V. Čmilytė-Nielsen su Latvijos prezidentu aptarė Stambulo konvencijos perspektyvas: apmaudu, bet kaimynai mus lenkia

Latvija veikiausiai ratifikuos Stambulo konvenciją jau šį rudenį, sako Viktorija Čmilytė-Nielsen. Tokią žinią politikė išgirdo trečiadienį susitikusi su kaimyninės valstybės prezidentu Edgaru Rinkevičiumi.

 Edgaras Rinkevičius, Viktorija Čmilytė-Nielsen. <br> ELTA/A.Ufarto nuotr.
 Edgaras Rinkevičius, Viktorija Čmilytė-Nielsen. <br> ELTA/A.Ufarto nuotr.
\Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br> ELTA/A.Ufarto nuotr.
\Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br> ELTA/A.Ufarto nuotr.
 Edgaras Rinkevičius.<br> ELTA/A.Ufarto nuotr.
 Edgaras Rinkevičius.<br> ELTA/A.Ufarto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 19, 2023, 3:22 PM

„Su Latvijos prezidentu kalbėjome apie Stambulo konvenciją. Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimas, matyt, pasieks Latvijos Saeimą jau rudenį“, – po Lietuvos ir Latvijos delegacijų susitikimo Seime Eltai sakė V. Čmilytė-Nielsen.

V. Čmilytė-Nielsen kartu su valdančiųjų Seimo frakcijų seniūnais bei parlamento socialdemokratais inicijuoja kreipimąsi į Konstitucinį Teismą (KT), jog šis paaiškintų, ar Stambulo konvencija neprieštarauja aukščiausiam valstybės dokumentui.

Pasak parlamento vadovės, šiek tiek anksčiau Latvijoje buvo analogiška situacija – latvių KT taip pat pateikė savo išaiškinimą ir nurodė, kad konvencija neprieštarauja Konstitucijai.

„Panašiai kaip dabar Lietuvoje planuojama kreiptis į Konstitucinį Teismą (...), Latvijoje toks kelias buvo praeitas šiek tiek anksčiau. Latvijos Konstitucinis Teismas pasakė, kad konvencija neprieštarauja Konstitucijai, tad tikėtina, kad rudenį tas klausimas atsiras darbotvarkėje“, – nurodė Seimo vadovė.

„Prezidentas palaiko tą ir tiesiog pakalbėjome, kad panašios situacijos. Šiuo atveju, man šiek tiek apmaudu, bet latviai kaimynai mus laike lenkia“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen, linkėdama Latvijos parlamentarams patvirtinti dokumento ratifikavimą.

Pasak jos, susitikimo metu pastebėta, kad tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje dezinformacija ir melagienos, skleidžiamos prieš Stambulo konvenciją, yra panašaus turinio ir siejasi su Kremliaus propagandos šaltiniais.

„Matome šiokį tokį einantį Rusijos propagandos raudoną siūlą, kas yra susiję su tais argumentais, kurie yra naudojami prieš Stambulo konvenciją. Tiek Latvijoje, tiek Lietuvoje jie yra panašūs“, – po susitikimo sakė ji.

Pastarojoje Seimo pavasario sesijoje parlamentas pritarė V. Čmilytės-Nielsen bei valdančiosios koalicijos atstovų ir socialdemokratų inicijuotam parlamento kreipimuisi į KT dėl išaiškinimo, ar Stambulo konvencija neprieštarauja Konstitucijai.

Vis dėlto, kai kurie politikai tikina, kad šiuo metu Lietuvoje jau veikia pakankamai teisinių įrankių kovoti su smurtu artimoje aplinkoje. Todėl, anot Stambulo konvencijos skeptikų, dokumento ratifikavimas Lietuvai nereikalingas.

Šešios Europos Sąjungos (ES) narės konvencijos yra dar neratifikavusios – tai Bulgarija, Čekija, Vengrija, Latvija, Lietuva ir Slovakija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.