D. Žalimas apie iniciatyvą iš M. Drobiazko atimti Lietuvos pilietybę: tai tam tikras politinio populizmo proveržis

Teisės ekspertas Dainius Žalimas iniciatyvą iš ledo šokėjos Margaritos Drobiazko atimti jai išimties tvarka suteiktą Lietuvos pilietybę vertina kaip politinio populizmo proveržį. Pasak jo, šokėjos elgesio negalima laikyti grėsme šalies nacionaliniam saugumui, nors M. Drobiazko veiksmai ir yra moraliai neteisingi.

D. Žalimas.<br>Asmeninio D. Žalimo albumo nuotr.
D. Žalimas.<br>Asmeninio D. Žalimo albumo nuotr.
A. Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M. Drobiazko.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M. Drobiazko.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D. Žalimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D. Žalimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D. Žalimas.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
D. Žalimas.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 28, 2023, 9:13 AM

„Aš jau seniai tai vertinu kaip tam tikrą politinio populizmo proveržį, kadangi tikrai nesureikšminčiau M. Drobiazko elgesio“, – LRT radijui teigė buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas D. Žalimas.

Jis sutinka, kad M. Drobiazko elgesys moraliai yra smerktinas, nes ji dalyvauja renginiuose, kuriuos finansuoja Kremliui artimi žmonės. Visgi, anot eksperto, ledo šokėjos elgesys nekelia grėsmės Lietuvos saugumui.

„Niekas nesiginčys, kad nederėtų Lietuvos Respublikos piliečiams taip daryti – vis dėlto pilietybė suponuoja ir tam tikrą lojalumą valstybei. Bet, kita vertus, sakyti, kad tas elgesys kelia kažkokią grėsmę Lietuvos Respublikos saugumui, būtų daugiau negu nerimta – per didelis tokio elgesio sureikšminimas“, – sakė jis.

Pasak D. Žalimo, pilietybės turėtų būti netenkama už tokį elgesį, kuris daro esminę žalą gyvybiniams valstybės interesams.

„Man atrodo, kad yra Lietuvos Respublikoje jos piliečių, kurie daro tikrai gerokai didesnę žalą ir Lietuvos saugumo interesams“, – samprotavo D. Žalimas.

„Tikrai yra ne vienas pilietis, kuris užsiima tokia veikla, kuri moraliu požiūriu tikrai smerktina. Bet dabar galvoti, kad toks pilietis automatiškai diskredituoja visą valstybę, per daug sureikšminti tą pilietį irgi neverta“, – akcentavo jis.

D. Žalimas mano, kad M. Drobiazko garbingiausia būtų pačiai atsisakyti Lietuvos pilietybės.

„Jos vietoje būtų žymiai garbingiau Lietuvos Respublikos pilietybės atsisakyti. Bet, žinoma, pasas yra patogus“, – teigė teisės ekspertas.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pirmadienį kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą su prašymu priimti sprendimą dėl išimties tvarka suteiktos Lietuvos Respublikos pilietybės M. Drobiazko netekimo.

ELTA primena, kad Seimo nariai inicijavo Lietuvos pilietybės panaikinimą M. Drobiazko ir dėl to kreipėsi į VRM.

Šokių ant ledo porai M. Drobiazko ir Povilui Vanagui pasirodžius Sočyje Kremliaus ruporu vadinamo Vladimiro Putino atstovo Dmitrijaus Peskovo žmonos renginyje, prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dekretą, kuriuo išbraukė ledo čiuožėjų porą iš apdovanotųjų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu sąrašo, pažeminus apdovanotojo vardą.

Rusijoje gimusiai ir gyvenančiai M. Drobiazko Lietuvos pilietybė buvo suteikta išimties tvarka už nuopelnus sporto srityje.

Pagal Pilietybės įstatymą išimties tvarka suteikta Lietuvos pilietybė iš asmens gali būti atimta ne tik tada, kai jis savo veiksmais kelia grėsmę nacionalinio saugumo interesams, bet ir kai viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ir (ar) kitų Europos Sąjungos valstybių narių ir (ar) jų sąjungininkų saugumo interesams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.