Štai kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Per uostamiesčio centrą tekanti Danės upė nusidažė žaliai.
Per uostamiesčio centrą tekanti Danės upė nusidažė žaliai.
A.Pilaitienės nuotr.
A.Pilaitienės nuotr.
Dzūkijos sostinėje siautėja vandalai. Jie iš vazonų rovė gėles, niokojo vaikų žaidimo aikšteles, viešąjį tualetą, apgadino skulptūras.
Dzūkijos sostinėje siautėja vandalai. Jie iš vazonų rovė gėles, niokojo vaikų žaidimo aikšteles, viešąjį tualetą, apgadino skulptūras.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jul 29, 2023, 6:14 PM

Smiltynė

Smiltynėje netrukus bus pradėtas statyti radiolokacinės kontrolės sistemos bokštas – saugiai laivybai būtinas inžinerinis statinys. Radaro bokštas su dviem aikštelėmis bus 30 metrų aukščio.

Naujasis statinys priderintas prie Kuršių nerijos nacionalinio parko kraštovaizdžio, jis bus tarsi orientyras, žymintis UNESCO teritoriją.

Darbai kainuos 1,7 mln. eurų.

Klaipėda

Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakultete prasidėjo lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursai užsieniečiams. Studijas čia pradėjo ir užsienyje veikiančių lituanistinių mokyklų mokytojai.

Šiemet kursus lanko apie 90 žmonių iš 21 šalies. Daugiau negu pusė jų – ukrainiečiai. Lietuvių kalbos mokosi Brazilijos, Meksikos, Ganos, Indonezijos, Libano, JAV, Skandinavijos ir kitų šalių atstovai. Tokie lietuvių kalbos kursai vyksta jau 22-ą kartą.

Aplinkosaugininkai, patikrinę pranešimą dėl įtariamo buitinių nuotekų išleidimo į paviršinių nuotekų tinklus, aptiko, kad Vaidaugų g. 9 numeriu pažymėto daugiabučio namo buitinių ir lietaus nuotekų išvadai sukeisti ir nevalytos buitinės nuotekos per paviršinių nuotekų tinklus buvo išleidžiamos į Smeltalės upelį.

Patikrinimo metu paimti nuotekų mėginiai, laukiama rezultatų, po kurių bus galima įvertinti padarytą žalą aplinkai. Po patikrinimo ir duoto privalomojo nurodymo daugiabučio name greitai atlikti nuotekų vamzdynų keitimo darbai.

Narkūnai

Utenos rajono kaime 50-metis vyras, pažeme pilotuodamas jam priklausantį motorizuotą parasparnį, variklio sraigtu kliudė ant žemės stovinčią bendraamžę žmoną.

Moteriai buvo stipriai sužalota ranka.

Alytus

Ketvirtadienį į policiją kreipėsi 54 metų prekybos įmonės savininkas. Jis teigė iš nuotoliniu būdu dirbančios buhalterės sužinojęs apie aferistams pervestus 60 tūkst. eurų.

Pinigai buvo išvilioti liepos 20–24 dienomis. Buhalterė apgaulę suprato tik po trijų dienų ir iš karto pranešė įmonės savininkui.

Miesto savivaldybės atstovai feisbuke ironiškai parašė: „Atrodo, tarsi Alytuje vyksta daiktų niokojimo čempionatas“.

Pastaruoju metu Dzūkijos sostinėje siautėja vandalai. Jie iš vazonų rovė gėles, niokojo vaikų žaidimo aikšteles, viešąjį tualetą, apgadino skulptūras.

Šakiai

Buvusios sinagogos vietoje buvo pastatyta atminimo stela. Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondas Šakių rajono savivaldybei neatlyginamai perdavė atminimo ženklą, kuriame iškaltas tekstas apie Šakių sinagogą.

Žydų maldos namai stovėjo dabartinėje Kęstučio gatvėje.

Marijampolė

Apskrities ligoninėje buvo atidarytas Geriatrijos skyrius. Jame yra 23 vietos. Skyriuje dirba gydytoja, septynios slaugės ir šešios jų padėjėjos.

