Štai kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Prasidėjo Žaliojo tilto atnaujinimo darbai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Prasidėjo Žaliojo tilto atnaujinimo darbai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Aug 6, 2023, 3:49 PM

Vilnius

Prasidėjo Žaliojo tilto atnaujinimo darbai. Iki vasaros pabaigos planuojama kompleksiškai atnaujinti visą tiltą: nuo konstrukcijų nuplauti grafičius ir rūdis, sutvarkyti ir perdažyti turėklus, šonines sijas, atitvarus ir apšvietimo atramas. Taip pat bus remontuojami po tiltu vedantys laiptai, pėsčiųjų takai.

Bus nukelta ir ant jo nuo 2021 m. buvusi A.Ambraso meninė instaliacija „Žaliojo tilto ženklai“. Ji bus laikoma miestui priklausančiose saugojimo vietose, kol bus rasta kita eksponavimo vieta.

Nemunaitis

Tragiška lemtis ištiko 75 metų Alytaus rajono gyventoją, bandantį perlipti tvorą. Jos strypas įsmigo pensininkui į pažastį. Medikus nelaimėliui iškvietė kaimynai.

Iš pradžių susižalojęs vyras buvo nuvežtas į Alytaus ligoninę, po to – į Santaros klinikas, tačiau jo gyvybės išgelbėti nepavyko.

Klaipėda

Apdovanoti eitynėse centrinėmis miesto gatvėmis dalyvavę kolektyvai ir įmonės, išradingiausiai atskleidę 64-osios Jūros šventės temą „Vakarų potyriams“.

Atminimo dovanas ir prizus jiems įteikė eitynių organizatorė – Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija. Šiemet eitynėse dalyvavo net 70 kolektyvų, išskirta šešiolika.

Už sėkmingą debiutą ir laisvės žinią pagerbta Tarptautinė ukrainiečių mokykla. Už spalvingą ir teatrališką pasirodymą apdovanoti Žvejų rūmai. Už pažadus eitynėse dalyvauti ateityje – Klaipėdos miesto savivaldybė.

Piliavietėje per miesto gimtadienį tradiciškai pagerbti labiausiai uostamiesčiui nusipelnę ir jį garsinantys žmonės.

Klaipėdos garbės piliečio titulas suteiktas rašytojui, psichologui, politikui V.Čepui.

Kultūros magistro žiedais apdovanoti Lietuvos jūrų muziejaus vadovė O.Žalienė, aktorius, režisierius ir pedagogas V.Masalskis ir menotyrininkas P.Šmitas (1942–2023). Už viso gyvenimo darbą ir keturias knygas „Klaipėdos akvarelės“ mero A.Vaitkaus padėka ir Klaipėdos vėliava įteikta žurnalistei G.Juodytei.

Kelmė

Ugniagesiai gelbėtojai gavo pranešimą, kad į ligoninę atvyko jaunuolis, kuris nuo rankos piršto negali nusiimti žiedo. Chirurgui to padaryti taip pat nepavyksta. Atvykę gelbėtojai akumuliatoriniu kampiniu šlifuokliu žiedą nuo piršto nuėmė. Gelbėjimo operacija truko apie valandą. Nuimant žiedą žmogus nenukentėjo.

Pasak ugniagesių, paprasta nebuvo – žiedas buvo platus ir labai tvirto metalo.

Kretinga

Kretingiškiams rekomenduojama laikinai nesimaudyti Dvaro parko pirmajame tvenkinyje. Atlikus maudyklos vandens kokybės mikrobiologinius tyrimus nustatyta, kad žarninių enterokokų skaičius viršija normą. Pakartotinių tyrimų rezultatai bus paskelbti pirmadienį.

Visų kitų pagrindinių maudyklų vandens kokybė gera.

Katūniškiai

Širvintų rajone, kelyje A2 (Vilnius–Panevėžys), naktį iš ketvirtadienio į penktadienį užsidegė važiuojantis autobusas.

Atvykus ugniagesiams autobusas MAN su lietuviškais registracijos numeriais jau visas buvo apimtas liepsnų, žmonės buvo išlipę lauk. Autobusas sudegė visiškai.

