Prašo įvertinti Lenkijos ambasadoriaus pasisakymus dėl dvikalbių lentelių Vilniaus rajone

Nevyriausybinių organizacijų, padedančių stiprinti Lietuvos valstybės gynybinius pajėgumus, koordinacinė taryba (NOKT) kreipėsi į Prezidentūrą, Seimą ir Užsienio reikalų ministeriją. NOKT prašo įvertinti Lenkijos ambasadoriaus Konstantino Radvilos veiksmus ir pasisakymus dėl Valstybinės kalbos inspekcijos (VKI) nurodymo pašalinti dvikalbes gyvenviečių lenteles Vilniaus rajone, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Gatvių pavadinimo lentelė<br>V.Balkūno nuotr.
Gatvių pavadinimo lentelė<br>V.Balkūno nuotr.
Gatvių pavadinimo lentelė<br>V.Balkūno nuotr.
Gatvių pavadinimo lentelė<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 2, 2023, 9:09 AM

Pasak organizacijos, Lenkijos ambasadorius, po VKI viršininko Audriaus Valotkos pasisakymų apie tai, jog Vilniaus rajone esančios lentelės su lenkiškais gyvenviečių pavadinimais turi būti pašalintos, viešai reikšdamas pasipiktinimus, nusivylimus ir ragindamas Lietuvą priimti tam tikrus sprendimus, į situaciją sureagavo netinkamai.

„Suprasdami, kad dabar Lenkijoje yra rinkiminis laikotarpis ir tai, kad Lenkijos vidaus politikoje yra populiaru „ginti lenkus kresuose“, visgi manome, kad šiuo atveju toks elgesys negali būti toleruotinas ir buvo peržengta nesikišimo į kitos valstybės reikalus riba. Taip rodoma nepagarba Lietuvos valstybės suverenumui ir žeminamas valstybinis orumas“, – teigia organizacija.

Kaip rašoma kreipimesi, tai, kad A.Valotka atsiprašė, o Lenkijos ambasadorius priėmė atsiprašymą, kelia klausimų, kodėl buvo atsiprašoma ne Vilniaus rajono gyventojų, Lietuvos Prezidento ar Seimo, o Lenkijos ambasadoriaus.

„Kuo čia dėta Lenkija, jei buvo įžeisti Vilniaus rajono gyventojai?“ – atvirą klausimą kelia NOKT.

Kreipimosi pabaigoje kviečiama Lenkijos ambasadorių laikytis visuotinai priimtinų diplomatų veiklos standartų ir nesikišimo į vidaus reikalus principo, o Lietuvos Respublikos atsakingų institucijų įvertinti pateiktus teiginius ir duoti visuomenei atsakymą dėl Lenkijos ambasadoriaus laikysenos.

ELTA primena, kad pastarosiomis savaitėmis A. Valotkos pavardė labiausiai buvo girdima dėl ginčo su Vilniaus rajono savivaldybe. Nesutarimas kilo po to, kai VKI viršininkas savivaldybei nurodė pašalinti prie dviejų Vilniaus rajono kaimų esančias vietovardžių lenteles, kuriose gyvenviečių pavadinimai pažymėti ne tik lietuvių, bet ir lenkų kalba.

Savivaldybė nesutiko su tokiu inspekcijos nurodymu ir kreipėsi į ginčų komisiją. Nesutarimas tarp Vilniaus rajono savivaldybės ir A. Valotkos sustiprėjo dar labiau po to, kai VKI viršininkas tiesioginiame LRT radijo eteryje teigė, kad Vilniaus rajone esantys lenkiški vietovardžių užrašai ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, pažeidžia Lietuvos įstatymus, bet ir prilygino šiuos užrašus rusų okupuotų Donbaso teritorijų ženklinimui.

Po tokių A. Valotkos pasisakymų Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius kreipėsi į kultūros ministrą ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkę, prašydamas įvertinti VKI viršininko teiginius apie lenkiškus vietovardžius Vilniaus rajone ir lenkų tautinę mažumą.

Kitą dieną kultūros ministras Simonas Kairys asmeninėje „Facebook“ paskyroje ne tik sukritikavo A. Valotką, bet ir pranešė, kad tokie kalbos inspekcijos viršininko pasisakymai bus įvertinti specialiai tam suburtos komisijos.

Dėl A. Valotkos išsireiškimų į kultūros ministrą kreipėsi ir Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Konstanty Radziwiłłas. Jis reiškė pasipiktinimą Valstybinės kalbos inspekcijos vadovo pasisakymais apie būtinybę Vilniaus rajone panaikinti lenkiškus vietovardžių užrašus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.