60-mečiams ir vyresniems pacientams skirtas skyrius įrengtas už Europos Sąjungos fondo ir valstybės lėšas. Projekto vertė – 1,4 mln. eurų.

Tičkūnai

Panevėžio rajono kaime, Gandrų gatvėje, trečiadienio popietę užsidegė namas.

Į įvykio vietą atvykę ugniagesiai rado jau atvira liepsna degantį namą.

Namo viduje buvęs vyras dar iki atvykstant gelbėtojams žmonių buvo išneštas į lauką, tačiau medikai jam padėti nebegalėjo – konstatuota mirtis.

Kretinga

Mieste tęsiami 2021-aisiais prasidėję gatvių apšvietimo modernizavimo darbai, juos suplanuota užbaigti iki šių metų gruodžio.

Iki to laiko mieste ne tiktai bus įrengti nauji LED šviestuvai, bet ir pakeistos senosios apšvietimo atramos, inžineriniai tinklai, valdymo spintos.

Skaičiuojama, kad užbaigus gatvių apšvietimo modernizavimo darbus bus sutaupoma apie 40 proc. gatvėms apšviesti sunaudojamos elektros energijos.

Vilnius

Ketvirtadienio rytą Č.Sugiharos gatvėje esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje buvo apvogtas 2016 metų gamybos „Mercedes-Benz GLE“ automobilis.

Pavogti priekiniai žibintai ir plastikinis variklio dangtis, apgadintas priekinis bamperis, sulaužytos priekinės apdailos grotelės.

Nuostolis – apie 10 tūkstančių eurų.

Vakar apie pietus Antakalnio gatvėje susidūrė greitosios pagalbos automobilis ir „Subaru Outback“. Smūgis buvo labai stiprus, prireikė gelbėtojų – „Subaru“ vairuotojas pats nepajėgė išlipti lauk.

Atvykę ugniagesiai panaudojo specialią gelbėjimo įrangą ir iš lengvojo automobilio išlaisvino užspaustą žmogų – jis perduotas medikams. Greitosios pagalbos automobiliu važiavę žmonės, pasak ugniagesių, nenukentėjo.

Gluobiai

Valstybės sieną su Rusija saugantys Pagėgių pasienio rinktinės Kudirkos Naumiesčio pasienio užkardos pareigūnai patruliavo Šakių rajono apylinkėse. Šešupės pakrantėje jie pastebėjo gulintį sprogmenį.

Į įvykio vietą atvykę Lietuvos kariuomenės Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai nustatė, kad rastas sprogmuo – Antrojo pasaulinio karo laikų 105 mm vokiškas artilerijos sviedinys. Įvertinę jo būklę išminuotojai pavojingą radinį nuvežė į netoliese esančio Kubilėlio kaimo apylinkes ir ten sunaikino.

Gudakiemis

Vėlų vakarą kelyje Varėna–Nedzingė–Merkinė 26 metų vyro vairuojamas automobilis „Mercedes-Benz E320 CDI“ susidūrė su briedžiu ir nuvažiavo nuo kelio.

Gyvūnas nugaišo. Vairuotojas ir 22 metų keleivė dėl patirtų sužalojimų buvo nuvežti į ligoninę.

Klaipėda

Per uostamiesčio centrą tekanti Danės upė nusidažė žaliai – kaip ir kasmet antroje vasaros pusėje, ją padengė storokas dumblių sluoksnis. Danė paprastai žydi liepos pradžioje, šis procesas priklauso nuo oro ir vandens šilumos. Kartais jis užtrunka ir apie porą savaičių.

Žydėjimas gali užsitęsti, jei orai šilti. Tuomet gali kilti pavojus ir upėje gyvenančioms žuvims. Dėl deguonies trūkumo jos gali pradėti kristi. Vandenį žaliai nudažo suvešėję smulkūs vandens augalai – plūdenos.

Kiek šis procesas truks šiemet, priklausys nuo vandens srovių ir vėjo. Jei bus vėsiau, kaip prognozuoja meteorologai, savo pirminį vaizdą upė atgaus greičiau. Pasak specialistų, upės žydėjimas – natūralus gamtos procesas, su kuriuo neverta kovoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.