K. Budrys apie verbavimo atvejus Baltarusijoje: „kagėbistams“ gali būti įdomios jūsų pažintys

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Kęstutis Budrys tikina, kad Lietuvos žvalgybos institucijos yra fiksavusios ne vieną šalies piliečių verbavimo Baltarusijoje atvejį. Anot jo, Baltarusijos „kagėbistų“ taikiniais tampa ne tik Lietuvos pareigūnai, bet ir teisėsaugoje nedirbantys, eiliniai asmenys.

 Kęstutis Budrys.<br>ELTA / Dainius Labutis nuotr.
 Kęstutis Budrys.<br>ELTA / Dainius Labutis nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gytis Pankūnas

2023-08-21 09:49, atnaujinta 2023-08-21 09:50

Pirmadienį LRT radijui kalbėjęs K. Budrys ragino Lietuvos gyventojus nevykti į Baltarusiją. Jis teigė, kad Lietuvos tarnybos ne kartą yra fiksavusios Baltarusijos pareigūnų verbavimo, provokacijų prieš Lietuvos piliečių atvejus.

„Turime labai konkrečius atvejus, skausmingus atvejus ir žmonėms, ir valstybei, kai buvo asmenys užverbuoti, kai prieš juos buvo vykdomos įvairios provokacijos, įvairiais būdais buvo bandoma juos paveikti. Ir tai yra faktas, tų faktų gausa, tie sudėtingi atvejai leidžia mūsų institucijoms sakyti, kad tai (kelionės į Baltarusiją – ELTA) yra tikrai pavojinga“, – LRT radijui kalbėjo K. Budrys.

Prezidento patarėjas sutiko, kad Lietuvos institucijos galėtų viešinti kai kuriuos verbavimo atvejus, tačiau, pasak K. Budrio, nereikėtų prieiti „gąsdinimo ribos“.

K. Budrys ragino suprasti, jog Baltarusijos „kagėbistų“ akiratyje gali atsidurti ne tik Lietuvos pareigūnai, kariai, teisėsaugos pareigūnai, bet ir eiliniai piliečiai.

„Reikia suprasti, kad pasienio kontrolės punktuose iš Baltarusijos pusės, šalia pasieniečių, sėdi ir „kagėbistai“, jie net savo tarnybų nepervadino po Sovietų sąjungos žlugimo.

Tų „kagėbistų“ darbas yra mėnesio gale atsiskaityti už padarytus veiksmus Lietuvos piliečių atžvilgiu – arba nukreiptus verbuoti asmenis, arba užverbuotus asmenis – ir jie už tai gauna atlyginimą. (...) Jeigu nepavyksta pasiekti vieno ar kito aukštesnės vertės taikinio – pareigūno, karo ar kito asmens, kuris būtų tikrai sultingas darbo rezultatas – tai ima (verbuoti – ELTA) ir kitus asmenis, kurie sako „aš jokių paslapčių neturiu, aš užsiimu individualia veikla, kam aš galiu būti įdomus?“. Gali būti įdomus, nes jūsų pažintys gali būti įdomios“, – kalbėjo K. Budrys.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) perspėja apie suaktyvėjusią Baltarusijos žvalgybos tarnybų veiklą pasienyje, ragina vengti kelionių į šią šalį. Anot VSD, Lietuvos piliečius mėginama verbuoti, pasitelkiant šantažą, grasinant kaltinimais kriminaliniais nusikaltimais.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę, penktadienį laikinai uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktai su Baltarusija. Šiuo sprendimu siekiama tinkamai reaguoti į geopolitinės situacijos ir grėsmių nacionaliniam saugumui pokyčius bei užkardyti prekių kontrabandą.

Pastaruoju metu stebimas Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdinių persikėlimas į Baltarusiją. Lenkijos ir Lietuvos duomenimis, šiuo metu į šalį perkelta apie 4 tūkst. samdinių.

Į kaimyninę šalį atvykę „Wagner“ samdiniai kartu su Baltarusijos armija vykdo pratybas Bresto poligone, esančiame už 40 km nuo Ukrainos ir 30 km nuo Lenkijos sienų. Lenkijos vadovybė prieš keletą savaičių nutarė perkelti karines formuotes iš šalies vakarų į rytus.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuvai bei kaimyninėms Latvijai ir Lenkijai gali tekti uždaryti sieną su Baltarusija, jeigu saugumo situacija dėl į šalį atvykusios karinės samdinių grupuotės „Wagner“ taptų itin komplikuota. Visgi, G. Nausėda akcentuoja, kad tai būtų kraštutinė priemonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.