E. Gentvilas: Seimas rugsėjo mėnesį tikrai diskutuos dėl ribojimų Baltarusijos piliečiams griežtinimo

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas įsitikinęs, kad Seimas rugsėjį sugrįš prie diskusijos dėl ribojimų suvienodinimo Rusijos ir Baltarusijos piliečiams. Visgi parlamentaras nesiryžta prognozuoti, ar sankcijos baltarusiams bus tokios pat kaip ir rusams.

 Eugenijus Gentvilas.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
 Eugenijus Gentvilas.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2023, 9:22 AM

„Seime tikrai dėl to vyks diskusijos rugsėjo mėnesį ir Seimo pozicija gali būti peržiūrėta, natūralu, griežtinimo linkme Baltarusijos piliečių atžvilgiu“, – „Žinių radijui“ sakė E. Gentvilas.

„Ar (tai bus – ELTA) visiškas suvienodinimas jų statuso kaip ir Rusijos piliečiams – dabar negaliu atsakyti, bet diskusijos tikrai vyks, nes geopolitinė situacija yra pasikeitusi nuo Prigožino bandymų vykdyti perversmą Rusijoje“, – pridūrė jis.

Visgi politikas pabrėžia, kad tarp rusų ir baltarusių lygybės ženklo dėti negalima.

„Baltarusių tauta neserga imperinėmis ambicijomis ir nenori nieko užbraukti. Jie patys yra užbraukti. Lukašenka įsileido Putino kariuomenę, jau prieš 20 metų, pasirašydamas daug sutarčių ir atiduodamas Rusijai dalį Baltarusijos suvereniteto. Skirtumą reikia daryti“, – akcentavo parlamentaras.

Prezidentas Gitanas Nausėda jau anksčiau ragino Seimą apsvarstyti vienodus ribojimus rusams ir baltarusiams. Apie tai jis priminė ir reaguodamas į Baltarusijoje dislokuotos Rusijos samdinių „Wagner“ keliamą grėsmę. Pasak šalies vadovo, dėl to, kad šis veto buvo atmestas, kyla rizika, jog prie Lietuvos sienų gali atsirasti Baltarusijos pilietybę turintys „Wagner“ samdiniai.

Visgi, valdantieji ir dalis opozicijos akcentuoja, kad klaidos veto klausimu Seimas nepadarė. Pasak parlamentarų, priimant šį įstatymą dėl nacionalinių sankcijų Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, buvo įvertinta abiejų šalių visuomenių specifika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.