Pasieniečiai pasiruošę didinti pajėgas prie sienos su Baltarusija: provokacijų tikimybė yra didelė

Situacija prie valstybės sienos su Baltarusija ir Rusijos Federacija šiuo metu stabili, tačiau provokacijų galimybė yra didelė, antradienį nurodė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas generolas Rustamas Liubajevas.

Pasienis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasienis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rustamas Liubajevas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rustamas Liubajevas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rustamas Liubajevas.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Rustamas Liubajevas.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 8, 2023, 11:51 AM, atnaujinta Aug 8, 2023, 12:21 PM

„Situacija šiuo metu prie valstybės sienos su Baltarusija ir Rusijos Federacija yra stabili, ji išlieka įtempta.

Provokacijų galimybė yra didelė, turint omeny, kad šiuo metu Baltarusijoje yra dislokuoti „Wagner“ samdiniai, tačiau šiuo metu kol kas ypatingų provokacijų ar papildomo aktyvumo prie sienos su Baltarusija ir Rusijos Federacija mes nematome“, – kalbėjo R.Liubajevas.

VSAT vado duomenimis, Baltarusijoje jau yra iki 4,5 tūkst. „Wagner“ samdinių.

„Prie mūsų sienos jų nėra labai daug. Šiai dienai jų koncentracija yra Baltarusijos teritorijoje, taip pat jų yra šiek tiek daugiau prie Bresto, tačiau vis dėlto provokacijų galimybė prie mūsų sienos egzistuoja. Dėl to mes ruošiamės“, – nurodė R.Liubajevas.

Jis patikino, kad institucijos dėliojasi savo veiksmų planą galimų provokacijų atveju.

„Dėl to buvo suderinti, patikslinti mūsų sąveikos planai. Priedangos planas, priminsiu, buvo patvirtintas Vyriausybės. Šiuo metu patikslintas mūsų detalusis planas dėl Lietuvos kariuomenės ir kitų institucijų pasitelkimo. Paminėčiau Viešojo saugumo tarnybą ir Lietuvos policiją“, – vardijo VSAT vadas.

R.Liubajevo teigimu, vyksta nuolatinis pasieniečių bendradarbiavimas su Lenkijos ir Latvijos kolegomis.

„Nuolatinis kontaktas vyksta ne tik su Lenkijos sienos apsaugos tarnyba arba kitomis institucijomis, bet ir su Latvijos kolegomis. Tos priemonės, kurios šiuo metu yra taikomos prie mūsų sienos su Baltarusija, yra adekvačios situacijai.

Yra numatyti planai, pasitelkimo planai, mes per labai trumpą laikotarpį galime dislokuoti papildomas pajėgas, reaguoti į situaciją prie sienos“, – aiškino jis.

Svarsto stiprinti pajėgas

Tiesa, po pasitarimo su Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadovybe, pasieniečiai svarsto didinti savo pajėgas prie sienos su Baltarusija.

„Beje, mes kartu su VRM šiuo metu svarstome galimybę didinti mūsų pajėgumus prie sienos su Baltarusija, t.y. skirti papildomą VSAT personalą. Buvo priimti atitinkami sprendimai, planuojame artimiausiu metu padidinti savo kontingentą prie sienos su Baltarusija“, – informavo R.Liubajevas.

Tikslių skaičių, kiek bus stiprinamos pasieniečių pajėgos pasienyje, VSAT vadas nenorėjo įvardyti. Jis nenurodė ir kokių dar institucijų pareigūnai bus pasitelkiami į pagalbą.

„Yra ir pasieniečių, ir kitų institucijų atstovų“, – nedetalizavo R.Liubajevas.

Pasieniečių pasiruošimas

Paklaustas, kiek pasienio pareigūnai, kurie į provokacijas turėtų reaguoti pirmieji, iš tiesų yra pasirengę kovoti su tokia sukarinta grupe, kaip „Wagner“ samdiniai, R.Liubajevas patikino, kad yra numatyti atitinkami pasieniečių veiksmų algoritmai, vyksta mokymai.

„VSAT vadas patvirtino nurodymą, kuriame pateikti pagrindiniai galimų provokacijų prie valstybės sienos scenarijai, tarp jų – ir migrantų grupės atstovų pasipriešinimas pasieniečių veiksmams, ir tam tikrų grupių bandymas prasiskverbti per valstybės sieną, ir ginkluotas pasipriešinimas arba mūsų sargybos apšaudymas iš Baltarusijos teritorijos.

Numatyti tam tikri algoritmai, mūsų pasieniečiai supažindinti, vyksta mokymai“, – paaiškino jis.

R.Liubajevas taip pat pabrėžė, kad jeigu situacija prie valstybės sienos eskaluosis, yra galimybė įjungti priedangos planą, pagal kurį į pagalbą pasieniečiams atvyktų Lietuvos kariuomenė, Lietuvos policija ir kitos institucijos.

VSAT vadas taip pat patvirtino, kad šiuo metu Baltarusijoje vyksta karinės pratybos, kuriose dalyvauja ir „Wagner“ kovotojai, tačiau plačiau jų nekomentavo.

„Šiuo metu tos pratybos vyksta, tačiau jų apimtis nėra labai didelė, ir labai didelės grėsmės mums šiai dienai nesudaro“, – patikino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.