Išvydę, kokį atlyginimą gaus Kretingos mero bendražygis – žmonės išsižiojo: patepė dosniai

Daugelis kretingiškių buvo priblokšti sužinoję, kad naujuoju Kretingos muziejaus direktoriumi tapusiam politiniam bendražygiui Romandui Žiubriui rajono meras neteisėtai paskyrė itin solidžią algą.

Kretingos rajono mero A.Kalniaus dosnūs mostai R.Žiubriui sukėlė įtarimų.<br> lrytas.lt montažas.
Kretingos rajono mero A.Kalniaus dosnūs mostai R.Žiubriui sukėlė įtarimų.<br> lrytas.lt montažas.
 R.Žiubrys.<br> V.Liaudansko („Klaipėda“) nuotr.
 R.Žiubrys.<br> V.Liaudansko („Klaipėda“) nuotr.
Kretingos rajono mero A.Kalniaus dosnūs mostai sukėlė įtarimų.<br>T.Bauro nuotr.
Kretingos rajono mero A.Kalniaus dosnūs mostai sukėlė įtarimų.<br>T.Bauro nuotr.
Kretingos rajono mero A.Kalniaus dosnūs mostai sukėlė įtarimų.<br>T.Bauro nuotr.
Kretingos rajono mero A.Kalniaus dosnūs mostai sukėlė įtarimų.<br>T.Bauro nuotr.
Visoje Lietuvoje garsų Kretingos muziejų ir dvarvietę išpuoselėjusios buvusios direktorės atlyginimas buvo nepalyginamai mažesnis už dabartinio vadovo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Visoje Lietuvoje garsų Kretingos muziejų ir dvarvietę išpuoselėjusios buvusios direktorės atlyginimas buvo nepalyginamai mažesnis už dabartinio vadovo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Visoje Lietuvoje garsų Kretingos muziejų ir dvarvietę išpuoselėjusios buvusios direktorės atlyginimas buvo nepalyginamai mažesnis už dabartinio vadovo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Visoje Lietuvoje garsų Kretingos muziejų ir dvarvietę išpuoselėjusios buvusios direktorės atlyginimas buvo nepalyginamai mažesnis už dabartinio vadovo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 2, 2023, 9:56 AM, atnaujinta Aug 2, 2023, 5:06 PM

Tiesa, kilus šurmuliui Kretingos meras Antanas Kalnius ankstesnį savo potvarkį pataisė ir 46 metų R.Žiubriui atlyginimą kiek sumažino.

Bet vos tiktai muziejui pradėjusio vadovauti direktoriaus alga vis vien liko gerokai didesnė, nei gaudavo prieš tai 43 metus šiai įstaigai vadovavusi Vida Kanapkienė.

Biudžeto sąskaita skirtas dosnus atlyginimas negerą kvapą skleidė ir todėl, kad R.Žiubrys priklauso mero rinkimų komitetui „Kretingos kraštas“, kurio sąraše šį pavasarį jis pateko į rajono tarybą.

Tačiau politikui laimėjus konkursą dėl muziejaus vadovo kėdės jis iš tarybos pasitraukė.

Toks posūkis nieko nenustebino – kalbos, kad R.Žiubrys taryboje neužsibus, nes jam numatyta muziejaus direktoriaus vieta, Kretingoje sklandė jau nuo pavasario.

Nustebino algos dydis

Tokio dydžio savivaldybės įstaigos vadovui įstatymas numato nuo 9,3 iki 15,3 pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientą. Nuo šių metų vienas koeficiento bazinis dydis yra padidintas iki 186 eurų.

Tačiau, visų nuostabai, liepos 13 dienos mero potvarkyje buvo nurodytas 18,36 koeficientas, įskaitant ir 20 proc. priedą, dėl kurio dydžio sprendimą priima meras.

Negana to, dar nė nepradėjusiam dirbti įstaigos vadovui buvo numatyta 20 proc. dydžio pareiginės algos kintamoji dalis, kuri kasmet skiriama už darbo įvertinimą.

Taigi naujajam Kretingos muziejaus direktoriui rajono meras buvo numatęs mokėti 4,1 tūkst. eurų (neatskaičius mokesčių) algą.

Tokio dydžio darbo užmokesčio negauna net kai kurių ministrų patarėjai.

Sprendimas įžiebė diskusijas

Socialiniuose tinkluose pasklidusi žinia apie R.Žiubriui skirtą atlyginimą sukėlė sprogusios bombos efektą.

