Po pareiškimų apie lenkišką rašybą įtampa tik didėja: S. Kairys laukia dar vieno pokalbio su A. Valotka

Kultūros ministras Simonas Kairys sako laukiantis dar vieno rimto pokalbio su Valstybinės kalbos inspekcijos vadovu Audriumi Valotka. Inspekcijos vadovo pasisakymus dėl lenkiškų vietovardžių Vilniaus rajone įvertinti turėsiančią komisiją inicijavęs ministras kol kas nekonkretizuoja, ar prieštaringais pareikšimais garsėjantis A. Valtotka gali tęsti darbą užimame poste. Visgi, jo teigimu, akivaizdu, kad Valstybinės kalbos inspekcijos vadovas kylančias problemas turėtų spręsti, o ne jas kurti.

 A.Valotka.<br> J.Elinsko (ELTA) nuotr.
 A.Valotka.<br> J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Smirnovaitė

Jul 24, 2023, 12:17 PM

„Šis vadovas tikrai išsiskiria keistu savo funkcijų ir pagarbos institucijai bei valstybei supratimu. Savo pasisakymais jis turėtų spręsti problemas, o ne jas kurti. Todėl ir norisi, kad būtų išnagrinėti jo pasisakymai: ar jie deri su valstybės tarnautojo, valstybės pareigūno solidumu ar tiesiog tinkamu elgesiu“, – Eltai pirmadienį sakė S. Kairys.

„Inspekcijos vadovas jau ne pirmą kartą mėgaujasi tokiais „genialiais“ pasisakymais viena ar kita tema. Ar tai būtų ukrainiečiai, gyvenantys Lietuvoje ir pabėgę nuo karo, ar dabar Vilniaus rajono savivaldybėje vietovardžių pavadinimų klausimas“, – pažymėjo S. Kairys.

Pasak ministro, pasikartojantys aštrūs pasisakymai kelia abejonių dėl A. Valotkai patikėtų pareigų Valstybinėje kalbos inspekcijoje.

„Situacija labai aiški, todėl norisi tą įvilkti į tam tikrą procesą ir galų gale net ir proceso metu turėti dar vieną rimtą pokalbį su ponu Valotka“, – sakė S. Kairys, pridurdamas, kad kol kas turėti pokalbiai su inspekcijos vadovu nebuvo rezultatyvūs.

A. Valtotka nemano, kad savo pasisakymais pakenkė

Savo ruožtu pats Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas A. Valotka sako ministro pozicijos nekomentuosiantis, nes nenori pakenkti inicijuotos komisijos darbui.

„Tikrai vengsiu bet ką komentuoti šiais klausimais ir tikrai galiu pasakyti, kad tokiais atvejais aš laikysiuosi eterio tylos. Tikrai negaliu dabar komentuoti“, – Eltai sakė A. Valotka ir abejojo, ar jo pasisakymai apie lenkiškus vietovardžius gali pakenkti Lietuvos ir Lenkijos santykiams.

„Kadangi stengiuosi laikytis eterio tylos, atsakysiu trumpai – ne, nediskredituoja“, – pažymėjo A. Valotka.

Visgi penktadienį Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Konstanty Radziwiłłas kreipėsi į kultūros ministrą Simoną Kairį, reikšdamas pasipiktinimą Valstybinės kalbos inspekcijos vadovo pasisakymais apie būtinybę Vilniaus rajone panaikinti lenkiškus vietovardžių užrašus.

Ketvirtadienį Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas A. Valotka LRT radijo laidoje teigė, kad Vilniaus rajone esantys lenkiški vietovardžių užrašai ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus.

Po tokių A. Valotkos pasisakymų Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius ketvirtadienį kreipėsi į kultūros ministrą ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkę, prašydamas įvertinti A. Valotkos teiginius apie lenkiškus vietovardžius Vilniaus rajone ir lenkų tautinę mažumą.

Penktadienį kultūros ministras Simonas Kairys asmeninėje „Facebook“ paskyroje ne tik sukritikavo A. Valotką, bet ir pranešė, kad tokie kalbos inspekcijos viršininko pasisakymai bus įvertinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.