Advokatas įvardijo, kuris K. Bartoševičiaus noras tikrai nebus išpildytas: įžvelgia ir gerai apgalvotą strategiją

Teismo verdikto dėl sunkiais nusikaltimais prieš vaikus kaltinamo buvusio Seimo nario Kristijono Bartoševičiaus dar gali tekti laukti ir metus, svarsto advokatas Gintaras Černiauskas.

Kristijonas Bartoševičius<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>T.Bauro nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>T.Bauro nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>M.Aleksos nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>M.Aleksos nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>G. Bitvinsko nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>G. Bitvinsko nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jul 26, 2023, 6:24 PM, atnaujinta Jul 27, 2023, 7:25 AM

Anot jo, su vaikų prievartavimu ir tvirkinimu susijusios bylos yra be galo sudėtingos, tačiau kai kurie buvusio parlamentaro ir jo advokato prašymai signalizuoja ir apie tam tikrus jų sumanymus.

Plačiau teisininkas situaciją pakomentavo „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“.

Abejoja, kad atsižvelgs į prašymą

Paklaustas, kiek gali užtrukti, kol išgirsime teismo nuosprendį dėl K.Bartoševičiaus, G.Černiauskas pažymėjo, jog tokių bylų nagrinėjimą ir jų trukmę prognozuoti – ypač sudėtinga.

„Kadangi nukentėjusieji yra vaikai, ir nežinau, kokios pozicijos laikysis pats teismas – ar norės juos apklausti, ar užteks ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų apie jų tvirkinimą ir prievartavimą.

Tačiau, be jokios abejonės, ir ekspertizės, ekspertų apklausos, liudytojų parodymai gali bylos nagrinėjimą pakankamai apsunkinti. Greičiausiai prognozuočiau, tai bus ne mažiau kaip metai laiko toks bylos nagrinėjimas“, – svarstė advokatas.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė antradienį specialiai surengtoje spaudos konferencijoje tvirtino, kad nemano, jog šis teismo procesas galėtų būti viešas, nes yra surinkta daug jautrios informacijos. Nors viešumo prašė pats kaltinamasis, galutinį sprendimą visgi priims teismas.

Tiesa, G.Černiauskas taip pat labai abejoja, kad K.Bartoševičiaus noras dėl viešumo bus išpildytas.

„Manau, kad vienareikšmiškai teismas atmes įtariamojo prašymą dėl viešo teismo posėdžio nagrinėjimo. Yra nepilnamečiai vaikai, yra keturi vaikai, kurie yra galimai nukentėję nuo seksualinio priekabiavimo ir prievartavimo.

Siekiant apsaugoti vaikų interesus, teismas tikrai turėtų nagrinėti bylą uždarame teismo posėdyje“, – akcentavo advokatas.

Pats K.Bartoševičius savo kaltę neigia, o jo akdokatas reiškia abejones dėl to, kaip buvo rinkta tyrimo medžiaga. G.Černiauskas tokiuose veiksmuose įžvelgia tam tikrus ketinimus.

„Aš manau, kad čia specialiai pasirinkta gynybos taktika, kad būtų viešas teismo posėdis, siekiant maksimaliai apsunkinti teismo darbą. Be jokios abejonės, daug kas yra pastatyta pagal vaikų parodymus, šiuo atveju vaikų parodymai analizuojami ekspertų, ir tokie nusikaltimai apskritai yra labai sunkiai įrodomi.

Manau, gynyba, puikiai suprasdama silpnąsias vietas, ko gero, ir akcentuoja, kad viešas teismo posėdis kaip tik jiems palengvintų darbą įrodinėjant, kad yra tam tikri trūkumai, kuriais naudojantis būtų galima bandyti įtikinti visuomenę, kad nebuvo padarytos nusikalstamos veikos ir kad tie kaltinimai yra išgalvoti.

Šiuo atveju yra tyrėjai ir prokurorai, kurie specializuojasi tokio pobūdžio bylose, yra teisėjai, kurie turi tam tikros praktikos, ir manau, kad visa tai bus įvertinta, o bylos nagrinėjimas parodys, ar K.Bartoševičius yra kaltas, ar ne“, – komentavo advokatas.

Užsiminė ir apie išteisinimą

Teisininkas priminė, kad jau pati šios bylos pradžia kėlė daug aistrų dėl galimo informacijos nutekėjimo ar įtariamojo išvykimo. Bylos pradžia esą buvo skambi ir dėl Generalinės prokuratūros sukelto ažiotažo, o vėliau – tam tikros tylos.

Tačiau G.Černiauskas pridūrė, kad net ir K.Bartoševičiaus išteisinimas, jeigu nebus surinkti įrodymai, Lietuvos teisėsaugos reputacijai žalos padaryti neturėtų.

„Aš neįsivaizduoju, kaip galima būtų tai nuslėpti nuo visuomenės. Visuomenė turi žinoti apie tokius nusikaltimus, sprendimai turi veikti ir prevenciškai, kad vaikai būtų apsaugoti nuo tokių asmenų, kurie linkę daryti tokio pobūdžio nusikaltimus. Manau, jeigu būtų pasiektas išteisinamasis nuosprendis, tai nebūtų teisėsaugai minusas.

Šiuo atveju labai svarbu yra apginti ir aukų teises, bet negali būti nekaltas žmogus irgi nuteistas tokių sunkių nusikaltimų padarymu, ypatingai kai visuomenė taip nusiteikusi prieš tokius nusikaltimus ir nusikaltėlius.

Įsivaizduoju, kad, jei nekaltas asmuo būtų apkaltintas ir pripažintas kaltu pagal nuomonę, bet nesurinkus įrodymų, tai irgi būtų didžiulė žala. Visuomenė turi domėtis šia byla, žiniasklaida turėtų sekti tai iki galutinio sprendimo ir informuoti“, – įsitikinęs advokatas.

Primename, kad antradienį generalinė prokurorė N.Grunskienė pranešė, jog liepą baigtas ikiteisminis tyrimas buvusio parlamentaro K.Bartoševičiaus atžvilgiu, byla dėl galimų seksualinių nusikaltimų prieš vaikus perduota teismui.

Kaip teigė generalinė prokurorė, K.Bartoševičius byloje kaltinamas vaikų seksualiniu prievartavimu (2 epizodai), jaunesnio negu 16 metų amžiaus asmens tvirkinimu (4 epizodai) ir mažamečių vaikų nesunkiu sveikatos sutrikdymu (4 epizodai).

Prokuratūros duomenimis, byloje yra keturi nukentėjusieji, kurie galimai prieš juos padarytų nusikaltimų metu, buvo nepilnamečiai.

Tuometinis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narys K.Bartoševičius apie tai, kad atsisako Seimo nario mandato dėl asmeninių priežasčių pranešė šių metų sausio 23 dieną. Vėliau, tądien, prokuratūra pranešė apie jo atžvilgiu pradėtą tyrimą dėl galimų seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius asmenis.

Prokuratūros teigimu, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam einant Seimo nario pareigas.

Seksualiniais nusikaltimais prieš vaikus kaltinamas buvęs Seimo narys K.Bartoševičius neigia kaltę dėl visų jam inkriminuojamų nusikalstamų veikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.