Aktyviai dalyvaudamas diskusijoje jis tikino tokiam mero sprendimui neturėjęs jokios įtakos: „Savivaldybių įstaigų darbuotojai neturėtų jaustis kalti, kad gauna deramą, įstatymais nustatytą atlyginimą.“

Kilusias aistras dėl politiniam bendražygiui dosniai leidžiamų biudžeto lėšų ėmėsi gesinti pats meras, kuris karštai įrodinėjo, kad R.Žiubriui algos dydis nustatytas teisėtai.

„Šį birželį buvo atrinkti trijų rajono kultūros įstaigų nauji vadovai, iš kurių aš tikiuosi labai daug ir keliu jiems aukštą kartelę. Būtent todėl priėmiau sprendimą visiems vadovams mokėti teisės aktais nustatytą maksimalų atlyginimą“, – aiškino A.Kalnius.

Bet jam atkirto praėjusios kadencijos pabaigoje savivaldybės administracijai vadovavusi Jolita Vaickienė: „Jei jums iš tiesų rūpi kultūros darbuotojai, pradėkite skatinti jau dirbančius, kurių darbo rezultatai jau matomi ir verti didžiausių padėkų, o jų atlygis toli gražu nėra maksimalus.“

J.Vaickienė priminė, kad iki šiol rajone visiems priimamiems į darbą įstaigų vadovams būdavo skiriami nustatytų pareiginių atlyginimų koeficientų vidurkiai, o maksimalaus niekas nesulaukdavo net savo karjeros pabaigoje.

Apkaltino rengėjus

Diskusijos dalyviai įrodinėjo, kad R.Žiubriui skirtas 18,36 bazinio dydžio pareiginės algos koeficientas yra neteisėtas, nes tokio lygmens savivaldybės įstaigos vadovui net ir su algos priedu koeficientas negali viršyti įstatymo nustatyto maksimalaus 15,3 bazinio dydžio.

Netrukus paaiškėjo, kad abejojantys mero potvarkio teisėtumu yra teisūs. Matyt, visuomenės spaudimo neatlaikęs A.Kalnius po kelių dienų pakeitė ankstesnį potvarkį ir R.Žiubriui pareiginės algos koeficientą, įskaitant priedą, sumažino iki 15,3 bazinio dydžio.

Tačiau meras jam vis vien paliko 20 proc. dydžio priedą už darbo įvertinimą.

Kodėl ankstesnio potvarkio teisėtumą viešai gynęs rajono vadovas pakeitė savo sprendimą, liko neaišku, nes į keletą žurnalisto skambučių neatsiliepė.

Kaip atsitiko, kad per kelias dienas paskirtas atlyginimas sumažėjo beveik 700 eurų, rišliai negalėjo paaiškinti ir naujasis muziejaus direktorius R.Žiubrys. Anot jo, į šį klausimą turėtų atsakyti meras, o apie tai jo neklausęs.

Pažadėtai algai gerokai sumenkus muziejaus vadovas teigė nukentėjusiu ar apgautu nesijaučiantis: „Yra tokia tvarka ir ne aš ją nustatau. Man siūlo algą, o mano reikalas su ja sutikti ar ne.“

Tačiau, jo nuomone, nustatant pirminį koeficientą greičiausiai bus suklydę mero potvarkį rengę savivaldybės administracijos darbuotojai.

Dosnumo laukia ir kiti

Mero dosnumu stebėjosi ir buvusi ilgametė muziejaus direktorė V.Kanapkienė. Ji prisipažino, kad su visais priedais, atskaičius mokesčius, uždirbdavo 1400 eurų. Kitų muziejaus darbuotojų atlyginimai tesiekia nuo 700 iki 900 eurų.

Reprezentacinio rajono muziejaus 41 darbuotojo darbo užmokesčiui būdavo skiriama apie 450 tūkst. eurų – vidutiniškai kiek daugiau nei po 900 eurų neatskaičius mokesčių.

„Daugiau nedrįsdavome ir prašyti, nes mums nuolat buvo sakoma, kad biudžete kultūrai daugiau pinigų nėra“, – sakė buvusi direktorė.

Pasak jos, į aukštumas pakėlus naujojo direktoriaus algą, privalėtų didėti ir visų muziejaus darbuotojų atlyginimai. Galvas ims kelti ir ašaras uždirbantys kitų rajono kultūros įstaigų, bibliotekų darbuotojai.

Bet V.Kanapkienė abejojo, ar tokiam masiniam kultūros sektoriaus algų didinimui rajono biudžete pavyks surasti pinigų. Juo labiau kai jų trūksta padidėjusioms tarybos narių išmokoms.

Buvusi vadovė liko įskaudinta

Kilus skandalui dėl R.Žiubrio algos, labiausiai liko įskaudinta buvusi ilgametė muziejaus direktorė V.Kanapkienė, kuriai net 43 metus vadovaujant atgimė pats muziejus, buvo rekonstruoti apleisti pastatai, sutvarkyta dvaro teritorija.

