Baltarusijos grasinimai dėl „Wagner“ gali atsisukti kitu galu: prabilo apie bendrą Lietuvos ir Lenkijos sprendimą

Jei kiltų provokacijos Baltarusijos pasienyje, Lietuva, Lenkija ir Latvija galėtų imtis bendrų sprendimų uždarant sieną, sako vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Baltarusijos pasieniečiai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Baltarusijos pasieniečiai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Baltarusijos pasieniečiai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Baltarusijos pasieniečiai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Arnoldas Abramavičius. <br>ELTA / J.Kalinsko nuotr.
Arnoldas Abramavičius. <br>ELTA / J.Kalinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 28, 2023, 12:01 PM, atnaujinta Jul 28, 2023, 12:11 PM

„Svarstymai yra realūs“, – penktadienį žurnalistams teigė viceministras, komentuodamas Lenkijos vidaus reikalų ministro Mariuszo Kaminskio pareiškimą.

Pastarasis šią savaitę paklaustas, ar svarstomas sprendimas uždaryti sienos su Baltarusija kirtimo punktus, atsakė, kad tokia galimybė būtų derinama su Lietuva ir Latvija.

Prie rytinės NATO sienos Lenkija susiduria su gana dideliu Baltarusijos režimo organizuojamu neteisėtų migrantų skaičiumi. Nerimą kelia ir Rusijos privačios „Wagner“ kariuomenės kovotojų persikėlimas į Baltarusiją.

Kaip teigė A. Abramavičius, Baltarusijoje identifikuota apie 1200 „Wagner“ samdinių. Visgi, jo teigimu, karine prasme „Wagner“ Lenkijos neįbaugins.

„Jeigu vertinsime Lukašenkos pasakymus, kad jie turistaus į Lenkiją, suprask su ginklais pasivaikščios ir visus įbaugins ir grįš... Lenkijos tuo neįbauginsi. Kaip karinė jėga tai Lenkijos Respublikai didelio pavojaus nesudaro“, – svarstė viceministras. Kita vertus, tęsė jis, nereikėtų atmesti įvairių provokacijų pasienyje su Baltarusija tikimybės.

„Tai gali būti kažkokios grupuotės, pabėgėlių ar neteisėtų migrantų pavidalu permestos, siekiančios sukelti kažkokius taškinius neramumus. Tokiu atveju valstybės, jau patiriančios neteisėtos migracijos spaudimą, aktyvuotų tą bendradarbiavimo galimybę“, – aiškino A. Abramavičius ir pažymėjo, kad šiuo atžvilgiu sienos uždarymo galimybė egzistuoja.

„Sienos uždarymo galimybė egzistuoja. Klausimas, kiek toli eis Baltarusijos režimas, be abejo susiderinęs su Rusijos režimu. Kokie bus „Wagner“ suteikti įgaliojimai“, – apibendrino viceministras

Po nesėkmingo privačios karinės grupuotės „Wagner“ vadeivos Jevgenijaus Prigožino maišto dalį samdinių buvo nuspręsta išsiųsti į Baltarusiją.

Lenkija neatmeta tam tikrų Rusijos provokacijų, todėl dalį savo kariuomenės iš vakarinės šalies dalies perdislokavo į rytus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.