Iš Laisvės partijos – kritika Vilniaus savivaldybei: norėtųsi daugiau principingumo reaguojant į nepagrįstus medžių kirtimus

Laisvės partijos vicepirmininkas Vytautas Mitalas teigia, kad vilniečių pasipiktinimas ir protestai prieš vykdomus medžių kirtimus yra pagrįsti, jeigu vystytojai neatsižvelgia į pateiktus reikalavimus ar visuomenės išreikštą poreikį išsaugoti medžius senamiestyje ar miesto centre. Taip pat, anot jo, tokiais atvejais norėtųsi daugiau principingumo ir tvirtesnių veiksmų iš Vilniaus miesto savivaldybės.

Protestas dėl kertmų medžių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Protestas dėl kertmų medžių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
Protestas dėl kertmų medžių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Protestas dėl kertmų medžių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Protestas dėl kertmų medžių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Protestas dėl kertmų medžių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 26, 2023, 9:21 AM

„Kažkokį klausimą nagrinėjant nėra objektyvaus sprendimo. Kai yra medžiai, kurie yra visuomenei nereikalingi ir jie tampa pakabinti po rekonstrukcijos, nes iškasta viskas, jų šaknys neapsaugotos ir juos pakeičia kitais, vienokia išvada peršasi. Bet yra ir tokių atvejų, kur atrodo, kad vystytojams visiškai nerūpi, nors visi supranta ir projekto derinimo metu buvo pasakyta, kad šie medžiai turi likti, nes jie nėra Vilniaus pakraštyje, bet miesto centrinėje dalyje ar senamiestyje ir juos reikia apsaugoti“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Mitalas.

„Privatūs vystytojai kartais už tai gauna žiauriausias baudas ir vieno projekto vystymo metu buvo įtvirtinta, kad jeigu pažeidi seną liepą, bauda gali siekti milijoną eurų. Ir natūralu, kad projekto savininkai statybininkams tokią sąlygą iškėlė. Tad kartais norėtųsi daugiau principingumo ten, kur jo reikia ir iš miesto savivaldybės pusės“, – pridėjo jos.

Partijos vicepirminikas priminė, kad prieš kelis metus buvo patvirtintas Vilniaus miesto planas, kuriame apibrėžta daug apsaugotų žaliųjų zonų ir kurias dabar reikia apsaugoti nuo netinkamų vystytojų veiksmų.

„Vilnius auga po procentą gyventojų kasmet ir tai didžiulis spaudimas vystyti infrastruktūra ir apgyvendino projektus. Dėl to aš džiaugiuosi, kad mums prieš kelis metus pavyko patvirtinti naują bendrąjį miesto planą. Ir ten labai aiškiai sužymėtos žaliosios zonos, kurių yra daug ir kurios apsaugotos kaip įmanoma daugiau. Ir dabar reikia užtikrinti, kad vystytojai, kurie pirko sklypus, kurie prašo leidimų, kurie teikia derinti projektus, atgrubnagiškai nežiūrėtų į aplinką, kurioje jie dirba“, – sakė jis.

ELTA primena, kad pasirodžius informacijai, jog Vilniuje, Naujamiestyje, planuojama pašalinti aplink prancūzų rašytojo Romaino Gary paminklą esančius 9 medžius, viešojoje erdvėje kilo pasipiktinimas.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovų teigimu, miestas nesutiko su įmonės prašymu kirsti medžius, tačiau Vilniaus apygardos administracinis teismas patvirtino bendrovės teisę dar kartą kreiptis dėl medžių šalinimo.

V. Benkunskas praėjusią savaitę pripažino, kad teisinių priemonių sostinės Basanavičiaus gatvėje planuojamiems kirsti medžiams išsaugoti nėra. Todėl, anot mero, savivaldybė sieks medžius pripažinti kultūros paveldo objektu – dėl to į Kultūros paveldo departamentą, pasak V. Benkunsko, jau kreipėsi Kultūros ministras Simonas Kairys.

Medžių kirtimą planuojanti atlikti bendrovė „Dobilo daigas“ organizavo susitikimą su gyventojais. Visgi įmonės atstovai jame nepasirodė. Vėliau „Dobilo daigas“ pranešė, kad darbus skvere stabdo.

Situacijos patikrinimą, po kurio bus sprendžiama, ar taikyti viešojo intereso gynimo priemones, atlieka prokuratūra.

Sostinės meras V. Benkunskas praeitą trečiadienį taip pat kreipėsi į Prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo tyrimo, verslininkams ruošiantis kirsti Naujamiestyje, aplink R. Gary paminklą, augančius medžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.