Buvusi direktorė prasitarė labai norėjusi dirbti iki darbo sutarties pabaigos birželio 30 dieną ir sulaukti savo paskutiniojo projekto – Žiemos sodo renovacijos pabaigtuvių.

Keista, kad V.Kanapkienei nebuvo leista perduoti muziejaus naujam vadovui ir jos buvo paprašyta pasitraukti jau balandžio pradžioje. Matyt dėl to, kad pirmasis, bet vėliau nutrauktas naujojo direktoriaus konkursas buvo numatytas balandį.

„Jau tuomet aš girdėjau kalbas, kas mane pakeis. Aš neturiu nieko prieš R.Žiubrį, tačiau gal iš pradžių reikėjo leisti jam padirbėti, parodyti, ko jis yra vertas. Apmaudu, kai naujai atėjusiam vadovui iš karto duodama tai, apie ką nedrįsdavau ir pagalvoti.

Aš esu tos kartos žmogus, kuris dirba ne dėl pinigų, o labiau iš idėjos. Tačiau darbdavio nustatoma alga yra ir savotiškas tavo darbo įvertinimas.

Kai dar net nepradėjusiam dirbti žmogui už dar nesamų darbo rezultatų vertinimą avansu nustatomas 20 proc. priedas, o man meras A.Kalnius skirdavo tik 15 proc. – darosi labai skaudu“, – guodėsi buvusi direktorė.

Kiti rajono kultūros įstaigų vadovai už kasmetinį darbo rezultatų vertinimą sulaukia vos 10 proc. priedo.

Didesnių algų laukia ir kiti

V.Kanapkienė prisipažino kad su visais priedais atskaičius mokesčius uždirbdavo 1400 eurų. Kitų muziejaus darbuotojų atlyginimai tesiekia nuo 700 iki 900.

Reprezentacinio rajono muziejaus 41 darbuotojo darbo užmokesčiams būdavo skiriama apie 450 tūkst. eurų – vidutiniškai kiek daugiau nei po 900 eurų iki mokesčių.

„Daugiau nedrįsdavome ir prašyti, nes mums nuolat buvo sakoma, kad biudžete kultūrai daugiau pinigų nėra“, – pasakojo buvusi direktorė.

Anot jos, į aukštumas pakėlus naujojo direktoriaus algą, pagal ją privalėtų didėti ir viso muziejaus kolektyvo atlyginimai. Galvas ims kelti ir ašaras uždirbantys kitų rajono kultūros įstaigų, bibliotekų darbuotojai.

V.Kanapkienė abejojo, ar tokiam masiniam kultūros sektoriaus algų didinimui rajono biudžete pavyks surasti pinigų. Juo labiau, kai jų trūksta padidėjusioms tarybos narių išmokoms.

Skandalų šleifas

Nemaža vadovavimo patirtimi galintį pasigirti R.Žiubrį lydėjo ne vienas skandalas.

Nuo 2013 iki 2021 metų jis vadovavo viešajai įstaigai „Klaipėdos šventės“, kuri organizuoja garsiąją Jūros šventę ir kitus masinius renginius.

Uostamiesčio savivaldybei atlikus įstaigos auditą paaiškėjo, kad nepagrįstai auga Jūros šventės administravimo išlaidos, įstaigoje įdarbinta direktoriaus žmona ir jos brolis, kuriems kas mėnesį mokami nuo 30 iki 90 proc. siekiantys algos priedai už esą papildomą darbo krūvį, įtarimų taip pat sukėlė viešieji pirkimai.

Paties R.Žiubrio atlyginimas nuo darbo pradžios įstaigoje išaugo pustrečio karto ir 2019 metais siekė per 4,7 tūkst. eurų.

Įmonės realizuojami projektai buvo susipynę su kita R.Žiubrio įsteigta viešąja įstaiga „Klaipėdos publika“, kurioje jis pats dirbo. Jai vadovavo žmonos brolis, kuris R.Žiubrio pavaldiniu buvo „Klaipėdos šventėse“.

Auditui paskelbus tyrimo išvadas R.Žiubrys 2021 metų pradžioje iš pareigų pasitraukė, tačiau kiek daugiau nei prieš dvejus metus dėl jo veiklos tyrimą atliko Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Buvo nustatyta, kad priimdamas sprendimus įstaigoje dirbusios sutuoktinės bei jos brolio darbo klausimais ir nuo jų nenusišalinęs R.Žiubrys pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas.

Prieš tapdamas Kretingos muziejaus direktoriumi R.Žiubrys dirbo Klaipėdos jūrų muziejaus Kultūros komunikacijos ir rinkodaros skyriuje muziejininku rinkodaros koordinatoriumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.