Trečdalis vaikų stovyklų organizatorių įgyvendino keliamus reikalavimus ir užtikrino vaikams saugumą

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba praneša, kad liepos mėnesį specialistams apsilankius vaikų vasaros stovyklose paaiškėjo, kad tik trečdalis organizatorių pilnai įvykdė įstatymų numatytas prievoles.

Palapinės.<br>V.Balkūno nuotr.
Palapinės.<br>V.Balkūno nuotr.
Stovykla „Žalgiris“.<br>Lietuvos Šaulių sąjungos asociatyvi nuotr.
Stovykla „Žalgiris“.<br>Lietuvos Šaulių sąjungos asociatyvi nuotr.
Laužai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laužai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-08-08 09:33

Skelbiama, kad Vaiko teisių gynėjai kartu su Valstybinės darbo inspekcijos inspektoriais aplankė dešimt stovyklų, veikiančių Trakų, Vilniaus, Panevėžio, Šiaulių, Mažeikių, Prienų, Šilalės rajonuose, Druskininkuose, Zarasuose ir Šventojoje. Iš dešimties stovyklų trys įvykdė visus būtinus veiksmus, kad užtikrintų vaikų saugumą.

Likusiose stovyklose nustatyti trūkumai – organizatoriai, darbuotojai arba savanoriai neturėjo visų būtinų dokumentų, įrodančių, kad darbuotojai nėra teisti už seksualinius nusikaltimus. Kai kurios stovyklos trūkumus ištaisė nedelsiant, operatyviai išsiėmė trūkstamus dokumentus.

Darbo inspekcijos Neteisėtos veiklos priežiūros skyriaus vedėja Birutė Macijauskienė sako, kad patikrinus stovyklas skirtingose Lietuvos vietose, nustatytas vienas galimas nelegalaus darbo be darbo sutarties atvejis, dėl kurio šiuo metu vis dar vyksta tyrimas.

Taip pat nustatytas atvejis, kuomet stovykloje dirbo asmuo, kuris nebuvo deklaravęs savarankiškos veiklos, dėl šio pažeidimo atsakingam asmeniui surašytas administracinio nusižengimo protokolas.

Minėtose stovyklose dirbo pagal darbo sutartis ir savarankiškai dirbantys asmenys, taip pat talkino nemažai savanorių – jie veikė savanorystės sutarčių pagrindu.

Taip pat atkreiptinas dėmesys į tai, kad ne visais atvejais stovyklų organizatoriai laikėsi Darbo kodekso reikalavimų, dėl šios priežasties nustatyti kiti darbo įstatymų pažeidimai, tokie kaip netinkamas darbo organizavimas, kai nesilaikoma darbo ir poilsio laiko režimo reikalavimų, nenustatyta darbuotojų darbo laiko pradžia ir pabaiga, nesilaikoma reikalavimo pranešti darbuotojams apie jų darbo (pamainos) grafikus ir kt.

Darbo inspekcija taip pat primena, kad vaikų stovyklų organizatoriai turi laikytis darbo įstatymų reikalavimų: atlygintinas paslaugas gali teikti tik įdarbinti darbuotojai (pasirašius darbo sutartis bei pateikus pranešimus VSDF teritoriniam skyriui); sudaryti darbuotojų darbo grafikus, kad nebūtų pažeidžiamas minimalus paros poilsio laikas, neviršijami maksimaliojo darbo laiko reikalavimai; viršvalandžiai turi būti fiksuojami darbo laiko apskaitos žiniaraščiuose ir už juos atitinkamai apmokama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.