G. Nausėda neatmeta, kad dėl „Wagner“ keliamų grėsmių Lietuva, Latvija ir Lenkija uždarys sieną su Baltarusija

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuvai bei kaimyninėms Latvijai ir Lenkijai gali tekti uždaryti sieną su Baltarusija, jeigu saugumo situacija dėl į šalį atvykusios karinės samdinių grupuotės „Wagner“ taptų itin komplikuota.

Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 3, 2023, 1:13 PM, atnaujinta Aug 3, 2023, 1:57 PM

„Tikrai turime dirbti kartu, turime ne tik imtis priemonių nacionaliniu mastu, bet turime turėti ir labai aiškius algoritmus, jeigu situacija taptų dar komplikuotesnė – įskaitant ir galimą sienos uždarymą su Baltarusija. Bet tai turėtų būti daroma koordinuotu būdu – tarp Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos“, – ketvirtadienį po dvišalio susitikimo su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu.

Visgi, G. Nausėda pažymėjo, kad tai būtų kraštutinė priemonė.

„Aš paminėjau sienos uždarymo galimybę kaip kraštutinį variantą. Jeigu matysime, kad „Wagner“ kovotojų daliniai sąmoningai koncentruojami prie mūsų sienos, prasideda įvairios hibridinės atakos mūsų sienos link – be jokio abejonės, tai yra viena iš opcijų ir gana efektyvi opcija“, – aiškino prezidentas.

Šalies vadovas akcentavo, kad Lietuva, Lenkija ir Latvija šiuo klausimu artimai bendradarbiauja ir tariasi, kaip būtų koordinuojami bendri valstybių veiksmai, atremiant Baltarusijoje kylančias grėsmes.

„Iš tikrųjų, „Wagner“ kovotojai gali padėti ir nelegaliems migrantams kirsti sieną“, – sakė G. Nausėda, pabrėždamas, kad Lenkijoje jau fiksuojami atvejai, kai „Wagner“ padeda migrantams ardyti fizinį barjerą.

„Šiandien mes tokių pastangų pavienių matome ir Lietuvoje, tačiau jos nėra įgijusios kažkokį labai reguliarų pobūdį. Bet mano nuomonė yra labai paprasta – jeigu galime pasirengti iš anksto, privalome tai padaryti, kadangi bet koks veiksmų vilkinimas būtų tikrai netoleruotinas“, – tvirtino prezidentas.

M. Morawieckis: „Wagner“ kariai gali ne tik stumti migrantams į Lenkiją, bet ir patys apsimesti neteisėtais migrantais

Suvalkuose su G. Nausėda susitikęs Lenkijos ministras pirmininkas M. Morawieckis teigė, kad „Wagner“ dislokavimas Baltarusijoje yra tiesioginis Rusijos bandymas testuoti ir įvertinti Lenkijos bei Vakarų valstybių reakciją, destabilizuoti bendrą saugumo situaciją regione.

„Ką tai reiškia praktikoje? Tai reiškia, kad, iš vienos pusės, „Wagner“ kariai gali būti panaudoti tam, kad iš Baltarusijos teritorijos į Lenkiją profesionaliai stumtų nelegalius migrantus – tokiu būdu privedant prie saugumo sistemos sulaužymo. Iš kitos pusės, perspėju dėl to – jie gali persirengti ir nelegalių migrantų pavidalu pasiekti Lenkiją bei kitas rytų flango NATO šalis“, – įspėjo M. Morawieckis.

„Perspėju, nes visi tie, kurie netinkamai vertina šią grėsmę, gali būti atsakingi už kitas provokacijas ir intrigas, atsirandančias iš kitos pusės“, – aiškino Lenkijos ministras pirmininkas.

Ketvirtadienį Suvalkuose prezidentas susitiko su Lenkijos premjeru M. Morawieckiu aptarti saugumo situaciją pasienyje ir „Wagner“ grupuotės įsitvirtinimo Baltarusijoje keliamas grėsmes, provokacijų tikimybę ir pasirengimą jas atremti.

Antradienį Lenkija paskelbė, kad Baltarusiją sraigtasparniais įsiveržė į Lenkijos oro erdvę. Varšuva apie incidentą informavo NATO ir padidino karių skaičių pasienyje.

Pastaruoju metu stebimas Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdinių persikėlimas į Baltarusiją.

Į kaimyninę šalį atvykę „Wagner“ samdiniai kartu su Baltarusijos armija vykdo pratybas Bresto poligone, esančiame už 40 km nuo Ukrainos ir 30 km nuo Lenkijos sienų. Lenkijos vadovybė prieš keletą savaičių nutarė perkelti karines formuotes iš šalies vakarų į rytus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.