Vairuotojas sakė, kad važiuodamas greitkeliu pajuto, jog autobusą mėto. Pažvelgęs į veidrodėlį jis pamatė degančią galinę padangą.

Vairuotojas autobusą sustabdė, išlaipino keleivius. Liepsnos greit išplito.

Mastaičiai

Apie 6 val. ryto Šakių rajono ūkininkų sodyboje šeimininkė užklupo vagį.

Pagal paliktus jo pėdsakus sprendžiama, kad ilgapirštis ketino pasivogti ne tiktai grūdų, bet ir kombainą.

Įsibrovėlis, pastebėjęs šeimininkę, spėjo pasprukti.

Kupiškis

Vidury nakties policijos pagalbos šaukėsi jauna moteris. Pragarą namuose jai sukėlė girtas 28 metų sugyventinis.

Ištrūkusi iš jo gniaužtų moteris surinko Bendrojo pagalbos centro numerį. Policininkai į komisariatą išsivežė jos sugyventinį. Į alkoholio matuoklį jis pripūtė per 2 promiles.

Vyrą nutarta vežti į Panevėžio policiją, bet vedamas į tarnybinį automobilį vyras padūko, nenorėjo važiuoti, lipti į vidų.

Kadangi rankos buvo surakintos antrankiais, į darbą jis paleido kojas – skaudžiai įspyrė vienam pareigūnui į koją. Mušeika buvo sutramdytas.

Zarasai

47 metų vyras kreipėsi į policiją teigdamas, kad jį apgavo. Esą nepažįstami asmenys beveik per du mėnesius iš jo išviliojo ne tik pinigus, bet ir darbo įrankius.

Nuostolį zarasiškis įvertino 1261 euru. Pirminiais duomenimis, vyras merginai padėjo padengti skolas, užstatu palikdamas savo darbo įrankius.

Jankai

Kazlų Rūdos savivaldybės pakraštyje esančio kaimo bendruomenė, švenčianti 20-metį, tradicinėje vasaros šventėje penktą kartą rinko Grybų karalių. Šiemet karūna buvo uždėta 12-metei Oskarai Pažėraitei (sėdi soste).

Grybauti mėgstanti mergaitė prisipažino, kad pintinę voveraičių ji pririnko prieš pat šventę. Pirmąją vietą laimėjo Oskaros brolis Emilis, radęs įspūdingo dydžio baravyką. Beje, praėjusių metų Grybų karaliumi buvo išrinktas Oskaros ir Emilio brolis Rūtenis.

Visaginas

Bendrovė „Visagino energija“, prisidėdama prie tvarumo iniciatyvos, mieste įrengė 4 geriamojo vandens fontanėlius. Tokiu būdu gyventojai skatinami vartoti vandenį ne vienkartiniuose plastikiniuose buteliuose, prisidėti prie anglies dioksido mažinimo.

Visaginiečiai bei miesto svečiai troškulį gali numalšinti ir vietoje, ir prisipilti vandens į gertuves.

Kiekvienas fontanėlis turi tris čiaupus – jie skirti atsigerti gyventojams, gyvūnams ir įsipilti vandens į daugkartines gertuves.

Visaginiečius pradžiugino ši naujovė, tiktai ne vienas apgailestavo, kad fontanėliai atsirado baigiantis vasarai.

Šiauliai

Mieste atsirado išmaniųjų suoliukų, ant kurių prisėdus galima ne tik pailsėti, bet ir įsikrauti telefono bateriją ar prisipūsti dviračio padangą. Tokias galimybes suteikia į išmanųjį suoliuką integruoti nuo saulės energijos įkraunami baterijų moduliai.

Išmanusis suoliukas turi 2 metalinius dviračių laikiklius, 4 USB jungtis telefono baterijai įkrauti, 2 belaidžius įkroviklius, kompresorių dviračio ar paspirtuko padangoms pripūsti. Suoliuko prieigose veikia nemokamas „Wi-Fi“ interneto ryšys, o žiemą sėdimasis suoliuko paviršius bus šildomas.

Šiuo metu Šiauliuose įrengti du išmanieji suoliukai – vienas Talkšos ežero pakrantėje, kitas – centre esančiame pėsčiųjų bulvare. Ketinama įrengti ir daugiau tokių suoliukų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo