susiję su priešiškomis jėgomis, su Baltarusijos, Rusijos veikimu, taip pat (buvo – ELTA) ir kitų grupių veikimo, provokatorių įvairiausių veiklos. Bet buvome iš anksto nusimatę galimų rizikų spektrą“, ds – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė K. Budrys.

Prezidento patarėjas pažymėjo, kad ne vienas incidentas renginio metu buvo užkardytas, o jų, anot K. Budrio, būta labai įvairių – tiek informacinių, tiek ir kibernetinių.

„Tų incidentų buvo užkardyta nemažai. Patyrėme nuolatines kibernetines atakas visą šį laikotarpį. Aš jau nekalbu apie informacines, dezinformacines ir kitas (atakas – ELTA), kai kurios iš jų pasiekė savo rezultatą – kai kurie tinklalapiai buvo neprieinami – bet tokių kritinių įvykių, incidentų, kurie būtų sutrikdę NATO renginį ir kad mes sakytume, kad jis buvo nesėkmingas, tokių neįvyko“, – aiškino G. Nausėdos patarėjas.

Pasak K. Budrio, dėl kelių incidentų NATO viršūnių susitikimo metu tyrimai tebėra vykdomi.

„Aišku, vis dar vyksta keli gilesni tyrimai dėl to, kas įvyko – ir vakar informacinė operacija prieš Lietuvą vykdyta“, – teigė jis.

ELTA primena, kad liepos 11–12 dienomis Vilniuje vykusio NATO viršūnių susitikimo metu ne vienas naujienų portalas Lietuvoje susidūrė su kibernetinėmis atakomis, dalies jų veikla laikinai buvo sutrikdyta.

Trečiadienio vakarą paskelbta, kad programišiai nutekino slaptą informaciją, susijusią su NATO viršūnių susitikimu. Valstybės saugumo departamentas nurodė, kad incidentas yra žinomas, o atsakingos institucijos tiria įvykio aplinkybes. Žinia apie esą nutekintą slaptą informaciją, susijusią su NATO viršūnių susitikimo saugumo ir apsaugos reikalavimais bei organizavimu, trečiadienio vakarą pasirodė socialiniame tinkle „Telegram“. Dalintasi, kad ataką įvykdė kibernetinė grupuotė „From Russia With Love“.

Pirmadienį Vilniaus senamiestyje, Pilies gatvėje, reklaminiame stende rodytas vaizdo įrašas, kuriame fiksuotas esą krentantis JAV lyderis Joe Bidenas. Policija aiškinasi šio incidento aplinkybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.