M. Adomėnas: rudenį Seime galėtų būti svarstomas licencijų autobusų reisams į Baltarusiją išdavimas

Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas sako, kad Seimo rudens sesijoje galėtų būti svarstomas autobusų kelionių į Baltarusiją licencijavimas, mat Lietuvos piliečių išvykų į šią šalį skaičius išlieka aukštas.

\Mantas Adomėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
\Mantas Adomėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
\Mantas Adomėnas.<br>T.Bauro nuotr.
\Mantas Adomėnas.<br>T.Bauro nuotr.
\Mantas Adomėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
\Mantas Adomėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
\Mantas Adomėnas.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
\Mantas Adomėnas.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 9, 2023, 10:20 PM

„Po to, kai praeitų metų pavasarį atsirado bevizis (įvažiavimo į Baltarusiją – ELTA) režimas Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos gyventojams, vizitų skaičius išaugo ir mes tai suvokiame kaip grėsmę Lietuvos piliečiams, nes kiekvienas iš jų gali būti Baltarusijos saugumo struktūrų ir apskritai Lukašenkos režimo taikiniu“, – LRT televizijai trečiadienį sakė M. Adomėnas.

Viceministro teigimu, prie sienos su Baltarusija vykdoma informacinė kampanija negali sulaikyti visų į šalį vykstančių piliečių, dėl to tam reikalingos ir kitos priemonės.

„Licencijų išdavimas reisams būtų kitas žingsnis. Galimybės yra nagrinėjamos. Tik tiek, kad tai nėra įmanoma be įstatymo pakeitimų, o tai įvyktų tik Seimui susirinkus į rudens sesiją“, – teigė jis.

Pasak M. Adomėno, nors Lietuvoje galioja rekomendacija nevykti į Baltarusiją, kol kas apie visišką sienos uždarymą nekalbama.

„Esame teisinė demokratinė valstybė ir Lietuvos piliečių judėjimo laisvę garantuoja mūsų įstatymai. Reikėtų visai kito teisinio režimo, kad kalbėtume apie sienos uždarymą“, – pažymėjo M. Adomėnas.

Trečiadienį Užsienio reikalų ministerija (URM) paskelbė griežtas rekomendacijas Lietuvos piliečiams susilaikyti nuo kelionių į Baltarusiją.

Kaip trečiadienio rytą Medininkų pasienio punkte vykusioje spaudos konferencijoje žurnalistams teigė M. Adomėnas, gyventojai raginami nevykti į Baltarusiją dėl pastaruoju metu suintensyvėjusių Minsko režimo institucijų priešiškų ir provokacinių veiksmų prieš Lietuvos piliečius. Viceministro teigimu, dalis į kaimyninę šalį vykstančių lietuvių susiduria su Baltarusijos pasieniečių spaudimu ir šantažu.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda kiek anksčiau teigė, jog Lietuvai bei kaimyninėms Latvijai ir Lenkijai gali tekti uždaryti sieną su Baltarusija, jeigu saugumo situacija dėl į šalį atvykusios karinės samdinių grupuotės „Wagner“ taptų itin komplikuota. Visgi, G. Nausėda akcentuoja, kad tai būtų kraštutinė priemonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.