Dėl D. Grybauskaitės – sparčiai plintanti peticija: įvardijo, kas galėtų pakeisti poziciją dėl rinkimų

Penktadienį inicijuotą peticiją, kuria kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės prašoma dalyvauti 2024 metų prezidento rinkimuose, pirmadienį popiet jau buvo pasirašę apie 5 tūkst. žmonių.

Dalia Grybauskaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 21, 2023, 1:10 PM

Nors D.Grybauskaitė yra pareiškusi, kad rinkimuose nebedalyvaus, peticijos iniciatorius, tinklaraštininkas Ričardas Savukynas teigia, kad Lietuva gyvena sunkų ir pavojingą laiką, todėl reikia didelio susitelkimo, didelės valios, griežtumo ir ryžto – savybių, kurias esą ir turi buvusi šalies vadovė.

Tiesa, „Žinių radijo“ laidoje dalyvavusių žurnalistų vertinimai ir nuomonės, ko iš tiesų siekiama tokia peticija, išsiskyrė.

Matuoja temperatūrą?

Laidos metu portalo „Delfi“ vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė svarstė, kad sukurta peticija – tai tyrimas prieš rinkiminius reitingus, norint patikrinti visuomenės „temperatūrą“ ir pamatyti, kiek dar yra aktyvių rėmėjų.

R.Lukaitytė-Vnarauskienė nurodė, kad pagal portalo atliekamą „Lietuvos įtakingiausieji“ tyrimą D.Grybauskaitė, elito vertinimu, yra septinta įtakingiausia politikė Lietuvoje, tuo metu visuomenės vertinimu buvusi šalies vadovė yra ketvirtoje įtakingiausiųjų politikų pozicijoje.

„D.Grybauskaitės komandos nariai, panašu, nori, kad ji kandidatuotų, arba bando žaisti, erzinti, šiek tiek įaudrinti viešąją erdvę“, – pastebėjo ji.

Žurnalistė priminė prieš kurį laiką socialiniuose tinkluose pasirodžiusią buvusios D.Grybauskaitės komandos nuotrauką su prierašu, kad „strategija 2024 metams jau suformuota“.

Kilus didelėms diskusijoms, D.Grybauskaitės atstovė dar kartą pabrėžė, kad buvusi šalies vadovė nebekandidatuos, kad šis klausimas jau uždarytas.

„Matosi, kad bent dalis jos buvusios komandos narių ir dalis visuomenės norėtų matyti ją dar kartą kandidatuojant prezidento rinkimuose. Klausimas, kiek tai yra nuoširdu, nes politikoje yra labai daug bandymo vaidinti nuoširdžius santykius.

Galbūt tai konkurentų noras sužinoti, kokia yra situacija, nes D.Grybauskaitės dalyvavimas rinkimuose daug reikštų kitoms partijoms ir kandidatams. Ji būtų labai stipri kandidatė, tačiau nežinia, kaip baigtųsi rinkimai, iškiltų ir Konstitucijos klausimas“, – įvertino žurnalistė.

Nuomonę pakeistų tik viena aplinkybė

Tuo metu dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistas Tadas Ignatavičius laikosi kitokios nuomonės – anot žurnalisto, nėra priežasčių abejoti D.Grybauskaitės pareiškimu apie pasitraukimą iš aktyvios politikos.

„Šį epizodą siečiau su tuo, kad mūsų politinį lauką yra ištikusi baisinga sausra. Tai – vienas iš pavyzdžių, kaip net pensininkus reikia bandyti pakelti nuo sofos eiti į mūšio lauką ir taip bandyti sujaukti vykstančius politinius žaidimėlius.

Tai yra bandymas pūsti karštą orą į D.Grybauskaitės balioną, kad jis pakiltų į padanges. Spėju, kad širdies gilumoje D.Grybauskaitė turi norą, kad tauta paimtų ją ant rankų ir vėl atneštų į Simono Daukanto aišktės rūmus“, – kalbėjo T.Ignatavičius.

Nepaisant to, žurnalistas pabrėžė D.Grybauskaitės žodžius, kai ji nurodė prezidento rinkimuose nebedalyvausianti.

„D.Grybauskaitė yra net akcentavusi, kad tokiu savo pasakymu ji nori baigti tas spekuliacijas. Neturiu pagrindo abejoti, kad ji nesilaikytų savo žodžio.

Greičiausiai tai yra tik aktyvių visuomenininkų bandymas, gal ir patiems turint tikslų pasireklamuoti, pasirodyti, kad svarbiuose žaidimuose dalyvauja.

Bet pati D.Grybauskaitė, žinant jos būdą, labai gerai viską paskaičiuoja – jeigu ji jau pasakė, kad nedalyvaus, manau, ji jau buvo sudėliojusi įvairias formules“, – įsitikinęs T.Ignatavičius.

Jo manymu, buvusios šalies vadovės nuomonę pakeisti galėtų nebent žinojimas, kad ji prezidento rinkimus garantuotai laimės, nes pralaimėjimas tokio lygio politikui būtų tiesiog per skausmingas.

„Skaičiukai, kurie jau yra ant D.Grybauskaitės stalo, rodo, kad labai aiškus būsimų prezidento rinkimų favoritas yra G.Nausėda, o pralošti G.Nausėdai yra didžiulė tikimybė net D.Grybauskaitei.

Neįsivaizduoju, kas galėtų atsitikti, kad ji būtų įkalbėta ar pati leistųsi į šitą žaidimą, nors, aišku, bandymų įkalbėti bus – dešiniajame flange yra visiškas politinės lyderystės deficitas. Aišku, kaip ir visose partijose“, – pastebėjo žurnalistas.

Visgi, kadangi D.Grybauskaitė yra nuomonės lyderė, jai svarbu būti dėmesio centre, būti neužmirštai, kad žmonės apie ją dar kalbėtų – tai, anot T.Ignatavičiaus, taip pat gali būti viena iš priežasčių, kodėl atsirado minėtoji peticija.

O aiškus prezidento rinkimų favoritas G.Nausėda, anot žurnalistų, turi įtakos ir kitų politinių jėgų kandidatams – būtent todėl partijos kandidatais gali siūlyti ne savo lyderius, bet mažiau populiarius politikus.

Bijodami pralaimėti G.Nausėdai prieš būsimus Seimo rinkimus ir bandydami apsaugoti savo lyderius, Demokratai kalba apie Liną Kukuraitį, o ne Saulių Skvernelį, valstiečiai kelia Aurelijų Veryga, o socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė taip pat nerodo jokio noro pakovoti prieš dabartinį prezidentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.