Vilniaus miesto apylinkės teismas atmetė dviejų vyrų prašymą įregistruoti jų santuoką

Vilniaus miesto apylinkės teismas atmetė dviejų vyrų poros prašymą įpareigoti Vilniaus miesto civilinės metrikacijos įstaigą įregistruoti jų santuoką. Šį sprendimą pareiškėjai žada skųsti.

Du vyriškiai.<br>T.Bauro nuotr.
Du vyriškiai.<br>T.Bauro nuotr.
LGBTQ+ eitynės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LGBTQ+ eitynės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LGBTQ+ eitynės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LGBTQ+ eitynės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LGBTQ+ eitynės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
LGBTQ+ eitynės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 31, 2023, 2:01 PM

Kaip skelbiama portalo gayline.lt atsiųstame pranešime spaudai, Vilniaus miesto apylinkės teismas praėjusią savaitę, penktadienį, nusprendė netenkinti ilgus metus kartu gyvenančios tos pačios lyties asmenų poros prašymo įpareigoti Vilniaus miesto civilinės metrikacijos įstaigą įregistruoti jų santuoką, o jų sudarytą vedybų sutartį įregistruoti Vedybų sutarčių registre.

Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovas spaudai Giedrius Janonis patvirtino, kad teismas tokį sprendimą penktadienį priėmė.

„Teismas nusprendė atmesti pareiškėjų pareiškimą dėl civilinės būklės akto registravimo“, – teigiama teismo nutartyje.

Kadangi bylos duomenys yra nevieši, daugiau informacijos apie ją neteikiama.

Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas atmesti dviejų vyrų prašymą registruoti jų santuoką gali būti Vilniaus apygardos teismui.

Kaip teigiama gayline.lt pranešime spaudai, minėtą Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą vyrų pora skųs.

„Teismų paskirtis yra vykdyti teisingumą, tačiau teisingumo negali būti, jeigu nepaisoma žmogaus teisių. Būtina užtikrinti, kad Lietuvoje visi žmonės būtų traktuojami vienodai, jų nediskriminuojant. Daugeliui teisininkų pripažįstant, kad mūsų šalis nėra įvykdžiusi pareigos apsaugoti homoseksualias šeimas, apmaudu, kad šiam teismui neatrodė svarbu padėtį keisti“, – pranešime spaudai cituojamas vienas iš pareiškėjų Martynas Norbutas.

Jis teigė esantis nusivylęs, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas nesutiko byloje kreiptis į Konstitucinį Teismą su prašymu išsiaiškinti, ar Civilinio kodekso nuostata, draudžianti tuoktis tos pačios lyties asmenims, atitinka Konstituciją.

Kaip teigė pareiškėjų porai atstovaujantis advokatas Aivaras Žilvinskas apgailestavo, kad teismas, atmesdamas pareiškėjų prašymą, neatsižvelgė į Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką.

„Europos Žmogaus Teisių Teismas net keliose šių metų bylose, pvz., Fedotova prieš Rusiją, Maymulakhin ir Markiv prieš Ukrainą, Buhuceanu prieš Rumuniją, pabrėžė, jog valstybės turi pozityvią pareigą kokia nors forma pripažinti ir vienos lyties asmenų šeimas. Pagal Europos Sąjungos teisę santuoka taip pat neutrali lyčiai. Tikiuosi, kad Lietuva pagaliau galės apsitvarkyti savo kieme ir be nuolatinių baksnojimų iš tarptautinių institucijų, remdamasi savo pačios Konstitucija“, – pranešime spaudai cituojamas advokatas.

Ši byla yra viena iš trijų, kuriose trys poros reikalauja civilinės partnerystės įregistravimo, užsienyje sudarytos santuokos įtraukimo į civilinės metrikaciją Lietuvoje, tos pačios lyties asmenų santuokos sudarymo pripažinimo ir įregistravimo Lietuvoje.

Vilniaus miesto apylinkės teismas balandį jau buvo atmetęs prašymą dėl tos pačios lyties asmenų partnerystės įregistravimo civilinės būklės aktų registre. Tada teismas pabrėžė, kad Lietuvos teisinėje sistemoje nėra akto, kuriuo vadovaujantis, galima būtų tenkinti pareiškėjų prašymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.