Per NATO viršūnių susitikimą į ligoninę dūstantis nepraleistas kriminalistas mirė, tačiau patrulių nusižengimų neįžvelgta Tarnybinio patikrinimo nepradės

Policija ketvirtadienį paskelbė, jog nepradės tarnybinio patikrinimo dėl patrulių veiksmų, kurie liepos 11-ąją per NATO viršūnių susitikimą per užtvaras nepraleido į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę vežamo buvusio savo kolegos kriminalisto. Pablogėjus sveikatos būklei, 41 metų vilnietis mirė vos už kelių šimtų metrų nuo gydymo įstaigos.

Lazdynų Greitosios pagalbos universitetinė ligoninė. Priėmimo skyrius.<br>V.Balkūno nuotr.
Lazdynų Greitosios pagalbos universitetinė ligoninė. Priėmimo skyrius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2023, 10:49 AM, atnaujinta Jul 27, 2023, 3:35 PM

Buvusį pareigūną kamavo dusulys, jis nevaldė žandikaulio, nepajėgė kalbėti, tačiau jį automobiliu iš namų vežusiai motinai buvo nurodyta vykti aplinkiniu keliu.

Šeimai ligoninės taip ir nepavyko pasiekti. Įtampos kupina kelionė vietoje įprastų dešimties minučių truko daugiau nei dvi valandas, ir galo per spūstis, apylankas dar nesimatė, todėl išlipęs iš mašinos vyras bandė nusigauti iki jos pėsčiomis. Vilnietis susmuko ant pamiškės tako, vedančio į gydymo įstaigą – atvykę greitosios pagalbos medikai konstatavo jo mirtį.

Tačiau Policijos departamento Imuniteto valdyba po 10 dienų trukusio situacijos aiškinimosi nusižengimų darbe požymių nenustatė – tarnybinio patikrinimo nuspręsta nepradėti.

Kaip teigiama Policijos departamento pranešime, poste dirbę pareigūnai esą negavo informacijos, kad vyriškio gyvybei buvo iškilusi reali grėsmė, „todėl nukreipė automobilį aplinkiniu keliu, kuriuo taip pat galima pasiekti ligoninę“.

Tvirtinama, jog patruliai vežamo vyro nematė, trumpai bendravo tik su automobilį vairavusia jo motina, kuri paaiškino, kad greitajai pagalbai telefonu pasakius apie sūnaus būklę, išgirdo atsakymą, kad medikų brigada nebus atsiųsta. Mamai buvo pasiūlyta ligonį į gydymo įstaigą atvežti patiems artimiesiems, o jei vežant būklė pablogėtų – kviesti greitąją.

„Nustatyta, kad pareigūnai veikė pagal numatytas instrukcijas.

Primename, kad tuo metu Vilniuje vyko NATO viršūnių susitikimas ir eismas tam tikrose vietose buvo ribojamas dėl kortežų vykimo.

Todėl pašalinio automobilio įleidimas į uždarą zoną galėjo kelti realią grėsmę automobilio vairuotojui, keleiviams ir kortežui. Instruktažų metu pareigūnai buvo instruktuoti kaip elgtis tokiose situacijose.

Panašių atvejų buvo ne vienas – visais atvejais sprendimus priimdavo pamainos vyresnieji“, – teigiama policijos pranešime.

Portalas lrytas.lt policijai praėjusią savaitę pateikė klausimus, susijusius su tragedija, tačiau atsakymų į daugelį jų taip ir nebuvo gauta atsakymų, apsiribota abstrakčiais ir neišsamiais atsakymais, motyvuojant, kad negalima komentuoti to, kas dar nėra patikrinta.

Tačiau nebuvo išsamiai atsakyta ir į bendro pobūdžio klausimus, pavyzdžiui, kaip skamba instrukcijos, apibrėžiančios pareigūnų elgesį tokiais eismo apribojimų atvejais, ar jose numatyti atvejai, kada konkrečiai galima praleisti žmones pro užtvaras valstybei svarbių renginių metu, ar tai privalu padaryti, kai ligoniai ne medicininiu transportu vežami į gydymo įstaigas, jaučia pavojingus simptomus. Buvo gauti gauti tik lakoniški atsakymai, kad sprendimus ypatingais atvejais turi priimti pamainos vyresnieji pareigūnai.

Šiuo metu tebėra atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl mirties priežasties nustatymo.

Be to, vidinis tyrimas vykdomas dėl greitosios pagalbos medikų veiksmų. Policininko motina dispečeriui telefonu papasakojo apie pavojingą būklę, dusulį ir kitus didelį nerimą keliančius simptomus, kilusius po insulto ir žandikaulio operacijos, tačiau pastarasis net neatsiuntė medikų brigados – esą namus ir gydymo įstaigą skiria nedidelis atstumas, todėl artimieji patys jį gali nuvežti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?